yaz aylarında yeterli su bulamama Isı Çarpması tehlikesini bir kat daha artırmaktadır. Köpek dostlarımızda kedilere oranla Isı Çarpması risk daha fazladır.
yaz aylarında yeterli su bulamama Isı Çarpması tehlikesini bir kat daha artırmaktadır. Köpek dostlarımızda kedilere oranla Isı Çarpması risk daha fazladır.
Evcil hayvanlarda Isı Çarpması belirtileri ve alınabilecek önlemler Havaların ısınması ile birlikte petihitiyac ailesi olarak sıklıkla karşılaşılan Isı Çarpması konusunun; bu hafta için uygun olacağını ve siz sevgili okurlarımızla Isı Çarpması konusunun paylaşılmasının; pati dostlarımız açısından faydalı olacağını düşünüyoruz. Kedi ve köpeklerin hava değişikliklerine ortalama adaptasyon süreleri 20 gündür. Bu nedenle ısı artışının başladığı ilk günler adapte olamadıkları için Isı Çarpması yönünden daha tehlikelidir. Aynı zamanda yaz aylarında yeterli su bulamama Isı Çarpması tehlikesini bir kat daha artırmaktadır. Köpek dostlarımızda kedilere oranla Isı Çarpması risk daha fazladır. Çünkü köpeklerde ter bezleri sadece pati altlarındadır. Terleme az olduğu için ısı regülasyonunu; solumayı artırarak ve salya artışı ile sağlamaya çalışırlar.
1-Gölge alan bulamamaları 2-Yeterli su bulamamaları 3-İklim koşullarına kısa sürede adapte olamamaları 4-İklime uygun olmayan köpek ırklarının bakılması 5-Park edilmiş araçlarda uzun süre bırakılmaları 6-Sıcak havalarda aşırı egzersiz yapılması 7-Yaşam alanlarının direk güneş ışınına uzun süre maruz kalması 8-Kalp ve solunum sistemi rahatsızlıkları olan hayvanların risk faktörünün daha yüksek olması 9-Brachiocephalic (kafatası geniş ,burnu kısa,suratı basık yapıya sahip köpekler) ırkların yatkınlığının olması 10-Koyu renkli ve obez köpeklerin risk faktörünün daha yüksek olması Not: Tüy köpeklerin koruyucu tabakasıdır. Traş edildiği zaman güneş ışınlarına karşı korunaksız kalırlar. Bu konuda farklı görüşler olsa da sıcaktan koruma amacıyla yapılan traşlar aslında çok da amaca uygun sonuçlar vermiyor.
1-Vücut ısısının 39 derecenin üzerine çıkması 2-Aşırı soluma, solunum güçlüğü, salya artışı 3-Özellikle ağız ve göz mukozasının kızarması ve kanlı olması 4-Kalp ve nabız sayısının artması 5-Kanlı ishal ve kusma 6-Kılcal dolum süresinin kısalması 7-Depresyon,felç,koma vb 8-Sinirsel semptopların görülmesi Acil Müdahalede Neler yapılabilir Bu belirtilerden bir veya bir kaçını gördüğünüzde ısı çarpması tehlikesine karşı mutlaka bir veteriner hekim desteği alınması gerekmektedir. Veteriner hekime ulaşana kadar geçen sürede vakanın daha ileri boyutlara varmasını engelleyebilmek için yapılabilecekler: 1-Petinizi sıcak bölgeden hemen uzaklaştırın 2-Bol oksijen alabileceği , serin bir alana taşıyın 3-Vücut ısısını düşürmek için; aralıklı olarak ıslatabilirsiniz, koltuk altlarına, karın bölgesine, pati altlarına ıslak havlular koyabilirsiniz veya az miktarda alkolle aynı işlemleri yapabilirsiniz. Aralıklı olarak vücut ısısının normal seviyeye gelip gelmediğini kontrol ederek soğuk uygulamaya devam edip istenilen seviyeye (37-39 derece arası) gelince sonlandırabilirsiniz 4-Ağız içini kontrol edin; salya vb solunumu güçleştiriyorsa ağız içini temizleyin. Aynı şekilde burun deliklerini de kontrol edin Isı çarpması sonucunda: 1-Böbrek hasarı oluşabilir 2-Pıhtı atması( tromboemboli) problemleri oluşabilir 3-Sindirim sisteminde hasarlar oluşabilir 4-Felç ve beyin ödemi oluşabilir 5-Sinir Sistemi problemleri görülebilir 6-Kalp ve solunum sistemi problemleri görülebilir Isı çarpmaları basit vakalar değildir. Isıya maruz kalma süresine göre hafiften şiddetliye kadar yukarıda yazılan sistemlerde çeşitli problemlerle karşılaşılabilir. Hekiminiz hızlı bir şekilde herhangi bir araz kalmaması için gerekli müdahalelerde bulunacaktır. Bir takım parametreleri aralıklı olarak takip edecektir. Önemli olan en kısa sürede tıbbı desteğe ulaşmaktır. Yaz aylarında küçük dostlarımız için gerekli tedbirleri alarak bu durumla karşılaşmanıza mani olmak amacıyla yazdığımız yazımızın faydalı olmasını dileriz.
Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mar 23, 2023Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mart 23, 2023
Yorumlar 0