Kedi ve Köpeklerde Rinit Ve Sinüzit;Üst solunum yolunu etkileyen ve erken zamanda fark edilip tedavisi yapılmadığı zaman büyük problemlere sebep olan bu iki tane hastalığın nedenlerini korunma yollarını ve tedavisi hakkında kısa bilgiler vereceğim.
Kedi ve Köpeklerde Rinit Ve Sinüzit;Üst solunum yolunu etkileyen ve erken zamanda fark edilip tedavisi yapılmadığı zaman büyük problemlere sebep olan bu iki tane hastalığın nedenlerini korunma yollarını ve tedavisi hakkında kısa bilgiler vereceğim.
Üst solunum yolunu etkileyen ve erken zamanda fark edilip tedavisi yapılmadığı zaman büyük problemlere sebep olan bu iki tane hastalığın nedenlerini korunma yollarını ve tedavisi hakkında kısa bilgiler vereceğim. Rinit, burun boşluğunda ki dokuların enfeksiyonal hastalığıdır, Sinüzit ise nazal sinüslerin enfeksiyonal hastalığıdır. Rinit ve Sinüzit hastalığının başlamasına neden başlıca faktörler, virüsler, yabancı cisimler , tümörler ve diş kökü apsesidir. Bakteriler ise bu etkenlerin tahrip ettiği dokularda üreyip çoğalarak sekonder olarak tahribat gösterirler. Kedilerin akut rinitlerin viral nedenleri feline herpes virüs ve feline calicivirüsdür. Diğer bazı virüsler ve micoplasmalarda rinitin oluşumunda ki önemli faktörlerdir ama asıl önemli olan herpes ve calici virüs olmaktadır. Hastalık daha çok 6-12 haftalık yavru kedilerde görülmektedir. Nedenleri arasında , stres faktörleri, bağışıklığı yeterince gelişmemiş yavru kedilerde, iyi bakım ve besleme şartlarında bakılmayan kedilerde görülmektedir. Köpeklerde distemper ve parainfluenza virüsleri çok fazla rinite sebep olmaktadır. Hastalık aşılanmamış toplu olarak bakılan köpeklerde her yaşta rastlanabilmektedir. Rinite neden olabilecek diğer viral nedenler, herpes virüs, adenovirüs, reo virüs ve parainfluenza virüsdur. Bakteriyel rinitlerde nadiren ortaya çıkmaktadır. Bakteriler diğer etmenlerin bağışıklık seviyesini düşürdüğü ve doku hasarı oluşturduğu durumlarda ortaya çıkarak enfeksiyonu ağır bir hale getirir. Kedilerin sinüzitinde oksijensiz ortamda üreyebilen bakterilerin çoğalarak varlığını devam ettirdiği litaretürlerde görülmektedir. Bordotella broncheptica köpeklerde üst solunum yollarında asıl neden olarak ortaya çıkar ve enfeksiyonun nedenidir. Mantar kaynaklı rinite neden olan en önemli etken aspergillozdur. Kedi ve köpeklerde akut rinitte klinik tabloda ateş, halsizlik, aksırma , gürültülü solunum , şeffaf veya sarımtırak burun akıntısı, gözlerde sulanma ve akıntıda bir diğer semptom olarak dikkat çeker. Ayrıca burun tıkanıklığından dolayı solunum güçlüğü ve iştahsızlık bir diğer semptomdur. Tedavi bölümünde bu klinik belirtilerin bir kaçını aynı anda gördüğünüz zaman hemen veteriner hekiminiz ile irtibata geçiniz. Bu tür durumlarda geç kalmalar ve vakanın kronikleşmesi daha büyük problemlere neden olabilir. Kalp hasarları, akciğer alveollerinin hasarı, geçmeyen devamlı seyreden burun ve göz akıntısı gibi kronikleşen klinik bulgular görülebilmektedir. Veteriner Hekim Mehmet KOÇ
Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mar 23, 2023Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mart 23, 2023
Yorumlar 0