Stomatitis ağız mukozasının iltihabı olarak adlandırılır. Yabancı cisim ve travma ağız dokusunda yaralanmalara yol açar. Oral bozukluklar dudaklardan başlayarak sindirim kanalının başlangıcı olan yutağa kadar devam eder.
Stomatitis ağız mukozasının iltihabı olarak adlandırılır. Yabancı cisim ve travma ağız dokusunda yaralanmalara yol açar. Oral bozukluklar dudaklardan başlayarak sindirim kanalının başlangıcı olan yutağa kadar devam eder.
Stomatitis ağız mukozasının iltihabı olarak adlandırılır. Yabancı cisim ve travma ağız dokusunda yaralanmalara yol açar. Oral bozukluklar dudaklardan başlayarak sindirim kanalının başlangıcı olan yutağa kadar devam eder ve burada olan yaralanmalar ve travmalar bu isimle adlandırılır. Ağız mukozasında ki iltihaplanmalar ve travmalar gıdanın alıp çiğnenmesi , suyun içilmesi gibi hayati önem taşıyan fonksiyonları olumsuz yönde etkilemektedir. Ağız içi enfeksiyonların ve travmaların ilk belirtisi iştahsızlık ve gıdaya ilgi göstermeme olarak dikkat çeker. Hastaların ağızlarında önce şeffaf akışkan sonra daha koyu ipliksi düzeyde salya görülür. Salyada kan, irin ve ağır koku dikkat çeker. Eğer salyada kan var ise ağız içi ülserlerden bahsedebiliriz. Ağızda irin ile karşılaşma durumunda ise peridontal hastalıklar aklımıza gelmelidir. Ağızda ağır nefes kokusu ise stomatit, peridontal hastalıklar, mide bağırsak sistemi bozuklukları ilk akla gelen hastalıklar olur. Stomatit nedenleri: Ağız mukozasının yangısında bir çok etken dikkat çeker bunlara bir grup oluşturursak eğer. Primer nedenler ve sekonder nedenler olmak üzere iki grupta oluşur. Bu grupta primer nedenlerde gerçekten ağızda bir travma yırtılma sonucu ağız mukozası iltihabı şekillenebilir. Primer nedenler arasında , ev yemekleri ile besleme sonucu ısısı iyi ayarlanmamış gıda verilmesi, balık kılçığı, kemik verilmesi sonucu ağız içi travmaları ve yırtılmaları gerçekleşebilir. Bu doku bütünlüğünün bozulması sonucu çeşitli bakteriler bu bölgede ürerler ve enfeksiyon oluştururlar. Sekonder enfeksiyonlar ise asıl nedeni ağız içi travmalar değil ama ağzı da etkileyen enfeksiyöz hastalıklar oluşturur. Feline calicivirus, FİV, Feline herpesvirus, Feline leukemia, feline panleukopeni kedi hastalıklarında sayılabilir. Köpek gençlik hastalıkları, Canin adenovirüs, etkenleri ağızda değişik derecelerde iltihaba neden olur. Bu enfeksiyonlar sonucu en önemli dikkat çeken durum iştahsızlık ve ağız içi nefes kokusudur. Yutma güçlüğü, ateş, ağız içinde gıdayı anormal çiğnemede diğer semptomlar olarak dikkat çeker. Ağız yangılarının tedavisinde öncelikle alttan yatan asıl sebep tedavi edilmelidir. Bunun için uygun antibiyotik kullanımları ağız içi antibakteriyel solüsyonların kullanımı önemlidir. Bu köpek kuru mama veya kedi kuru mama yerine konserve mamalar tercih edilmelidir. Veteriner Hekim Mehmet KOÇ
Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mar 23, 2023Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mart 23, 2023
Yorumlar 0