Kavgacı Siyam adıyla da bilinen Beta balığı son derece estetik bir görünüme sahiptir. Her ışıkta farklı şekilde parlayan Betalar özellikle erkekleri olmak üzere, adından da anlaşılacağı gibi agresif balıklardır.
Kavgacı Siyam adıyla da bilinen Beta balığı son derece estetik bir görünüme sahiptir. Her ışıkta farklı şekilde parlayan Betalar özellikle erkekleri olmak üzere, adından da anlaşılacağı gibi agresif balıklardır.
Kavgacı Siyam adıyla da bilinen Beta balığı son derece estetik bir görünüme sahiptir. Her ışıkta farklı şekilde parlayan Betalar özellikle erkekleri olmak üzere, adından da anlaşılacağı gibi agresif balıklardır. Asya kökenli olan bu balık türü, beslenebilen en kolay akvaryum canlılarından olduğu için yeni başlayan akvaryum meraklılarına hitap ederler. Aynı zamanda muhteşem bir görünüme ve farklı renklere sahip Beta balığı akıllı bir balıktır ve seyri çok keyiflidir.
Ortalama 4 ila 6 santimetre boylarında olan bu balıkların özellikle erkeklerinin muhteşem bir görünümü vardır. Bu güzel ve küçük akvaryum canlısı kendi türüne de başka akvaryum canlılarına da ölümcül zararlar verebilir. Betalar etçil oldukları için bu tehlike daha da katlanır. Bu özellik erkek Betalar için geçerlidir. Dişileri daha sakin oldukları için başka balıklarla aynı akvaryumu paylaşabilirler. Dişi Beta balıkları özellikle Neon Tetra Balıkları ile uyumla yaşayabilirler. Akvaryumunuzun daha hareketli olmasını ve farklı türlere ev sahipliği yapmasını istiyorsanız, dişi Betaların yanına Neon Tetralardan başka çöpçü balığı ve vatoz balığı gibi sakin dip balıklarını tercih edebilirsiniz. Betaların ömürleri ortalama 3 yıldır.
Betalar zeki balıklardır. Yem vereceğinizi anlayıp suyun yüzeyine doğru çıkarlar. Beta balığının zekasını merakından da anlayabilirsiniz. Akvaryuma yaklaşan her şeye dikkatle bakıp cama gelirler. Bu aynı zamanda bir korunma şeklidir. Kendini tehdit altında hissettiği için yerini belirleme ihtiyacı duyar ve hareket ya da cisim gördüğünde oraya doğru gider. Erkek bir Betaya ayna tuttuğunuzda kendi yansımasına da agresif davrandığını gözlemleyeceksiniz. Zekâ belirtisi gösterdiği diğer bir alan da akvaryumda yapacağınız ufak bir değişikliği bile hemen fark etmesidir. Değişiklik yapılan nesnenin yanına gidip bir süre inceler. Betalar güçlü bir şekilde zıpladıkları için akvaryumundan çıkabilir ya da akvaryum suyunu taşırabilirler. Betaların avantajı bir özelliği de dayanıklı olmalıdır. Diğer balıklara gire hastalıkları daha çabuk atlatırlar. Betaların doğal ortamları sığ sulardır. Betaları diğer balıklardan ayıran bir özellikleri de “labirent” denilen ek solunum organlarıdır. Bu organ sığ sularda yaşayan Betaların sudaki oksijen oranı azaldığında soluk almalarını ve yaşamalarını sağlar. Diğer balıklar bu organa sahip olmadıkları için oksijensiz kalıp ölebilirler. Betalar ise havadaki oksijeni soluyabildikleri için filtresiz akvaryumlarda yaşamlarını sürdürürler.
Bakımı oldukça kolay olan Betalar kavgacı balıklar oldukları için tek başlarına yaşamlarını sürdürmeleri daha uygundur. En ölümcül sonuç iki erkek Betanın aynı akvaryumda bulunması ile görülür. İki dişi Beta ise bir arada yaşayabilir. Betalar küçük akvaryumlarda yaşabilirler ama 30 litrelik akvaryumda çok daha mutlu olacaklardır. Beta balıklarına özel akvaryumlar bulunmaktadır. Betaların malzemeleri için Marina Beta Başlangıç Setini tavsiye ederiz. Betalar doğal ortamlarında fazla akışkan olmayan ya da durgun olan sularda yaşarlar. Onu diğer canlılardan saklayacak yoğun bitkili yerleri tercih ederek kendilerini güven altına alırlar. Bu yüzden akvaryumunuza bitki yerleştirmeniz önerilir. Böylece Betanız kendini daha güvende hissedecektir. Bu balıkların akvaryum suyu haftada bir değiştirilir. Suyun çeyreğini değiştirmeniz yeterli olacaktır. Burada önemli olan suyun oda sıcaklığında olmasıdır. Soğuk su kullanımı Betaların hastalanmasına yol açar. Kışın da akvaryumda bir ısıtıcıya ihtiyaç duyarlar. Betalar beslenmesi kolay balıklardır. Yiyecek düşkünü olmalarına rağmen, sağlıkları ve uzun ömürlü olmaları için azar azar yem verilmesi uygundur. Betalar kendilerine özel üretilen yemlerle beslenmelidir. Beta balıkları etçil oldukları için kendi ortamlarında solucan ve sinek lavrası gibi canlılarla beslenir. Bu nedenle akvaryumda barınan Betanız için yüksek proteinli yemleri tercih etmeniz önerilir. Sera Bettagran Beta Yemini deneyebilirsiniz. Yeni Başlayanlar İçin En İyi 10 Tatlı Su Akvaryum Balığı yazımız da ilginizi çekebilir.
Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mar 23, 2023Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mart 23, 2023
Yorumlar 0