Hipokalsemi, Doğum Sonrası Görülen Kalsiyum Eksikliği Eklampsi gebelik veya laktasyon dönemi sırasında vücut kalsiyum depolarının tükenmesi nedeniyle kalsiyum gereksiniminin artmasıdır.
Hipokalsemi, Doğum Sonrası Görülen Kalsiyum Eksikliği Eklampsi gebelik veya laktasyon dönemi sırasında vücut kalsiyum depolarının tükenmesi nedeniyle kalsiyum gereksiniminin artmasıdır.
Eklampsi gebelik veya laktasyon dönemi sırasında vücut kalsiyum depolarının tükenmesi nedeniyle kalsiyum gereksiniminin artmasıdır. Eklampsi genellikle iri yavru emziren ve çok fazla doğum yapan 3 yaşından büyük dişilerde ortaya çıkmaktadır. Dişilerde doğumu takiben 3 hafta içerisinde görülmesine rağmen, doğum öncesi, gebelik sırasında ya da sütten kesmeyi takiben de oluşabilmektedir. Eklampsi yani hipokalsemi küçük ırk köpeklerde yani minyatür diye tabir ettiğimiz ırklarda çok fazla yaygındır. Kedilerde ise nadiren görülmektedir. Kanda ki kalsiyum derecesinin düşmesi kas kasılmaları , kas sertleşmesi, ataksi sonucu tedavi edilmeyen dişilerde ölüm görülebilmektedir. Eklampsinin oluşum mekanizması ve nedenleri iyi anlaşılmalıdır. Özellikle laktasyonda sütle yoğun miktarda kaybedilen kalsiyuma karşılık diyetle kalsiyum alımının yetersiz veya fazla olması eklampsi oluşumunda önemli faktörler arasındadır. Bunun yanı sıra annelik stresine bağlı beslenme bozuklukları, paratiroid bezinin küçülmesine bağlı bozukluklar ve yavrunun iskeletinin şekillenirken harcanan kalsiyumda eklampsi görülmesine neden olmaktadır. Köpeklerde normal kalsiyum seviyesi 100ml serumda 8mg dır. Bu oran 7mg altına düşerse klinik semptomlar görülür. Eklampsi de ilk belirtiler huzursuzluk , hızlı solunum, hareketlilik, sinirlilik, viyaklama, kasılmalar, titremeler. Bu belirtilerin akabinde hayvan yattığı yerden birkaç dakika ayağa kalkamaz. Ekstremite kasları kasılır eklemler sertleşir , ateş 41-42 dereceye kadar çıkar, taşikardi ve göz bebeklerinde büyüme gözlemlenir. Tedavi Öncelikle amaç serum kalsiyum düzeyinin normal seviyesine çıkmasını sağlamaktır. Bu sebeple hemen veteriner hekiminizi çağırınız ona iyi bir şekilde tüm belirtileri anlatınız. Bu verilen iyi bilgiler sonucunda veteriner hekiminizin sunacağı uygun tedavi protokolü eksiz tamamlanmalıdır. Çoğunlukla tedaviye ilk 20 dakika da cevap verilir bazı fonksiyon bozuklukları normal hale gelir. Esas bu noktada önemli olan kısım korumadır. Gebe köpeklerin özel kuru mamalar ile beslenmeleri bu risklerin oluşumunu ortadan kaldırmaktadır. Çoğunlukla yavru köpek maması ile beslenilmesi bu tür hamilelik dönemlerinde bu tarz metabolizma kaynaklı hastalıkların görülme oranını en aza indirir. Bu süreç içersin de uygun kedi vitaminleri ve köpek vitaminleri ile beslemekte can dostunuzun sağlığını ve yavruların sağlığını ekstra korumaktadır. Ayrıca yavrular 4-5 haftalık iken yavaş yavaş konserve mamalar ile yavruları alıştırmakta annenin üzerinde ki emzirme ve beslenme yükünü biraz olsun alacaktır ve annenin vücudu daha çabuk yenilenecektir. Veteriner Hekim Mehmet KOÇ
Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mar 23, 2023Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mart 23, 2023
Yorumlar 0