Köpeklerin derisinin de özel bir nemli yapısı ve kokusu bulunmaktadır. Deri vücudu eksojen ve endojen birçok etmene karşı korumaktadır. Bu koruma işlemini beş tabaka ve yağ dokusu gerçekleştirir.
Köpeklerin derisinin de özel bir nemli yapısı ve kokusu bulunmaktadır. Deri vücudu eksojen ve endojen birçok etmene karşı korumaktadır. Bu koruma işlemini beş tabaka ve yağ dokusu gerçekleştirir.
KÖPEĞİMİ NE KADAR ARA İLE TRAŞ ETTİRMEM VE YIKAMAM GEREKİR ? KÖPEKLERİN ÖZEL ŞAMPUANLARI VAR MI? Vücudun aktif en büyük organı deridir. Köpeklerin derisinin de özel bir nemli yapısı ve kokusu bulunmaktadır. Deri vücudu eksojen ve endojen birçok etmene karşı korumaktadır. Bu koruma işlemini beş tabaka ve yağ dokusu gerçekleştirir. Siz ne kadar bu dokuya zarar verirseniz köpeğinizin bağışıklığı ve direnci o kadar düşecektir. Köpeklerin tüyleri onları hem sıcaktan hem de soğuktan korumaktadır. Dolayısıyla bilinenin aksine tıraş ettirmek aslında köpeğinize rahatlık sağlamak güneş ışınlarının direk hedefi haline getirtir. Ev ortamında yaşayan ve çok fazla dışarıya çıkmayan köpeklerde bu durum biraz daha farklıdır. Gerek evde tüy dökülme problemleri gerek çok fazla dışarıya çıkıp ultraviole ışınlarının etkisinde kalmadıkları için çok fazla zarar görmezler.
Fizyolojik olarak köpekler mevsime bağlı yılda iki defa tüy değiştirirler yaza ve kışa girerken bu dönemlerde ölü tüylerini atılımına yardımcı olmak için köpek tıraşı ettirebilirsiniz. Yani uygun tıraş zamanı yılda iki defadır. Peki köpeğimi ne kadar sıklıkla yıkayabilirim sorusuna verilecek cevap ise yine ırka ve barınma koşullarına göre farklılıklar göstermektedir. Öncelikle kısaca önemli bir konuya değinecek olursak, köpekler aşı öncesi ve sonrası kesinlikle yıkanmamalıdır. Çünkü düşen bağışıklık ile hastalıklara yakalanma riski artacaktır. Evde yaşan köpekler 3 haftada bir uygun köpek şampuanları ile yıkanabilir. Tabi ki buradaki anahtar kelime düzgün kurutma işlemidir. Düzgün kurutulmayan köpeklerin derileri nemli kalacağı için yine ağır bir koku sizi bekliyor olacaktır. Dışarıda yaşayan köpeklerde yine uygun köpek şampuanları ile ayda 1 defa yıkanmaları yeterli olacaktır.. Bazı durumlarda hiç yıkanmaması da sorunlar doğurabilmektedir. Tüylerin uzun olması ve derinin hava almasını engellemesi sonucunda yoğun kokular oluşturabilmektedir. Bu tür nedenleri ortadan kaldırmak adına köpeğinizi 2-3 günde 1 uygun köpek tarakları yardımı ile düzenli olarak taramanız gerekmektedir. Tarama ile aynı zamanda tüylerin düzenli uzamasını birbirine karışmamasına, derinin hava alarak kokmamasına, deri üzerinde bulunan görülmesi güç pire, kene, yara kabuğu ,mantar oluşumu ve tüy dökülmelerinin erken önüne geçilmesine yardımcı olursunuz. İnsan şampuanları kullanımı köpek derisinin ph'ına uygun olmadığı için deriyi irrite eder, kepek yapar, tüy döker ve ilerde daha büyük deri problemleri açılmasına neden olur. Bu sebeple köpekler için özel formüle edilmiş köpek şampuanlarının kullanılması daha uygun olacaktır. Diğer blog yazılarımızı inceleyebilirsiniz Veteriner Hekim Mehmet Koç
Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mar 23, 2023Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mart 23, 2023
Yorumlar 0