Yavru kedi ve köpekler hayatlarının ilk dönemlerinde annelerinin sütünden aldıkları bir takım antikorlar ile korunurlar ve bu şekilde bağışıklıkları oluşmuş olur.
Yavru kedi ve köpekler hayatlarının ilk dönemlerinde annelerinin sütünden aldıkları bir takım antikorlar ile korunurlar ve bu şekilde bağışıklıkları oluşmuş olur.
Yavru kedi ve köpekler hayatlarının ilk dönemlerinde annelerinin sütünden aldıkları bir takım antikorlar ile korunurlar ve bu şekilde bağışıklıkları oluşmuş olur. Dolayısıyla annenin aşılarının tam ve eksiksiz olması bu konuda çok önemlidir. Çünkü aşılama uygulamaları tam ise o etkene karşı bağışıklığı da bir süre korunmuş olacak. Yapılan araştırmalara göre annelik dönemine girerken aşılamaları tam ve eksiksiz olan ve yeteri kadar anne sütü alan yavruların bağışıklığı daha uzun süreler korunmuştur. Kedi ve köpeklerin sağlıklı bir gebelik geçirmesi bakım ve besleme şartlarıyla doğrudan etkilidir. Bu dönemde anneye gösterilecek özen onun daha iyi hissetmesine ve doğumun kolay geçmesini sağlamaktadır. Çiftleşmelerden sonra kedi veya köpeğinizi gebeliğinden şüpheleniyorsanız çiftleşme gerçekleştikten 3 veya 4 hafta sonunda veteriner hekiminize giderek gerekli teşhis ve kontrollerini yaptırabilirsiniz. Bu muayene de kesin olmamakla birlikte yavruların sayısı ve hayatta olup olmadığı görülebilmekte hamilelik teşhisi koyulabilmektedir. Hamilelik teşhisi koyulduktan sonra geniş çaplı kontrollü besleme ve besin takviyeleri yapmak gerekmektedir. Anneye yüksek proteinli ve yüksek mineral madde içeren yavru kuru köpek maması veya yavru kuru kedi maması tüketmesi önerilir. Ayrıca yavru sayısına ve annenin fiziksel kondisyonuna göre vitamin mineral takviyesi yapılması da sağlanabilir. Bu aşamadan itibaren yani fetüsün 21. Gününden itibaren hiçbir aşı yapılmaması önerilmektedir. Çünkü zaten hassas bir döneme geçildiği için birde aşı uygulaması yapılarak anne nin üzerinde ki yükü daha fazla arttırmamalıyız. Gebelik ve emzirme dönemlerinde antiparaziter uygulamaları güvenle yaptırabilirsiniz. Fötuslar parazitleri direk plasentadan veya doğumdan sonra süt ile aldıklarından antiparaziter uygulamaların çok fazla faydası olmaktadır. Endoparaziter (iç parazit) ilaç uygulama zamanı gelmiş kedi veya köpeklerin onlara toksik etki oluşturmayacak doz ve etkenlerde uygulanmalıdır. Yavru kedi ve köpekler annelerinden kolostrum (anne sütü, ağız sütü) ile aldıkları antikorlar ile 12 hafta boyunca korunurlar. Bu sebeple gebe kedi ve köpeklere 45 günlükten itibaren endoparaziter (iç parazit) ve ektoparaziter( dış parazit) ilaç tedavisi uygulanmasında fayda vardır. Veteriner Hekim Mehmet KOÇ
Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mar 23, 2023Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mart 23, 2023
Yorumlar 0