En popüler evcil kuşlardan olan Sultan papağanı neşeli ve sevimli bir canlıdır. Güzel görünümleriyle herkesi büyüleyen bu kuşlarının anavatanları Avustralya’dır. Bu ülkede 18. yüzyılda sınıflandırılmışlardır. İnsanlarla çok sıcak ilişkiler kurabilen Sultan papağanları, çok meraklı olmalarının yanında alınganlıklarıyla da bilinirler.
En popüler evcil kuşlardan olan Sultan papağanı neşeli ve sevimli bir canlıdır. Güzel görünümleriyle herkesi büyüleyen bu kuşlarının anavatanları Avustralya’dır. Bu ülkede 18. yüzyılda sınıflandırılmışlardır. İnsanlarla çok sıcak ilişkiler kurabilen Sultan papağanları, çok meraklı olmalarının yanında alınganlıklarıyla da bilinirler. Evinize neşe getirecek bu papağanlar, minik olmaları ve çok gürültücü olmamaları nedeniyle evde beslenmeye çok uygundurlar. Sahibiyle fiziksel temastan çok hoşlanan Sultan papağanları, doğal ortamlarında sürü halinde yaşamaya alıştıkları için çok sosyal canlılardır. Sosyal olmalarına rağmen tek başlarına sahiplenildiklerinde de mutsuz olmazlar ama aynı ortamı paylaştıkları insanların gözdesi olmak isterler.
Sultan Papağanı Genel Özellikleri
*Avustralya’da keşfedilmişlerdir. *Diğer papağan cinslerine göre küçük boyutlu kuşlardır. *Kakadu ailesinin birer üyesidirler. *Bu papağanların birçok farklı alt türü bulunmaktadır. *Tüy renkleri genellikle sarı, beyaz ve griye yakın tonlardadır. Gözlerinin altında ve yanak bölgesinde kırmızıya çalan turuncu renkte lekeler bulunmaktadır. Başlarının üzerindeki tüyler sarı renk ve yukarı doğru kalkıktır. *Başının üzerinde duran dik tüyler bu kuşların ruh halinin anlaşılmasını sağlar. *Dost canlısı kuşlardır. *Islık çalma yetenekleri vardır.
*Uzun süre uçabildikleri için sürekli kafeste kalmaktan hiç hoşlanmazlar. *Sultan papağanı iyi eğitilirse konuşabilen bir kuştur. Ama bu kuşların kelime dağarcıkları fazla geniş değildir. Erkekleri dişileri Sulta papağanlarına göre daha fazla konuşma eğilimi gösterirler. Dişilerin konuşması çok sık görülen bir durum değildir. *Sıcakkanlı ve sosyal hayvanlardır. İnsanlarla çok yakın ve çok sıcak ilişkiler kurarlar. *Çok oyuncu hayvanlardır. Oyuncaklarla ve sahipleriyle oynamayı çok severler. *Çok ilgi ve sevgi bekleyen kuşlardır. *İyi bir bakımla 20 yıla kadar ömürleri vardır.
Sultan Papağanı Bakımı
Sevimli ve çok konuşkan bir canlı olan Sultan papağanı, minik boyutları sayesinde evde beslenmeye çok uygun kuşlardır. Diğer papağan türlerine kıyasla çok fazla gürültü yapmamaları da onları ideal birer ev kuşu yapar. Sahipleriyle yakın temasta bulunmayı çok sevdikleri için eğer bir Sultan papağanınız varsa her daim omzunuza konmak isteyeceğini bilmeniz gerekir. İlgi ve sevgi görmek konusunda ısrarcı olan bu kuşlar yeterince ilgi görmedikleri zaman depresyona girip tüylerini yolmaya başlayabilirler. Bu nedenle onunla oynamaya ve onu sevmeye çok vakit harcamanız gerekir. Sultan papağanı sahipleri kuşlarıyla düzenli olarak konuşurlarsa onlara konuşmayı öğretebilirler. Ama bu kuşlar çok fazla kelime öğrenemezler ve dişilerinde konuşma faaliyeti pek görülmez. Bu kuşlar konuşmaktan çok ıslık çalmaya meyilli oldukları için onlara konuşma konusunda çok da fazla yüklenmemek gerekir.
Sultan papağanlarının en ilginç özelliği başlarının üzerinde dik konumda olan tüyleridir. Bu tüyler sayesinde kuşunuzun ruh halini anlamanız mümkündür. Kuşunuz gergin olduğunda başının üstündeki tüyleri geriye doğru yatırır. Bunu korktuğunda ve huzursuz olduğunda da yapar. Eğer bu tüyler havada kuşunuzun keyfi yerinde demektir.
Bu kuşların boyutlarının küçük olması yaşam alanı açısından avantaj sağlar. Çok büyük alanlara ihtiyaç duymuyor gibi gözükseler de neticede Sultan papağanları birer kuştur ve uçmak isterler. Evde uçabilecekleri alanlar olmalıdır. Onun için edineceğiniz kafes boyutu diğer büyük ırk papağanlara kıyasla küçük olabilse bile kafes boyutu çok da minyatür olmamalıdır. Bunun için PAPAĞAN KAFESLERİ modellerine bakabilirsiniz.
Sevimli dostunuzun ömrü iyi bir bakıma, doğru beslenmeye ve temiz bir yaşam alanına bağlıdır. Bunun için Sultan papağanlarının kafesleri ile su ve mama kapları temiz tutulmalı, bu kuşlar kaliteli papağanlara özel yemlerle beslenilmeli ve onlara yoğun ilgi gösterilmelidir. HİNT BÜLBÜLÜ ÖZELLİKLERİ VE BAKIMI
Yorumlar 0