Besin değeri olmayan farklı şekil ve tatlarda olan maddelerin ağız yoluyla alınması kaprofaij olarak adlandırılır. Daha çok köpeklerde rastlanılan bu alışkanlık şüphesiz istenmeyen bir durumdur. Gıda dışı yabancı bir nesnenin yenmesi bir takım sindirim problemlerine neden olur.
Köpeğizin Dışkı ve Zararlı Maddeler Yemesi
KÖPEĞİM ARASIRA DIŞKISINI YİYOR AYNI ZAMANDA GAZETE KAĞIDI, NAYLON VE BENZERİ ŞEYLERİDE YEME ALIŞKANLIKLARI VAR NE YAPMALIYIM BİR ÖNLEMİ VAR MI ? Besin değeri olmayan farklı şekil ve tatlarda olan maddelerin ağız yoluyla alınması kaprofaij olarak adlandırılır. Daha çok köpeklerde rastlanılan bu alışkanlık şüphesiz istenmeyen bir durumdur. Gıda dışı yabancı bir nesnenin yenmesi bir takım sindirim problemlerine neden olur. Bu maddelerin alınması sindirim kanalında tıkanıklıklara, kabızlıklara , ishallere, kusmalara sebep olur. Sivri batıcı delici maddelerin alınması ise ölüme kadar gider. Bu davranışı sergileyen köpekler kendi dışkılarını yiyebildikleri gibi çevrede ki dışkıları da yemeye eğilim göstermektedir. Bu davranışın birkaç sebebi vardır.
Sebepler:
Birincisi kendi gıdası ihtiyacı olduğu ham madde , vitamin mineral oranlarını karşılayamamasından , ikinci durum ise sahibinin yanlış davranışları sonucu görülmektedir. Sahibinin sürekli kulübeye veya bir ortama bağladığı köpek haklı sebeplerle yaşadığı yere dışkısını yapacaktır. Son derece duyarsız hasta sahipleri köpeğin kafasını dışkıya doğru ittirirler ve o şekilde bir ceza yöntemi geliştirirler ve oldukça hatalı bir davranıştır piskolojisi bozulan köpek bu sefer olur olmaz her yerde çiş ve kaka kaçırır hale gelir. Çünkü bu şekilde sahibinin ilgisini çekebileceğini bunun bir oyun olduğunu sanır. Köpeğiniz kaliteli profesyonel seri bir kuru mama ile besleniyorsa içerisinde vitamin mineral protein madde dağılımı tam ve dengeli biçimde olacağından bu tür eksikliklerin görülme olasılığı en aza indirgenir. Fakat aşırı hareketli sürekli enerji tüketen köpekler için sadece kaliteli bir kuru mama bile yetmeyebilir. Bu durumda veteriner hekim kontrolünde köpek vitamin ve mineral takviyeleri ile bu eksikliklerin giderilmesi denenebilir. Bu konuda diğer bir yardımcı yöntem ise haşlanmış yumurtadır. Haşlanmış yumurtayı köpeğinize gün aşırı verebilirsiniz böylelikle tokluk hissi sağlayacaktır ve köpeğinizin bu tarz yabancı cisimleri yeme eğilimi azalacaktır. Vermiş olduğunuz bu yumurtanın kabuğunu ezip un haline getirdikten sonra kuru mamanın içinde veya köpek konserve mamasıyla karıştırıp köpeğinizin yemesini sağlayın çünkü yumurta kabuğu da yüksek oranda kalsiyum minerali içermektedir.
Size Düşen
Köpeğiniz ile birebir ilgilenir iseniz bu tür davranışların görülme oranı en aza indirgenecektir. Düzenli olarak mamasını verdikten 10-15 dakika sonra köpeğiniz ile birlikte kontrollü dışarıya çıktığınızda tuvaletini yapacaktır ve siz yanında olduğunuz içinde çok fazla bu tür davranışları göstermeyecektir. Köpeğinizle birlikte ne kadar zaman geçirir ilgilenirseniz davranışları ve size karşı olan tutumu o denli düzene girecektir. Kaprofaji basit bir durum olarak görülse de bu tür davranışları gördüğünüz zaman veteriner hekiminizle iletişime geçmenizi tavsiye ediyorum Veteriner Hekim Mehmet KOÇ
Yorumlar 0