Kedilerde Corona virüs tarafından oluşturulan immun reaksiyonun geliştiği bir hastalıktır. Sokaktaki kedilerin %90’ında evde bakılan kedilerin %50’sinde corona virüs antikoru görülür.
Kedilerde Corona virüs tarafından oluşturulan immun reaksiyonun geliştiği bir hastalıktır. Sokaktaki kedilerin %90’ında evde bakılan kedilerin %50’sinde corona virüs antikoru görülür.
Kedi beslemekte olan bir çok kişi bu hastalığı ya kendi kedisi vasıtası ile ya da eş dost tanıdığı birilerinden mutlaka duymuştur. Bu amansız hastalıktan kısaca bahsedecek olursak. Kedilerde Corona virüs tarafından oluşturulan immun reaksiyonun geliştiği bir hastalıktır. Sokaktaki kedilerin %90’ında evde bakılan kedilerin %50’sinde corona virüs antikoru görülür. Genç ve bağışıklık sistemi düşük kedilerde hastalığın görülme oranı yüksektir.
Etken birçok deterjan dezenfektan ve temizlik maddesine karşı dirençlidir. Etken dışkıda bulunur, genellikle ağızdan veya solunum yolu ile alınmaktadır. Etken Hasta hayvan ile direkt temas sonucu alınabileceği gibi indirekt olarak hasta hayvanın kullandığı mama, su kabı veya kum kabından da bulaşabilir. Ağızdan alınan etken bağırsak epitelinde ürer ve bağırsak epitelini yıkımlar. Hastalığın klinik olarak 2 formu mevcuttur kuru form ve eksudatif ıslak formdur. Eksudatif ıslak formda, batın ve göğüs boşluğunda, akciğerlerde kalpte sıvı gözlemlenir. Gözde ise ilerleyen dönemlerde konjuktivitis şekillenir. Hastalık bağırsakların yanında birçok organı da etkilemektedir. Karaciğer , böbrekler , kalp ,pankreas bunlardan bazılarıdır ve gözde bozukluklar ortaya çıkabilir.
Hasta kedilerde depresyon, irkilti, ateş , kusma ve ilerlemiş olgularda sarılık göze çarpar. Karında dışardan da fark edilebilen bir sıvı birikimi, lenf yumrularında şişlikler ayrıca solunum ve dolaşım güçlüğü büyük oranda tüm vücudu etkilemektedir, ve ölümün en büyük nedenlerinden biridir. Kuru formda topallık baş ve boyunda sallantı, sinirsel semptomlar görülür , iştahsızlık kilo kaybı hareket etmeme isteği de göze çarpan diğer bulgulardır.
Tedavide erken teşhis ve hastanın yaşının ve kondisyonunun yüksek olması çok önemlidir. Hastalara sıvı sağıltımları , vücut boşluklarındaki sıvının giderilmesi için işeticiler ,solunumun devam etmesi ve bozulmaması için bronkodilatörler(akciğer genişleticiler) , Kortizonlar ,yangı gidericiler , sekonder enfeksiyonlara karşı antibiyotikler, kan tablosunun çok düşmesi halinde kan transfüzyonları , bağışıklık sistemini yüksek derecede tutacak ve virüslerle savaşmak üzere interferon takviyeleri , karaciğerde bir hasar oluştu ise onun onarılması için özel ilaçlar kullanılmaktadır. Bu tedavi yoğun ve meşakkatli bir işlemdir kısa sürede çözülmesini beklemeyiniz. O yüzden hasta sahibinin sabır ve özen göstermesi çok önemlidir. Hastalığı atlatan kedilerin bağışıklığını sürekli yüksek tutmak gerekir. Gıda alımları kontrollü takip edilmesi ve mutlaka besin takviyeleri yapılması esastır. Bunun için bağışıklığını daima koruyan kedi vitaminleri ve minerallerini edinebilirsiniz. Sağlık Bakım içerikli diğer yazılar incelemek için tıklayınız Veteriner Hekim Mehmet KOÇ
Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mar 23, 2023Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mart 23, 2023
Yorumlar 0