Kedi ve Köpeklerde İshalin Nedenleri ve Tedavisi.İshal içinde yüksek oranda sıvı ve elektrolit bulunan dışkının dışarıya atılmasıdır. İshal kedi ve köpeklerde sık karşılaşılan özellikle yavruluk döneminde olumsuz sonuçlar doğurabilen sorunların başında gelir.
Kedi ve Köpeklerde İshalin Nedenleri Tedavisi
Kedi ve Köpeklerde İshalin Nedenleri Tedavisi
Kedi ve Köpeklerde İshalin Nedenleri ve Tedavisi.İshal içinde yüksek oranda sıvı ve elektrolit bulunan dışkının dışarıya atılmasıdır. İshal kedi ve köpeklerde sık karşılaşılan özellikle yavruluk döneminde olumsuz sonuçlar doğurabilen sorunların başında gelir. İshal hayvanlarda birçok sebep ile bağlantılı olarak görülebilir. Dolayısıyla doğru tedavisi içinde nedenin araştırılması ve bu bağlamda ilerlenmesi hem hayvanın prognozu açısından hem de maddi açıdan önemlidir. İshal olgularında öncelikli olarak ilk akla gelen durumu gıda kökenli olabileceğidir. Gıda kökenli olan ishallerde farklı gıdaların bir arada verilmesi, ani gıda değişiklikleri, bozulmuş gıdalar, normal ölçüsünde yiyebileceği gıdayı bir anda yemesi, kemik verilmesi, fazla miktarda ödül tüketimi gibi pek çok sebep sıralanabilir. Bu durumda mide bağırsak sistemi için özel formülize edilen kuru veya konserve mamalarından yeterli miktarda günlük alındığında ishal düzeliyor ise bu ishalin gıda kaynaklı olduğunu doğrular ve ishal durumunda 3 gün içerisinde gözle görülür bir düzelme görülür.
Tedavi
Hekimin tercihine göre antibiyotik tedavisi, vitamin mineral takviyeleri, bağırsaklar için probiyotikler eklenir. Paraziter ve protozoon kökenli olan ishaller ( askaritler, kancalı kurtlar, kamçılı kurtlar, tenyalar, koksidiyozis, kriptosporidiyozis, giardiozis, trikomoniyazis,toksoplazmozis) paraziter kökenli ishaller genellikle yavruluk döneminde ki kedi ve köpeklerde sık karşılaşılmaktadır. Bu durumda dışkıda bazı parazitleri gözle görülür şekilde net olarak görürsünüz. Bazıları ise mikroskop yardımı ile tespit edilir. Parazit kökenli ishalin tespitinden sonra vakit kaybetmeden tedavisine başlanır. Öncelikle iç parazit tedavisi başlanır. Bu tür yoğun parazit atılımlarında 2 gün üst üste parazit tedavisi yapılır, 3. Doz ise bu tedaviden 10 gün sonra yapılır. Bu aşamada tahrip olan bağırsaklarda bakteri geçişine karşı antiboyitkler , bağırsak florası için probiyotikler yine bağırsağı fazla yormayacak az yağlı yüksek sindirilebilir orana sahip kuru ve konserve mamalar kullanılır. Viral kökenli ishaller genellikle aşılanmamış ve yavruluk döneminde olan kedi ve köpeklerde görülür. Bu durumlarda öncelikle viral durumun teşhisinin doğru yapılması ve ona uygun tedavinin başlanması en doğrusu olacaktır. Yine bağırsaklar için antibiyotikler, probiyotikler ve özel kuru mamalar kullanılır fakat önemli olan asıl sorunun çözülmesidir. Bakteriyel kökenli ishallerde ( E.coli, salmonellozis, klostridiyal ,yersinyozis, kompilobakteriyozis gibi etkenler sıralanabilir) teşhis biraz daha zordur ve diğer ishal durumlarına benzer ama yine de teşhisinin yapılması ve uygun antibiyotik kullanımı esastır. Bağırsak florasının yenilenmesi için probiyotikler ve bağırsağı çok fazla yormayan kuru mamaların kullanımı tedaviyi hızlandırır. Bazen de bağırsak dışı nedenlerden dolayı ishaller görülebilir. Bu durumda hekiminizin gerekli testleri yaptıktan sonra ancak karar verebileceği durumlardır. Böbrek hastalıkları, kalp hastalıkları, akup panktratis, hipoadrenokotiszm olarak sıralanabilir. Kısaca ishal nedenleri ve yapılması gereken uygulamalar bu şekildedir. Bağırsak sistemi için uygun tedavilerin sonunda bahsettiğim özel kuru mamalara erişemediğiniz durumlarda pirinç lapası, yoğurt, patates püresi de sizin yardımınıza koşacaktır. Veteriner Hekim Mehmet KOÇ
Yorumlar 0