Pire alerjik dermatitis yani pire ısırığı kedi ve köpeklerde en sık görülen deri hastalıklarından birisidir. Yaklaşık 2000 den fazla pire türü vardır fakat bunlardan sadece birkaç tanesi klinik dermatolojik hastalıklara neden olur.
Pire alerjik dermatitis yani pire ısırığı kedi ve köpeklerde en sık görülen deri hastalıklarından birisidir. Yaklaşık 2000 den fazla pire türü vardır fakat bunlardan sadece birkaç tanesi klinik dermatolojik hastalıklara neden olur.
Pire Alerjik Dermatitisi
Pire alerjik dermatitis yani pire ısırığı kedi ve köpeklerde en sık görülen deri hastalıklarından birisidir. Yaklaşık 2000 den fazla pire türü vardır fakat bunlardan sadece birkaç tanesi klinik dermatolojik hastalıklara neden olur. Kediler ve köpekler bir çok pire cinsine ve türüne sahiptirler . Kediler için dermatolojik açıdan önemlisi ctenecephalites felis, köpekler için ise ctenocephalides canistir. Pire salyası bir çok antijenik uyarıma sahiptir ve deride allergen yapıya neden olur. Bu allergen yapılarda deride çeşitli yangısal hastalıklara neden olur. Kedi ve köpeklerde bu allergen yapılar derecelere göre farklılık gösterirler bu farklılıklarda da bir takım klinik semptomlarda ayrımlar ortaya çıkar. Hastalık coğrafi konumla veya mevsimle ilişkilendirilebilir. Çünkü coğrafi konum pirelerin görülmesinde büyük önem taşımaktadır. Sıcak iklime ve ormanlık yeşilliğin bol olduğu balçık sazlık bölgelerde pireler yoğun olarak görülmektedir. Pire alerjilerinde ırk yada cinsiyet yatkınlığı saptanmamıştır. Pire ısırığı alerjisi her yaşta olabilmektedir. Sağlık bakım ile ilgili diğer yazılarımız için inceleyiniz.
Pire alerjilerinde en belirgin klinik bulgu kaşıntılardır. Kaşıntılar kullanılan gıdanın içeriğine, mevsime, yaşanılan coğrafyaya göre değişiklik göstermektedir. Ayrıca kedi veya köpeğin bakıldığı beslendiği ortamın kalitesi ve barınma koşulların pirelerin görülme sıklığını açıklamaktadır. Köpeklerde genellikle kuyruk kökü baş boyun bölgesinde , iguinal bölgede kaşıntıya bağlı kabuklanma, eritem püstül, kepeklenme görülmektedir. Köpeklerde kıllarda karmaşık bakımsız bir görüntü yer yer kıl döküntüleri görülmektedir. Kedilerde de benzer bölgelerde görülmektedir farklı olarak arka bacağın iç kısmı abdomoende simetrik olmayan tüysüz bölmeler bulunmaktadır. Bazı destek ürünleri tercih edilebilir
Pire alerjisinin tanısında yetişkin pirelerin varlığı ve pire dışkısı hastalıktan şüphelendirir. Ayrıca hastalıkta gıda alerjisi, mantar enfeksiyonu , uyuz enfestasyonu ve bakteriyel üremelerin varlığı göz önünde tutulmalıdır. Pire alerjik dermatit sağaltımı için bir çok farklı yöntem vardır. İşlem sırası şu şekildedir.
Veteriner Hekim Mehmet KOÇ
Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mar 23, 2023Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mart 23, 2023
Yorumlar 0