Atopi çevresel alerjenlere karşı yangısal ve kaşıntılı deri hastalıklarına kalıtsal yatkınlık olarak tanımlanır. En çok alerjiye neden olan etmenler polen, küf, deri döküntüsü, ev tozu ve akarlar olarak tanımlanır. Alerjenler vücuda deri yoluyla veya solunum yoluyla girerler.
Kedilerde ve Köpeklerde Atopik Dermatitis
Atopi çevresel alerjenlere karşı yangısal ve kaşıntılı deri hastalıklarına kalıtsal yatkınlık olarak tanımlanır. En çok alerjiye neden olan etmenler polen, küf, deri döküntüsü, ev tozu ve akarlar olarak tanımlanır. Alerjenler vücuda deri yoluyla veya solunum yoluyla girerler. Atopi insanlarda astım, bahar nezlesi, kaşıntı ile karakterize kedi ve köpeklerde ise kaşıntılı deri hastalıkları ile yaygındır. Köpeklerin %3-15 ‘ nin atopik olduğu tahmin edilmektedir. Belirtiler mevsimseldir ve mevsime bağlı olarak artabilmektedir. Safkan ırklar da atopik dermatit görülme olasılığı daha yüksektir. Bazı köpek ırklarında atopik dermatit varlığı diğerlerine göre daha fazla saptanmıştır bunlar ; Boxer, Bull terrier, dalmaçyalı, İngiliz bulldog, Alman çoban köpeği, golden retriever, jack russel terrier, labrodor retriever, pug, shar pei, cocker spaniel gibi ırklarda atopik dermatit daha sık görülmektedir. Klinik bulgular olarak köpeklerde atopik dermatit kaşıntı ile karakterizedir en fazla etkilenen bölümler ise ön ve arka ekstremiteler, parmak arası bölgeleri, yüz, kulaklar sayılabilmektedir.
Klinik Bulgular
Favor ve ark 2010 yılında 800 köpekte yaptıkları çalışmada atopik dermatit de klinik olarak çeşitli bulgulara ulaşmışlardır onların değerlendirmesine bir göz atacak olursak.
- Köpeklerinin %68 nin ilk belirtisini 3 yaşından önce gösterdiği gözlenmiştir.
- Olguların %40 lık bölümünde dış kulak yolu enfeksiyonu gözlemlenmiştir.
- Olguların %60 lık bölümünde deride lezyonlar oluşmadan kaşıntının başladığı gözlemlenmiştir.
- Irklar yatkınlık gösterdiği fakat çevresel ve bölgesel faktörlerinde rol oynadığı gözlemlenmiştir.
- Olguların %25 inin mevsimsel olduğu ve tekrarlayan klinik belirtiler gösterdiği
- Lezyonların oluşum yerine göre atopi teşhisi koyulmasında oranlar ön ayaklar %79 arka ayaklar %75, karın bölgesi %60 , koltuk altı %60, kulak kepçesi %58, genital bölge %48 olarak gözlemlenmiştir.
Kediler ilk gözlenen semptom kaşıntıdır. Kaşıntı mevsime bağlıda olabilir mevsime bağlı olmayadabilir. Kaşıntı daha çok baş, boyun, kulak çevresinde yoğunlaşmaktadır. Atopik dermatit de tanı klinik semtopmlar baz alınarak koyulur. Tedavi kısmında ise neden olan alerjenin tespitinin yapılıp ona göre bir tedavi protokolü izlenmesi en doğrusudur. Atopik dermatit tamamen iyileşen bir hastalık değildir. Bu nedenle hasta sahibini bu konuda uygun bir şekilde bilgilendirmek hekimin görevidir. Günümüz de Veteriner diyeti olarak atopik dermatitis de kullanılan bir çok köpek kuru mama çeşitleri mevcuttur. Ayrıca deri ve tüy sağlığını destekleyen esansiyel yağ asitleri ve vitaminleri kullanılması deri ve tüy kalitesinin artmasına neden olacaktır. Balık yağları ve vitaminler bu gruba örnek olarak gösterilebilir. Ayrıca hekiminizin uygulayacağı kortizon ve yangı giderici ilaçlarda hastalığın klinik semtopmlarını zayıflatmaktadır. Deride gözlemlenen sekonder enfeksiyonlara karşı gerekirse antibiyotik de kullanılabilmektedir.
Sağlık bakım ile ilgili diğer blog yazıları için tıklayınız
Veteriner Hekim Mehmet KOÇ
Yorumlar 0