Bronşların geri dönüşümü olmayan patolojik bozukluğa uğraması sonucu bronşlarda aşırı mukus sümüksü yapıda sıvı birikmesidir. Akciğerlerin kapasitasyonunu ve hava almasını sağlayan alveoller mevcuttur. Alveoller bronşlara onlarda bronşçuklarla irtibat halindedir.
Kedilerde ve Köpeklerde Kronik Bronşit
Bronşların geri dönüşümü olmayan patolojik bozukluğa uğraması sonucu bronşlarda aşırı mukus sümüksü yapıda sıvı birikmesidir. Akciğerlerin kapasitasyonunu ve hava almasını sağlayan alveoller mevcuttur. Alveoller bronşlara onlarda bronşçuklarla irtibat halindedir. Sürekli akciğer ödemi gelişen köpeklerde veya kedilerde ciğerlerde biriken sıvı bronşlarda ve bronşçuklarda yoğun enfeksiyonlara neden olur. Böylelikle bronşların doku bütünlüğü bozulur. Orta yaşlı ve yaşlı köpeklerde ise uzun süreli yangısal bozukluklar sonucu da bronşitis gelişir. Bronşitisin oluşmasında birkaç etmen çok önemli yere sahiptir. Çeşitli alerjenler, yangısal enfeksiyonlar, yeterli bakım ve besleme şartlarında barındırılmayan hayvanlar, nemli rutubetli bölgelerde bronşlara çok fazla yük binmektedir. Hastalarda obezite ve trakea da ki damarların genişleyip buraya aşırı miktarda kan toplanmasına neden olur. Buda orada ki ödemi ve hassasiyeti arttıran olumsuz bir durumdur.Sağlık bakım ile ilgili diğer blog yazılarını inceleyebilirsiniz.
Klinik Tablo
Kronik bronşitte klinik olarak, köpeklerde tek tük veya nöbetler şeklinde görülen öksürükler ilk şüphelendiren durumdur. Tabi bu öksürük normal bronşitisde de aynı şekilde görülmektedir. Kronik olarak isimlendirilmesi için 1 yıl içinde 2 aylık periyot zaman aralığı ile görülmesi gerekmektedir. Kronik bronşitin neden olduğu ve hassasiyet oluşturduğu bazı durumlar şu şekildedir. Hastanın orta yaşlı veya yaşlı olması, son zamanlarda yapılan seyahatler, hastanede veya bakım evlerinde uzun süre kalınması, yoğun öksürük semptomu gösteren köpeklerle temas, tozlu dumanlı bölgelerde bulunma veya alerji oluşturabilecek gıda veya maddelerle uzun süre temas etme ( temizlik maddeleri, herhangi zehirli solunum için zararlı içerkli maddeler, çeşitli alerjen oluşturabilecek gıdalar.) Hastalarda en önemli şikayet öksürüktür. Bronşlarda aşırı mukus sekresyonu öksürüğe neden olur. Öksürük nöbetler şeklinde devam eder herhangi bir metabolizmada bozukluğa neden olmayabilir. Hastalarda zaman zaman bakteriyel akciğer enfeksiyonuna neden olan akut ataklar görülebilir. Bu durumda iştah azalır ve beden sıcaklığı artabilir. Kronik bronşitin tanısında, bronşitin uzun süre devam etmesi kronik broşitten şüphelendirir. Kesin tanı akciğer radyografisinin çekilmesi ile konur. Tedavide hastanın genel durumunun ve bakım şartlarının iyileştirilmesi sağlanır, kilolu hayvanlar light köpek kuru maması veya light kedi kuru maması ile zayıflatılmaya çalışılır. Nemli yoğun kokulu pis ortamdan uzak durulması sağlanır. Çeşitli öksürük kesiciler ve boğazı yumuşatacak şuruplar hastaya içirilir. Tam anlamıyla bir iyileşme olmaz. Hastaların ciğerlerini boşaltabilmesi için diüretikler veya balgam söktürücüler kullanılabilir. Ayrıca akciğerlerde ki yangıyı azaltmak için kortizon tedavisi uygulanabilir. Bu tedavi yöntemleri hekimin tercihine ve hastanın genel sağlık durumuna göre uygulanır. Hepsi bir anda uygulanacak diye bir durum yoktur. Veteriner Hekim Mehmet KOÇ
Yorumlar 0