Ticari Mamaların Üretimi ve Kuru Mama Yapımı;
Geçmişten günümüze kadar hayvanlar pek çok sebep ile beslenmiştir. Bu sebeple doğaların da hem bir sahip tarafından verileni yemek hem de avlanarak beslenmek gibi faaliyetleri barındırır. Tabi ki günümüze gelene bu beslemelerde önemli adımlar atılmış geliştirilmiştir. Bu geliştirmelerin nedenleri arasında bağımlılık, ortak yaşam ve merhamet duygusu ön planda tutulmuştur.
Ticari Mamaların Üretimi ve Kuru Mama Yapımı
Geçmişten günümüze kadar hayvanlar pek çok sebep ile beslenmiştir. Bu sebeple doğaların da hem bir sahip tarafından verileni yemek hem de avlanarak beslenmek gibi faaliyetleri barındırır. Tabi ki günümüze gelene bu beslemelerde önemli adımlar atılmış geliştirilmiştir. Bu geliştirmelerin nedenleri arasında bağımlılık, ortak yaşam ve merhamet duygusu ön planda tutulmuştur. Şüphesiz her zaman evcil hayvanlarımızı daha sağlıklı onlar için en uygun besleme yolu ile beslemek isteriz. Bunun için ise onlar için özenle ve dengeli bir formül ile hazırlanmış kuru mamaları tercih eder güveniriz. Çünkü kuru mamalarda evcil dostumuzun alması kullanması ve sonunda enerjiye dönüştürüp hayatını devam ettirmesi için gerekli birçok besin kaynağı tam, dengeli, eksiksiz biçimde bulunmaktadır. Kedi mamaları ve Köpek kuru mamalarının üretiminde aynı insan gıdası üretmek için kullanılan işlemlerin hemen hemen benzerleri kullanılmaktadır, fırında pişirme, konserveleme, ekstruzyon. Kedi mamaları ve köpek kuru mamaları değişik şekil ve büyüklükteki balık, et, tahıllar ve diğer sebzeler gibi ham maddelerden üretilir... Kuru mama üretiminin esası ekstruzyon işlemine dayanmaktadır. Ekstruzyon işlemi kısa sürede uygulanan yüksek ısıda ürünü fiziksel ve kimyasal değişikliklere uğratarak fiziksel özelliklerini ve besleyici değerini değiştirme prensibine dayanır. Şimdi gelin kuru mama yapımının aşamalarını sırasıyla inceleyelim
- Ham maddeler ekstruzyon işleminden önce ilk olarak bir örnek partikül büyüklüğünü elde etmek için öğütülür.
- Öğütülen ham maddeler karıştırılır ve belli bir oranda su eklenir.
- Ektstruzyon pişirmeden önce ham maddeler nişastanın jelatinizasonunu başlatmak için ön tavlama işlemine tabi tutulur. Ekstruzyondan önce karışımın bir örneği her bir partikülün yeterli ve eşit pişmesini sağlar. Bütün bunlar ürünün daha iyi görünümde ve daha lezzetli olmasını sağlar.
- Diğer aşamada materyal bir ekstruder yoluyla karıştırılır.
- Ekstruzyondan sonra ekstrudat arzu edilen kıvam ve depolama özelliklerini elde etmek için genellikle kurutulur. Ekstrudatın ısısı 100-200 C arasındadır ve %25 -27 oranında nem içerir. Ürünün nem miktarının %8-10 a kadar düşürülmesi, küf ve bakteri üremesini durdurmakta ve raf ömrünü uzatmaktadır.
- Ekstrudatlara çoğunlukla aroma ve baharatlı maddeleri eklemek için sıvı veya katı sprey şeklinde kaplama işlemi uygulanır. Bunun dışında bazen yağ gibi enerji kaynaklı süspansiyonlar bir kaplayıcı olarak kullanılır.
- Kaplamada kullanılan materyale ve ürüne bağlı olarak bir kez daha kurutma ve soğutma aşaması gerekmektedir.
Veteriner Hekim Mehmet KOÇ
Yorumlar 0