Şu sıralar ülkemizde üniversiteye yeni başlayacak gençlerimizin okul heyecanı bulunmaktadır. Çoğu öğrencimiz hayatlarında ilk defa ailelerinden uzak yaşayacaklar. Öğrencilerimiz okulun ilk yılında genelde zorlanmakta ve yalnızlık çekmektedir.
Üniversiteye yeni başlayanların hayvan bakması için doğru zaman mı?
Şu sıralar ülkemizde üniversiteye yeni başlayacak gençlerimizin okul heyecanı bulunmaktadır. Çoğu öğrencimiz hayatlarında ilk defa ailelerinden uzak yaşayacaklar. Öğrencilerimiz okulun ilk yılında genelde zorlanmakta ve yalnızlık çekmektedir. Yeni bir yerde olduğunuzda kimseyi tanımıyor olabiliyorsunuz, koşulsuz sizi sevgi ile sevecek bir evcil hayvan sabit bir arkadaşınız olabilir. Bir kedi yada köpek sahiplenmek veya satın almak için doğru zaman bu mu? Bunun ile ilgili yaptığımız araştırmaları siz değerli hayvan dostlarımızda paylaşmak istiyoruz. Yeni bir hayvan almak ve onun hayatının sonuna kadar yanınızda olup ona karşı sorumluluklarını yerine getirmeniz gerekmektedir. Sorumluluklarınızı iyice araştırmanız ve bunları yapıp yapamayacağınızı kendinize sormanız gerekmektedir. Bazı maddeleri sizin için aşağıdaki bölümde şu şekilde sıraladık.
- İlk düşünmeniz gereken şey kalacağınız yerde evcil hayvan bakmanıza izin verilip verilmediğidir. Ülkemizde çoğu yurt ve evlerde maalesef evcil hayvan bakmakta ev sahipleri veya apartman sakinleri izin vermemektedir. Çoğu zaman bunların sonunda mahkemelere varacak şekilde kavgalar edilmektedir.
- Bütün bu sorunları aştıktan sonra düşünmeniz gereken farklı sorumluluklar çıkmaktadır. Onların en başında maliyetleriniz bulunmaktadır. Öğrencisiniz ve ailenizden uzakta tek başınıza bir evi geçindirmeniz gerekmektedir. Çoğu öğrencilerimizin hayatın gerçeklerini öğrendiği bu zamanda hayvanlarına bakıp bakamıyacağını düşünmesi ve onlarında bir maliyetinin olduğunu bilmesi gerekmektedir. En küçük bir hayvanın bile başlıca ihtiyacları bulunmaktadır. Kısaca kedi ve köpeklerin ihtiyaçlarını aşağıdaki gibi sizin için sıraladık.
- 1) Bir yavru kedi sahiplendiğinizi düşünelim, yavru kedileri alırken en az 3 aylık olmasını ve anne sütü içmiş olmasını öneriyoruz, anne altından hemen alınan kediler genellikle acı bir durumda ölümle sonuçlanan bir süreçle sonlanmaktadır. Yavru kedinizi sahiplendikten sonra ona almanız gereken ilk şey yavru kuru kedi mamasıdır. Bunun dışında tuvalet ihtiyacını karşılamak için kedi tuvaleti ve kedi kumu almanız gerekmektedir. Bunlar kedinizin temel ihtiyaçları ve olmazsa olmazlarıdır. Fakat kedi vitaminleri, yavru kedi konserveleri ve kedi tarağı almanızı öneriyoruz.
- 2) Yavru bir küçük ırk köpek sahiplendiğinizi düşünelim, yavru köpeklerde kedilerde olduğu gibi en az 3 ay anne sütü içmesi gerekmektedir. İlk ihtiyaçlarından biri yine iyi bir yavru kuru köpek mamasıdır. Yavru köpek almanın en büyük sorunlarından biri köpek tuvalet eğitimidir. Kedilerde doğuştan gelen bu özellik köpeklerde maalesef bulunmamaktadır. Bu durumu aşmak için köpek tuvalet eğitim ürünlerini almanızı öneriyoruz. Eğer tuvalet eğitimini tek başına halledemiyeceğinizi düşünüyorsanız bir eğitmen ile anlaşabilirsiniz. Eğitmen konusunda iyi araştırma yapmanızı öneriyoruz. Köpeğinizin ileride doğacak psikolojik sorunlarının oluşmaması için... Bu sorunları aştıktan sonra köpeğinizin tüylerini düzenli taramanızı öneririz, bunun içinde köpek tarağı ve fırçalarını kullanabilirsiniz.
- Bunlar dışında veterinerlik sorunları bulunmaktadır. Eğer yavru bir kedi veya köpek aldığı iseniz yapılması gereken veteriner aşıları bulunmaktadır. Bunları düzenli olarak kontrol etmeli ve zamanında bu aşıları yaptırmanız gerekmektedir. Çoğu bilinçsiz hayvan sahibi bu aşıları yaptırmamakta ve hayvanının sağlığı ile oynamaktadır. Kesinlikle yapılması gereken temel aşıları yaptırmanızı öneriyoruz.
- Kedi veya köpeğiniz ile yaşamaya başladıktan sonra en büyük sorunlardan biride yapacağınız tatiller veya seyahatlerdir. Çoğu hayvan sahibi bu durumlarda zorlamaktadır. Hayvanınız ile seyahat etmek istiyorsanız uçakla yolculuk yapmanızı öneriyoruz. Uçak ile ilgili yolculuklarınızda köpek kafesi veya kedi kafesinin seçiminizi uçak fırmalarının istediği özelliklerde ve kriterlerde olmalıdır. Eğer hayvanınızı yanınızda götüremiyorsanız ona kalacak güvenli bir yer bulmanızdır. Günümüzde ülkemizde hayvan otelleri yavaş yavaş gelişmektedir. Havuzlu hayvan oteli ve kamera ile izlenen yerler bile bulamıyorsunuz. Hayvanınızın siz yokken bir travma yaşayacağını unutmayın ve ona en güvenilir oteli bulmaya çalışmanızı öneririz.
Yazdığımız yazıdaki sorumlulukları yerine getiremiyeceğini düşünen öğrencilerimizin kesinlikle sorumsuz bir şekilde hayvan sahiplenmesini istemiyoruz. Özellikle çok karşı olduğumuz canlı hayvan satılan pet shoplardan alınan yavrularımızın sokaklarda ve barınaklarda son bulan kötü bir hayat ile karşılanmasını istemiyoruz. Bu yüzden bütün hayvan severler gibi satın almak yerine sahiplenmesini istiyoruz.
Yorumlar 0