Keneler taşımış oldukları virüs bakteri ve parazitler ile bir çok enfeksiyonu neden olurlar. Kedi ve köpeklerden neden oldukları enfeksiyonlar arasında anaplasmosis gibi (zoonoz)insanlara bulaşabilen hastalıklarda mevcuttur.
Keneler taşımış oldukları virüs bakteri ve parazitler ile bir çok enfeksiyonu neden olurlar. Kedi ve köpeklerden neden oldukları enfeksiyonlar arasında anaplasmosis gibi (zoonoz)insanlara bulaşabilen hastalıklarda mevcuttur.
Keneler taşımış oldukları virüs bakteri ve parazitler ile bir çok enfeksiyonu neden olurlar. Kedi ve köpeklerden neden oldukları enfeksiyonlar arasında anaplasmosis gibi (zoonoz)insanlara bulaşabilen hastalıklarda mevcuttur. Ateş ve genel huzursuzlukla karakterize olan seyrek rastlanan anaplasmosis kedi ve köpekler de görüldüğü gibi insanlarda da izlenebilen hastalıklar arasında yerini almaktadır. Çoğunlukla klinik belirti göstermeyen formda izlenen anaplasmosis. Birçok semptoma da neden olarak tehlikelere yol açabilir. Subklinik(klinik belirti göstermeyen) izlenen anaplasmosis de önemli olan teşhis edilebilmesidir. Teşhis edilerek tedavi edilmesi kedi ve köpeklere sağlıklı bir yaşam olanağı sağlayacaktır. Bu nedenle veteriner hekimlerin yapacağı düzenli kontroller oldukça önemlidir. Anaplasmosis kan hücrelerine tutunarak yaşar bu nedenle teşhisinde kan testinin önemi büyüktür. Anaplasmosis kediler köpekler ve insanlar da dahil olmak üzere birçok memeli türünü enfekte edebilir ancak hayvanların arasında aktarılması için kene ve ara konakçıya ihtiyaç duyar. Anaplasma genellikle ixodes ailesinden olan bir kenenin ısırmasıyla gözlenir. Diğer bulaşmalar veteriner hekim tarafından kan alırken enfekte hayvan ile temas eden materyallerin kullanılması sonucu görülen bulaşmalardır. Son olarak kan emen uçucu sineklerin de hastalığı bulaştıdıkları ortaya konmuştur. Anaplasmanın neden oldu anaplasmosis Köpeklerde genellikle klinik semptom göstermeden vücudu etkiler. Vücutta çoğalma süresi 2-4 hafta arasında değişir. Klinik semptomlar gösteren bir anaplasmosis de hastada bitkinlik iştahsızlık, kilo kaybı, yüksek ateş, diyare ve kusma ile başlar kısa sürede ortaya çıkan çok şiddetli annemi nedeni ile genel durum bozulur. Tedaviye geç kalınmış vakalarda ise solunum zorlukları nörolojik bozukluklar eklemlerde ağrı ve şişlikler göz hastalıkları görülmektedir. Anaplasmosis eritrositleri enfekte eder ve onları yıkımlar. Böylelikle şiddetli anemiler bu safhada daha belirgin olarak görülebilir. Veteriner hazır preparatlarda direk kan testi ile 10 dakika da anaplazma varlığı tespit edilebilmektedir. Tedavide Veteriner hekiminizin belirleyeceği uygun antiboyitk ile doğru sonuçları almanız mümkündür. Gözlemlenen tedavilerde 24-48 saat içerisinde hastalarda iyileşme de önemli yol kat edildiği görülmüştür. Ayrıca semptomatik tedaviler ile de hastanın genel durumu iyi hale getirilmesi tedavinin geleceği açısından önem taşır. Alınabilecek önlemler ile anaplasmosisin önüne geçilebilir. Kedi ve köpeklerin iç ve dış paraziti tedavilerini düzenli olarak yaptırılması esastır . Ayrıca piyasada bulunan kedi ve köpekler için büyük kolaylık sağlayan pire ve kene tasmaları önemli derecede koruyculuk sağlamaktadır. Veteriner Hekim Mehmet KOÇ
Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mar 23, 2023Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mart 23, 2023
Yorumlar 0