Kedi ve Köpek Beslemede Kullanılan Gıdalar ve Özellikleri[/caption] Köpekler hayvansal kaynaklı yemleri olduğu kadar bitkisel kaynaklı yemleri ve bitkisel sanayi yan ürünlerini de değerlendirebilen hayvanlardır.
Kedi ve Köpek Beslemede Kullanılan Gıdalar ve Özellikleri[/caption] Köpekler hayvansal kaynaklı yemleri olduğu kadar bitkisel kaynaklı yemleri ve bitkisel sanayi yan ürünlerini de değerlendirebilen hayvanlardır.
Kedi ve Köpek Beslemede Kullanılan Gıdalar ve Özellikleri[/caption] Köpekler hayvansal kaynaklı yemleri olduğu kadar bitkisel kaynaklı yemleri ve bitkisel sanayi yan ürünlerini de değerlendirebilen hayvanlardır. Kedi diyetlerinin önemli bir kısmının ise hayvansal kökenli olma zorunluluğu vardır. Köpek ve kedi yemlerinin ana ham maddesi olan et ve balıklar hakkında biraz bilgi verecek olursak. Kedi ve köpekler için yem hazırlanacakken ilk akla gelen et her zaman at eti olmuştur. Atın giderek azalması sonucu, yerini tavuk ve yan ürünleri almaya başlamıştır. Bu grup özellikle hidrolize tüy unundan süper Premium kedi kuru mama ve köpek kuru mama yapımında kullanılan yüksek besin değerlerine ait tavuk etine kadar geniş bir yelpaze adı altındadır. Bunun dışında küçük ve büyük baş hayvanların mezbahalarda kesilmesi sırasında ortaya çıkan ve insanlar tarafından tüketilmeyen meme, akciğer, idrar kesesi, cinsel organ ve bağırsaklar köpeklerin beslenmelerinde kullanılmaktadır. Kemik unu üretimi ve kullanımı mamalarda çok pratik bir kullanımdır. Köpek kuru mama ve kedi kuru mama da kemik unu kullanımı oldukça yaygınlaşmıştır. Kemik unu üretimi sırasında kemik, besin maddeleri değerlerinden bir miktarını kaybeder. Kemikleri sterilize etmek koşuluyla uzun süre muhafazası mümkündür.
Köpeklere verilen mamaların 3 de 1 ini sığır, koyun, at, domuz, balık ve tavuk mezbaha yan ürünlerinin kurutulup öğütülmüş unlarından kullanılmaktadır. Kanatlı ürünleri ise giderek daha fazla kedi kuru mama ve köpek kuru mama ürünlerinde yerini almaya başlamaktadır. Teneke kutularda konserve köpek maması, konserve kedi mamalarının bazıları yalnızca etten oluşmaktadır. Etin yanında tahıllar, maya ve özellikle soya fasülyesi küspesini kapsayacak şekilde hazırlananları da mevcuttur. Köpek kuru maması veya kedi kuru mamasıyla konserve mamalarının karıştırılacağı zaman su oranı iyi bir şekilde ayarlanmalıdır.
Kılçığı ayrılmış balık etleride kırmızı ete benzer, ca ve p yönünden zayıf iyot bakımından ise dengeli bir yapıdadır. Protein kalitesi çok iyi olmakla birlikte beyaz yağsız balıklarda A ve D vitamini son derece yetersizdir. Balıklar kılçıkları çıkartılmadan işlenip kedi kuru mama veya köpek kuru mamalarına katılırlarsa besin ve içerik bakımından daha zengin bir yapıya sahip olurlar. Parazitler ve anti vitaminlerin yıkımlanması bakımından et ve balığın pişirilerek verilmesi daha faydalı olmaktadır. Veteriner Hekim Mehmet KOÇ
Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mar 23, 2023Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mart 23, 2023
Yorumlar 0