Muhabbet kuşları normalden daha hareketsiz ve daha sessiz bir biçimde herhangi bir hastalığa yakalanmış olabilir. Örneğin, küçük dostunuzun tüyleri sürekli kabarık halde ise önemli bir rahatsızlığı var demektir.
Muhabbet kuşları normalden daha hareketsiz ve daha sessiz bir biçimde herhangi bir hastalığa yakalanmış olabilir. Örneğin, küçük dostunuzun tüyleri sürekli kabarık halde ise önemli bir rahatsızlığı var demektir.
Muhabbet kuşu ; tüm canlılar gibi muhabbet kuşlarında da çeşitli rahatsızlıklar görülebilir. Son derece hassas olan muhabbet kuşları yem ve ısı değişikliklerinden çok fazla etkilenirler. Muhabbet kuşları normalden daha hareketsiz ve daha sessiz bir biçimde herhangi bir hastalığa yakalanmış olabilir. Örneğin, küçük dostunuzun tüyleri sürekli kabarık halde ise önemli bir rahatsızlığı var demektir. Muhabbet kuşları ötmüyor, kafesin bir kenarında oturup kalıyor ve fazlaca uyuyorsa önce yemini ve bulunduğu odanın ısısını kontrol etmelisiniz. Muhabbet kuşları serin ve nemli yerlerde ishal ya da romatizma gibi rahatsızlıklara yakalanabilir. Yeminin bayat ya da yetersiz olması ile vitamin eksikliği çekmesi kuşunuzda ciddi sorun yaratabilir. Oda ısısı da kuş bakımında son derece önemlidir. Kuşun bulunduğu oda çok sıcak, çok serin ya da rüzgârlı olmamalıdır. Muhabbet kuşunuzda herhangi olumsuz bir belirti görüyorsanız kuşunuzu mutlaka bir veteriner hekime götürmeniz gerekir.
Muhabbet kuşlarının hasta olduklarını anlamak için belirtilere dikkat etmek gerekir. Bu belirtiler şunlar olabilir;
Mantar muhabbet kuşlarında görülen en yaygın hastalıktır. Eğer sevimli dostunuzun tüyleri dökülüyorsa kuşunuzda mantar olabilir. Sadece tüy dökülmesi değil, tüyler arasından kızarıklık gözükmesi, pullanma ve derisinin süngerimsi bir hal alması da mantara işaret ediyor olabilir. Muhabbet kuşunun bağışıklık sistemi zayıfsa ve kuşunuz yavruysa mantar olma olasılığı artar. Mantar bulaşıcı bir hastalık olduğu için başka bir kuşunuz daha varsa mutlaka kafesleri ayırmalısınız. Bu durumda kuşunuzu sıcak ve nemli ortamlardan uzak tutmalı ve kafesinin temizliğine özen göstermelisiniz. Veteriner hekimin uygulayacağı tedavi ile küçük dostunuz mantardan kurtulacaktır.
Bulaşıcı ve virütik olan çiçek hastalığı, muhabbet kuşlarında ölümcüldür. Çiçek hastalığına yakalanan muhabbet kuşları birkaç gün içerisinde ölebilirler. Hastalığın belirtileri gaga, göz çevresi ve ayaklarda kendini gösterir. Çiçek hastalığı virütik olması nedeniyle antibiyotik hastalığa etki etmez.
Muhabbet kuşlarında solunum yolları hastalıklarının en önemli belirtileri soluk almakta zorlanma, sık sık ve kesik kesik nefes alma, nefes alırken farklı sesler çıkarma, gagasını sürekli açıp kapama ve kuyruk sallama şeklindedir. Hastalığın ilk safhalarında kuşunuzun ateşi yükselebilir. Muhabbet kuşlarında bronşit hastalığı tedavi edilmezse ölümcül sonuçlara neden olabilir.
Bronşitin tedavi edilmemesi ya da uzun süre devam etmesi sonucu muhabbet kuşları astıma yakalanabilir. Kuş zor nefes alıyor ve sesi pürüzlü çıkıyorsa astım olabilir. Astımın nedeni tozlu ve kirli ortamlar ile duman solumaktır. Astım hastası olan bir muhabbet kuşu ötme sıklığını kaybeder.
Muhabbet kuşlarının sağlıklı beslenmemesi sindirim sistemi bozukluklarına neden olabilir. Kuşunuzun karnının alt bölgesinde herhangi bir renk değişimi ya da kabarma olması sindirim sistemi rahatsızlığının belirtisidir. İshal de bir sindirim sistemi hastalığıdır ve iki şekilde seyreder. İlki mikrobik ishaldir. İkincisi ise yem dışında yediği gıdalar yüzünden olandır. Eğer kanatlı dostunuzun ishali mikrobik değilse ona yemden başka gıda vermemek ve kafes temizliği ile suyunun temizliğine dikkat etmek gerekir. Bu durumda kuşunuza Eurogold Special Kabuksuz Muhabbet Kuşu Yemi verebilirsiniz.
Eğer muhabbet kuşunuz tutunduğu yerde fazla süre kalamıyor, düşüyor ve kalkmakta zorlanıyorsa romatizması olabilir. Bu durumda kuşunuzun nemli ve serin yerlerde kalmamasına dikkat edin. Sigaranın Evcil Hayvan Üzerindeki Etkileri Nelerdir blog içeriğimiz de ilginizi çekebilir.
Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mar 23, 2023Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mart 23, 2023
Yorumlar 0