Balıkların ve diğer akvaryum canlılarının sağlığı ve ömürlerinin uzaması için akvaryumu temiz tutmak ve düzenli akvaryum temizliği yapmak çok önemlidir. Akvaryum temizliği önce içinde yaşayan canlıların sağlığı için sonra da estetik bir görüntü için yapılır.
Balıkların ve diğer akvaryum canlılarının sağlığı ve ömürlerinin uzaması için akvaryumu temiz tutmak ve düzenli akvaryum temizliği yapmak çok önemlidir. Akvaryum temizliği önce içinde yaşayan canlıların sağlığı için sonra da estetik bir görüntü için yapılır. Kimse evinde bulanık ve kötü görünen bir akvaryum istemez. Suyun hep temiz kalması için akvaryumlar günlük, haftalık, iki haftalık ve aylık olarak bakım ve temizlikten geçirilmelidir. Planlı bir şekilde yaptığınız temizlik ile kendinizi daha az yorarak, akvaryumunuzun daha uzun süre ve daha fazla temiz kalmasını sağlayabilirsiniz. Akvaryum ekipmanlarını görmek için tıklayın.
Günlük Akvaryum Temizliği
Her gün yapacağınız akvaryum temizliği, çok detaylı olmayıp akvaryumun daha fazla süre temiz kalmasını sağlayacağından uzun vadede oldukça yararlı bir işlemdir. Akvaryumdaki suyu kirleten en önemli unsur yemlerdir. Balıklarınıza 2 kez yem verirsiniz. Bu yemlerden arta kalanlar dibe çöker ve dipten itibaren suyun kirli gözükmesine neden olur. Balıklarınızı gözlemleyip sadece yiyebilecekleri kadar yem verirseniz, yenmeyen yem kalmayacağı için suyun kirlenmesini en aza indirebileceksiniz. Az yem artığı aynı zamanda suyun geç yosunlanmasına da sebep olur. Böylece su daha uzun süre temiz kalacak ve balıklarınız yemeleri gereken miktarda yiyeceklerdir. Hem suyun temizliği hem ideal miktarda yem yemek balıklarınızın sağlığını da olumlu etkileyecektir. Suyu çok kirleten diğer bir etmen de balık dışkılarıdır. Her gün gözle görülür dışkıları kumu çok kaldırmadan file ile alabilirsiniz. Bu da suyun çok daha temiz kalmasını sağlayacaktır.
Haftalık Akvaryum Temizliği
Günlük temizliğin akvaryum üzerindeki olumlu etkisini daha derinleştirmek için her hafta bir gün belirleyip akvaryumu haftalık olarak elden geçirin. Haftalık temizlik özellikle ön camda oluşan yosunları gidermek hedefi ile yapılmalıdır. Haftada bir temiz bir sünger ile ön camı içerden dibe kadar silmeniz gerekir. Bunu tüm camlara yaparsanız, temizliğinizin ömrü uzar. Yalnız kullanacağınız sünger ile ilgili birkaç noktaya dikkat dikkat etmeniz gerekir. Temizlik süngeriniz, keçeli bulaşık süngeri olabilir. Fakat, kesinlikle deterjanla teması olmamalı, başka bir iş için kullanılmamalı ve kuru olmalıdır. Nemli süngerler bakteri biriktireceği için kuruduğundan emin olmalısınız. Deterjan ya da bakteri içeren süngerler balıklarınızı canından edebilir. Elinizi akvaryumun içine sokmadan temizlik yapmanız akvaryum canlılarının sağlığı açısından daha uygundur. Bu yüzden dışarıdan da müdahale edebileceğiniz özel tasarım mıknatıslı temizlik süngerlerini kullanmanızı tavsiye ederiz. Bunun için sitemizdeki akvaryum camı sileceklerine göz atabilirsiniz. Buradaki önemli bir nokta da süngerin keçe kısmının camınızı çizmemesidir. Bu nedenle daha yumuşak keçeli süngerleri tercih edebilirsiniz.
İki Haftalık Akvaryum Temizliği
İki ya da üç haftada bir yapacağınız akvaryum temizliğinin temeli su değişimden geçer. Günlük ve haftalık temizlikle suyun derinlemesine arındırılmasını sağlamak mümkün olmaz. Bunun için iki haftada bir akvaryum suyun en az %25’i değiştirilmelidir. Bu işlemi iki haftada bir yapamıyorsanız, en az üç haftada bir yapmanız gerekir. Su değişimde unutulmaması gereken nokta akvaryuma ekleyeceğiniz suyun 2 gün kadar dinlendirilmiş olmasıdır. Suyu değiştirmek için bir hortum kullanmanız daha olumlu sonuç verir. Bu işlem için hortumla dipten toplam suyun dörtte biri kadar su çekmelisiniz. Çünkü akvaryumun tüm pisliği dibe çöker. Yaklaşık iki gün dinlemiş suyu eksilttiğiniz su miktarı kadar eklemeye dikkat edin.
Aylık Akvaryum Temizliği
Akvaryum temizliğinde ayda bir yapmanız gerekenler haftalık ve günlük işlemlerden daha yorucu ve daha kapsamlıdır. Aylık işlemlerden ilki filtre temizliğidir. Farklı filtre türleri, farklı temizlik yöntemleri gerektirebilir. Hangi filtreyi kullandığınız temizlik yönteminizi de belirleyecektir. Ama genel olarak filtreler bol suda çalkalanarak temizliği sağlanır. Bu işlem asıl filtreyi koruyan ön filtre temizliği için ideal yöntemdir. Akvaryumun aylık temizliği, suyun kirlenmesine ve bulanık gözükmesine neden olan bitki bakımını da içerir. Akvaryum içindeki bitkiler gerekirse budanmalı ve balıkların hareketleri dolasıyla yerinden sökülmüş olan bitkilerin tekrar kuma tutunmaları sağlanmalıdır. Çürümüş bitkiler akvaryumdan tamamen çıkarılmalıdır. Akvaryum içindeki dekorlar ve diğer malzemeler de ayda bir çıkarılıp temizlenmelidir. Akvaryum filtreleri için tıklayın. Akvaryumların Asabi Güzeli: Beta Balığı yazımız da ilginizi çekebilir.
Yorumlar 0