Köpekler gerçek etobur olmadıklarından sadece etle yaşayamazlar. Bu nedenle protein kaynağı et, köpeğinizin diyetinin yarısından fazlasını aşmamalıdır. Ette ayrıca çeşitli bedensel işlevlerin yanı sıra tüylerin ve kürkün durumunu da etkileyen gerekli yağlı asitlerin kaynağı olan yağ bulunur.
Köpeklerde Beslenme Önerileri
Her köpeğin yaşamının belirli aşamalarında kendine özgü bir beslenme gereksinmesi vardır. Ancak, sağlıklı kalabilmeleri için bütün köpeklerin çeşitli besinlerden almaları gereken minimum bir miktar bulunur. Köpekler gerçek etobur olmadıklarından sadece etle yaşayamazlar. Bu nedenle protein kaynağı et, köpeğinizin diyetinin yarısından fazlasını aşmamalıdır. Ette ayrıca çeşitli bedensel işlevlerin yanı sıra tüylerin ve kürkün durumunu da etkileyen gerekli yağlı asitlerin kaynağı olan yağ bulunur. Aile üyelerine oranla, köpekler için dengeli bir beslenme sağlamak daha kolaydır. Köpeğin yedikleri tümüyle kontrolünüz altındadır ve tanınmış üreticilerin sunduğu mamalardan seçerek, onun gereksindiği tüm besinleri verebilirsiniz. Köpeğin enerji gereksinimi yaşamı boyunca değişir. Fazla enerji ihtiyacı içindeyken; örneğin çalışırken, gebeyken ya da emzirirken, veteriner hekiminize danışarak daha yüksek kalorili gıda tercihleri alınız. Yaşlılıkta enerji ihtiyacı azaldığında ise ileri yaşlar için hazırlanmış daha düşük kalorili özel gıdalar tercih etmeye çalışınız.
Vitaminler ve Mineraller
Köpeğinizin gereksinme duyduğu tüm vitamin ve mineralleri dengeli beslenme ile sağlamalıdır. Ancak, zaman zaman; gebelikte, emzirirken, yavrular büyürken ve hastalık sonrası nekahat dönemlerinde takviye edilmesi gerekebilir. Vitamin fazlası da eksiği kadar zararlı olabileceğinden, veteriner hekim kontrolünde verilmesi gereklidir. Kalsiyum: Hızlı büyüyen yavrulara ve emziren annelere genellikle ek kalsiyum gereklidir. Vitamin Tabletleri: Köpeklerde vitamin eksikliği enderdir. Yine de tadı güzel tabletler ödül olarak kullanılabilinir. Kemik tozu: Sterilize kemik tozu iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Veteriner hekim gözetiminde kullanılmalıdır.
Beslenme konusunda temel bilgiler
- Köpek kuru mamaları, köpek konserve mamalarını ve köpek ödüllerini jelatini açılmamış şekilde temin edin. Marka seçiminde tanınmış üreticileri tercih etmeye çalışın.
- Asla bozulmuş ya da bayat yemek vermeyin.
- Her zaman oldukça taze su bulundurun.
- Kesinlikle kedi maması vermeyin; protein değeri köpekler için çok yüksektir.
- Yemeğini oda ısısında vermeniz daha uygun olur.
- Konserve mama ya da nemli yemek artıklarını atın.
- Her akşam kalmış kuru mama artıklarını atın.
- Köpeğinizin kilosuna dikkat edin. Şişmanladığını farkettiğinizde mama önerileri için veteriner hekiminize başvurun.
- Köpeğinize ASLA tavuk kemiği gibi ince kemikler vermeyin.
- Aynı evde yaşayan bazı köpekler birlikte yiyebilseler de, hepsi için ayrı mama kabı bulundurmalısınız. Bu sayede her köpek için gıda alımını kontrol etmeniz de kolaylaşacaktır.
Su İhtiyacı
Günlük su gereksinimi: Köpekler her gün idrar ve dışkı yoluyla, dili dışarda soluyarak ve bir ölçüde patilerinden terleyerek su kaybederler. Köpekler de insanlar kadar suya muhtaçtır ve 48 saat su içmezlerse geri döndürülemez şekilde su kaybından dolayı zarara uğrayabilirler. Genelde konserve köpek mamalarının dörtte üçü sıvı olsa da bu, kedilerin aksine , su gereksinimlerini karşılamaya yetmez. Her gün köpeğinizin su kabına taze su koymanız gerekmektedir. Eğer normalden fazla veya az içtiğini farkederseniz bu bir iç hastalığın belirtisi olabileceğinden, konuyla ilgili veteriner hekiminize danışmanız faydalı olacaktır.
Yorumlar 0