Kedilerde günlük bakım , Kediler düzenli ve sık bakım isterler. Ancak kedinizi bir yarışmaya hazırlamıyorsanız, bu işlemler pek vaktinizi almayacaktır. Kedinizi ufakken taramaya alıştırırsanız, yetişkinliğinde zorluk çekmezsiniz. Yavru kedileri tarak ve fırçalarla oynatmayın.
kedilerde günlük bakım
Kedilerde Günlük Bakım Önerileri
Kedilerde günlük bakım , Kediler düzenli ve sık bakım isterler. Ancak kedinizi bir yarışmaya hazırlamıyorsanız, bu işlemler pek vaktinizi almayacaktır. Kedinizi ufakken taramaya alıştırırsanız, yetişkinliğinde zorluk çekmezsiniz. Yavru kedileri tarak ve fırçalarla oynatmayın. Büyüyünce de bu oyunu sürdürüp, sizi tırmayabilir ve taranma işini güçleştirebilir. Kediniz dışarı çıkmıyorsa, tırnaklarını fazla uzamadan düzenli olarak kesmelisiniz.
Tırnak kesiminde püf noktaları:
Tırnağı çok kesmek yerine az kesmek daha iyi bir yöntemdir. Makas tırnağın canlı kısmına gelirse kedinizin canını yakar ve kanamaya yol açarsınız. Bu sebeple daha önceden deneyiminiz yoksa veteriner hekiminiz veya başka deneyimli kedi sahipleri tarafından uygulamalı olarak tırnak kesimini öğrenebilirsiniz. Tırnak kesiminin düzgün yapılması için kediler için özel üretilmiş olan tırnak makaslarını kullanmanızı öneririz. Bu sayede doğru ve kolay tırnak kesimi yapabilirsiniz.
Tırnak kesiminin uygulanması:
- Kedinizin patisine hafif bir baskı sonucunda tırnakları dışarı çıkacaktır. Aşırı uzayan tırnaklar kimi zaman içeriye doğru dönüp patinin yumuşak kısmına batabilir. Bu gibi mikroorganizmalarla komplike olabilecek durumlarda veteriner hekiminize başvurmanızı öneririz.
- Keskin tırnak makasları kullanarak, patiyi sabitlediğinizden emin olduktan sonra tırnağın beyaz ucunu kesiniz. Tırnağın altında bulunan hassas kısma dikkat ediniz.
Yavru kedininin tüy bakımı:
- Yavruyu sakinleştirmek ve taranmaya alıştırmak için, fırça ve tarağı almadan önce okşayın.
- Kedinin tüylerini baştan kuyruğa doğru sık bir kedi tarağı ile tarayınız. Bu sırada pire gibi çeşitli dış parazitler açısından da kedinizi kontrol etmeye özen gösteriniz.
- Dökülmüş tüyleri almak için taramanın ardından bir kedi fırçasıyla fırçalama işlemi gerekir. Bu sırada kolayca kirlenebilen bacaklara ve patilere de özen gösteriniz.
Kedilerde yüz bakımı
Yüz bakımından önce, kedinizin göz, kulak ve dişlerinde herhangi bir sağlıksızlık belirtisi olup olmadığını incelemeli ve gerekirse bunları temizlemelisiniz.
Göz temizliği
- Sağlıklı bir kedinin gözleriyle ilgilenmeniz pek gerekmeyecektir. Gözlerde akıntı bulunduğu durumlarda veteriner hekiminize danışmanız gerekmektedir. Normal göz bakımında ise bir parça pamuğu göz temizleme solüsyonları veya temiz suyla ıslatın.
- Her gözün çevresini ayrı bir pamukla temizleyin. Göze dokunmamaya dikkat edin.
- Göz çevresini pamuklu bir bez ile kurulayın. Uzun tüylü kedilerde göz çevresinde çapak oluşumuyla karşılaşabilmekteyiz. Bu çapağın temizlenmesi gerekir.
Kulak temizliği: Kedilerin kulakları çok hassastır ve çok dikkatle temizlenmelidir. Kulağa hiçbir şartta hiçbir şey sokulmamalıdır. Kulak temizliğiyle ilgili kedi sahiplerinin yapabileceği en önemli şey dış bakıda kulakta iltihap, koyu renkli kulak kiri gibi durumların kontrolüdür. Bu gibi anormal durumlarda veteriner hekiminize başvurmanız gerekmektedir. Diş temizliği
- Diş temizliğinin ve sağlığının devamı için diş fırçalamak çok önemlidir. Bu nedenle kedinizi küçük yaştan itibaren diş fırçalamaya alıştırmalısınız. Diş bakımı kedilerde diğer hayvanlara göre daha zordur.
- Kedinizin ağzını acıtmadan açın. Diş etleri pembe ve sert olmalıdır. Dişlerde kırık veya çürük olmamalıdır.
- Kediyi, diline küçük bir miktar özel kedi diş macunu koyarak diş etlerinin pamuklu bir çubukla temizlenmesine alıştırın.
- Birkaç hafta sonra, küçük ve yumuşak bir diş fırçasıyla dişlerini fırçalamayı deneyin. Kedi diş macunu ya da tuzlu su kullanabilirsiniz.
Yorumlar 0