Chinchilla muhteşem bir kürke sahip farklı bir kemirgen türüdür. Gine domuzu ile hamsterlara benzerliğiyle bilinen bu hayvanlar, maalesef güzel kürkleri yüzünden avlanmaktadırlar. Bu nedenle nesilleri tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Chinchillalar da insanlarla duygu bağı kurabilen ve hisleri olan canlılardır.
Chinchilla muhteşem bir kürke sahip farklı bir kemirgen türüdür. Gine domuzu ile hamsterlara benzerliğiyle bilinen bu hayvanlar, maalesef güzel kürkleri yüzünden avlanmaktadırlar. Bu nedenle nesilleri tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Chinchillalar da insanlarla duygu bağı kurabilen ve hisleri olan canlılardır. Topluluk halinde yaşamayı seven Güney Amerikalı bu canlılar kendi türleri ile çok iyi iletişim kurarlar ve yalnız kalmaktan hoşlanmazlar. İnsanlarla iletişim kurmak konusunda çekingen olsalar da zamanla güvenini kazanarak onun en iyi dostu olmanız mümkündür.
KEMİRGEN ÜRÜNLERİ
Chinchilla Genel Özellikleri
*Güney Amerika anavatanlarıdır. *Kemirgenler ailesine mensup, başlı başına bir türdür. *Kısa ve uzun kuyruklu farklı cinsleri bulunmaktadır. *Küçük kemirgenlerdir. Uzun kuyruklu cinsleri 350 ila 600 gram ağırlıkta olabilir. Kısa kuyruklu Chinchillaların ağırlığı ise 800 grama ulaşabilir. Uzun kuyruklu Chinchillalar 25 santimetreden 38 santimetre uzunluğa kadar ulaşabilirken kısa kuyruklu Chinchilla türleri 49 santimetre uzunluğuna kadar erişebilirler. *Tüyleri maviye çalan koyu gri renktedir. Kürkleri çift kattır ve sık, yumuşak tüylerden oluşur. Bu kalın kürk onları sıcak tutarken suda batmalarına neden olur. *Arka ayakları ön ayaklarından daha uzun ve çok kuvvetlidir. Bu özellik bu hayvanların çok seri hareket etmesini sağlar. *Dişileri erkeklerine göre daha agresiftir. *Çok hareketli hayvanlardır, genellikle geceleri aktiftirler. *Dışkılarını yemeye meyilli hayvanlardır. *Ot obur hayvanlardır. Ama bazı Chinchilla türleri doğada böceklerle ve böcek yumurtalarıyla beslenirler. *Gebelik süreleri yaklaşık üç aydır. *Doğada yaşam süreleri 10 yılken iyi bir bakımla bu sayıyı ikiye katlamak mümkündür.
Chinchilla Bakımı
Birer kemirgen olan Chinchillalar ot obur hayvanlardır. Kuru ot ve kemirgen yemleriyle beslenirler. Ama C vitaminine de ihtiyaç duyarlar. Elma yemeyi çok seven bu sevimli canlılara kuşburnu, havuç, üzüm ve kabak da sunabilirsiniz. Chinchillanıza mısır, yulaf ve buğday gibi tahılları da sık olmamak kaydıyla verebilirsiniz. Zira tahılların fazlası bu hayvanlarda kabızlık ve başka bağırsak sorunlarına neden olabilir.
Çok aktif ve hareketli canlılar oldukları için Chinchillar geniş alanlara ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden onlara alacağınız kafesin ölçüleri büyük olmalıdır. Chinchilla kafesine bu hayvanların temizlenmesi için özel üretilmiş pudraları ve külleri koymayı unutmayın. Çünkü, kürkü çok fazla su emen ve kuruması çok zor olan bu hayvanları yıkamanız asla tavsiye edilmez. Onlar bu kül ve pudralarla kendilerini temizlerler. Ayrıca bu ürünler Chinchillaları dış parazitlerden de korur. Kendi temizliklerini yapabilen bu canlıların kafesleri ya da yaşam alanları her gün düzenli olarak temizlenmelidir. Çünkü Chinchillaların dışkılarını yeme alışkanlıkları bulunmaktadır.
Chinchillalar da hamsterlar gibi geceleri harekete geçer. Gün boyu uyumak isteyen Chinchillanızın geceleri çok aktif olduğunu görebilirsiniz. Hamster ve Gine domuzları gibi bu hayvanlarda oyun oynamaya ve egzersiz yapmaya bayılırlar. Kafeslerinin içinde çark, tünel ve oyuncaklar ile oyun parkurlarının bulunması onları çok mutlu eder.
Chinchillalar doğal yaşam alanlarında sürüler halinde yaşadıkları için yalnız kalmayı sevmezler. Bu nedenle ona kendi türünden en az bir arkadaş edinmeniz gerekir. Yani onu tek başına sahiplenmemelisiniz. Böylece Chinchillalarınızın ömrünü uzatmış olursunuz. Diğer kemirgenlerde de görülen diş uzaması problemi Chinchilla için de bir sorundur. Bu sorunu gidermenin en iyi yolu, meyve ağacı dallarını kemirmelerini sağlamaktır. Diğer kemirgenlere göre çok daha uzun yaşayan Chinchillalar, iyi bir bakım ve düzenli beslenme ile 20 yıla kadar sizinle olabilirler. GUİNEA İLE HAMSTER ARASINDAKİ FARKLAR
Yorumlar 0