Egzema, bütün köpeklerin hatta bazen kedilerinde sorunu olan önemli bir deri hastalığıdır. Öncelikle egzemanın tanımını oluşum mekanizmasını ve nedenlerine değinecek olursak. Derinin en üst tabakası olan epidermis katmanının dışarıdan ve vücudun sebep olduğu nedenlerden dolayı iltihaplanmasıdır.
Köpeklerde Egzema, Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir
Egzema, bütün köpeklerin hatta bazen kedilerinde sorunu olan önemli bir deri hastalığıdır. Öncelikle egzemanın tanımını oluşum mekanizmasını ve nedenlerine değinecek olursak. Derinin en üst tabakası olan epidermis katmanının dışarıdan ve vücudun sebep olduğu nedenlerden dolayı iltihaplanmasıdır.
Egzema Nedenleri
Egzemaya neden olan bu etmenlerden bazıları, alerjik etkenler, beslenme yetersizlikleri, çeşitli travmalar, belirli kimyasal maddelerin varlığı, ektoparazitlerdir. İltihaplı lezyonlar derinin derin katmanlarına ilerleyerek burada bir takım lezyonlar meydana getirirler. Bu lezyonlar derinin duyarlılığını arttıracağından deride yaş, kabuklu, kepekli, kaşıntılı lezyonlar ortaya çıkar. Günümüzde bu lezyonları daha çok alerjik etmenler, beslenme yetersizliği veya fazlalığı dengesiz beslenmeler sonucu görmekteyiz. Köpek derisinin kendine has özel nemli bir yapısı bulunmaktadır ve bu deri yağ tabakasıyla korunmaktadır. Alerjik etmenlerin vücuda alınması sonucu sıcakların ve güneşinde etkisiyle vücudun yağ tabakasında bir takım alerjik reaksiyonlar gelişir ve bu kaşıntılara ve hassasiyete neden olur. Bu hassasiyet köpeklerin bazı bölgelerini kaşımasına, yalamasına veya bir yerlere sürtmesine neden olur buda köpeklerde egzama görülmesine neden olur. Lezyonlar hiperemik, sıcak ağrılı ve ödemli yapıdadır. Bu nedenden dolayı hayvan sürekli bölgeye temas etmek ister ve bölgede ıslaklık deri döküntüsüne neden olur ki bu durumda bakterilerin üremesi için mükemmel bir ortamdır. Deri bütünlüğü bozulmuştur, deride ıslaklık mevcuttur ve deride bir takım açılmalar meydana gelmiştir. Bu tür durumlarda hasta sahibinin durumu geç kalmadan fark edip veteriner hekimle paylaşması en doğru tercihtir. Biraz bekliyeyim geçer diye düşünmemelisiniz bu kesinlikle hata olur. Peki bu durum nasıl tedavi edilir ?
Egzema Tedavisi
Tedavi bölümünde bölgenin kıllardan arındırılıp hava alması sağlanmalı böylelikle tüyler üzerinden bir enfeksiyon riski azaltılacaktır. En önemlisi ve başta yapılması gereken ise egzemaya neyin sebep olduğunun bulunmasıdır. Egzema ikincil etmen olarak vücutta görülür yani asıl neden ortadan kaldırılmadan kalıcı bir çözüm olmaz. Bu duruma genellikle evden verilen ekmekler kemikler, tavuk kemikleri, ev yemekleri neden olmaktadır. Çünkü özellikle yaz aylarında bu tarz yiyecekleri hayvanlar tolere edemez belki diğer zamanlarda pek fazla problem olmuyor olabilir ama sıcağın ve güneşin etkisiyle alerjik reaksiyonlar daha çok görülmektedir. Hasta sahipleri alınan gıdalara mama diyetlerine çok özen göstermelidir. Yaz aylarında genellikle alerjik bünyeli köpeklerde hypoallergenic bir kuru mamaya geçilmesi tavsiye edilir veya deri ve tüy sağlığını destekleyen balıklı bir köpek kuru mamasına geçmesi doğru olacaktır. Sonrasında tedaviye efektif olarak devam edilir. Köpeğin bölgeye yetişememesi adına bir boyunluk mutlaka olmazsa olmazlardandır. Çünkü köpeğiniz ne kadar dokuyu irrite ederse iyileşme o kadar geç olacaktır. Bu uygulamalarla lezyonun stabilitesini sağlamış oluyoruz. Bölgeyi kurutmak ve bakterilerden arındırmak içinde Veterinerinizin tavsiyesi üzerine antibiyotik, bölgesel pomatlar kullanılmalıdır. Kaşıntılar dayanılmaz derecelerde ise hekimin isteği üzerine kortizon uygulamaları ile tedavi desteklenebilir. Tedavi başında da belirttiğimiz gibi içeriği iyi hazırlanmış kaliteli profesyonel seri bir kuru mama köpeğinizin besin ihtiyaçlarını tamamen karşılayacaktır ve aynı zamanda bu tarz deri problemleriyle de karşılaşmanızı engelleyecektir. Uzun süren ve süre gelen egzema sorunlarında gıda intolerans testi yapılmasını tavsiye ediyorum umulmadık şeylere alerjik köpekler olabiliyor. Bu durumda işiniz daha da kolaylaşacaktır. Veteriner Hekim Mehmet KOÇ
Yorumlar 0