Toplumda köpeklere kemik verilmesinin uygun olacağı anlayışı bariz bir şekilde görülmektedir. Gerek çizgi filmler gerekse çevreden edilen bilgi ile hepimiz hayatımız boyunca bir kere de olsa köpeklere kemik vermişizdir.
Toplumda köpeklere kemik verilmesinin uygun olacağı anlayışı bariz bir şekilde görülmektedir. Gerek çizgi filmler gerekse çevreden edilen bilgi ile hepimiz hayatımız boyunca bir kere de olsa köpeklere kemik vermişizdir.
Toplumda köpeklere kemik verilmesinin uygun olacağı anlayışı bariz bir şekilde görülmektedir. Gerek çizgi filmler gerekse çevreden edilen bilgi ile hepimiz hayatımız boyunca bir kere de olsa köpeklere kemik vermişizdir. Hiçbir şeyden habersiz sokakta ki canlarda karınlarını doyurabilmek için biliyorsunuz taştan yumuşak her şeyi yeme arzusuyla büyürler. Köpeklere kemik verilmesinin tek faydası diş taşları ve diş plaklarının oluşumunu engeller. Bunun dışında besleyicilik açısından çok bir faydası yoktur. Köpeklerin mideleri kemikleri sindirebilecek yapıda değildir. Ayrıca kemiklerin verilmesi sırasında parçalanarak ayrılan kemikler sindirim kanalında bir takım tahribatlara yol açabilir. Ağızda parçalanarak ucu bir bıçak gibi keskin hale gelen tavuk kemikleri sindirim kanalının herhangi bir organını yırtabilir ve hatta delebilir. Bunun dışında mideden bağırsağa geçişlerde zorluk yaşanabilir, tıkanıklıklara neden olabilir. Midede uzun süre kalması enfeksiyonlara davetiye çıkartır. Ayrıca sıklıkla görülen gastrointestinal bozukluklar bu hayvanlarda sık rastlanılır. Yüksek ateş, kusmalar, ishal durumu ve iştahsızlık en sık karşılaşılan semptomlar arasında yerini alır. Kusmalar sıklıkla yaşanıyorsa ise bir tıkanıklıktan ve mide enfeksiyonundan söz edebiliriz. Eğer kusmaların rengi koyu katran renginde ise mide kanamasından şüphe edebilirsiniz. İshal de çok karşılaşılan bir durumdur. Hayvan birkaç gün ishal olur ve bu ishallerde arada kan da görülebilir. Dışkıda kan görülmesinin sebebi bağırsak florasını ve bağırsak duvarının yırtılmasından kaynaklanır. Özellikle tavuk kemiği çabuk parçalanması ve parçalandıktan sonra ucunun bir bıçak gibi kesmesiyle kesinlikle önerilmez. Klinik bulgu olarak kemikli bir gıda verdikten sonra ishal, kusma, halsizlik,ateş gibi semptomlar gözleniyorsa mutlaka hekiminize danışınız ve onun tedavi prosedürüne mutlaka sadık kalınız. Bu tedavi uzun zor ve meşakkatli bir tedavidir. Röntgen çekilmesi tedavinin gidişatı hakkında size ve hekime bilgi verecektir. Eğer kedinize veya köpeğinize illa bir kemik vermek istiyorsanız onun parçalayamayacağı büyüklükte ve kalınlıkta bir kemik vermeniz bu tarz problemler görülmesinin önüne geçecektir. Piyasada ticari olarak doğal kemik derisinden yapılan yenilebilir yapay kemikleri verebilirsiniz. Köpeklere hiç verilmemesi gereken kemikler; pirzola kemikeri, tavuk kemikleri gibi küçük boyutlu kemikleri kesinlikle vermeyiniz. Köpekler için özel hazırlanan içeriği tam ve bütün besin değerlerini dengeli bir içimde barındıran köpek kuru mamasını gönül rahatlığıyla verebilir bu tarz problemler görülme olasılığınızı en aza indirgemiş olursunuz. Veteriner Hekim Mehmet KOÇ
Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mar 23, 2023Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mart 23, 2023
Yorumlar 0