Raşitizm, D vitamini eksikliği veya kalsiyum fosfor dengesizliği nedeniyle normal iskelet gelişimi ve sertleşmesi işleminin bozulması sonucu meydana gelmektedir. Çoğunlukla büyüme çağında ki kedi ve köpeklerde sık karşılaşılmakla beraber, büyük köpek ırklarında görülme oranı daha fazladır.
D vitamini eksikliği tanısı konurken kedi veya köpeğin yavruluk döneminde olması (0-6 aylık) iskelet anormalliklerinin gözlenmesiyle birlikte bacaklarda eğrilik, içeri basma gibi görüntüler ortaya çıkar diğer bir sebep kalitesiz içeriği belli olmayan gıda ile beslemeler ,ev yemekleri ile besleme, içeriği iyi hazırlanmayan mamalar ile beslenme soncunda raşitizmin tanısı kolaylaşır. Tedavide iskeletin durumuna göre destekli bandaj uygulamaları, profesyonel bir kuru mamaya geçiş, vitamin mineral takviyeleri tedavinin gidişatını olumlu olarak etkilemektedir. Kedi veya köpeğin güneş ışığı görmesi de tedavinin prognozu açısından önemlidir. Pratik olarak D vitamini oranı 500 IU/Kg veya 10-20 IU/Kg canlı ağırlıktan fazla olmamak şartıyla destek verilebilir. Bu dozların üzerinde D vitamini alımı toksik etkiye sebep olabilmektedir.
Veteriner Hekim Mehmet KOÇ
Kedi ve Köpeklerde D Vitamini Eksikliği (Raşitzm)
Raşitizm, D vitamini eksikliği veya kalsiyum fosfor dengesizliği nedeniyle normal iskelet gelişimi ve sertleşmesi işleminin bozulması sonucu meydana gelmektedir. Çoğunlukla büyüme çağında ki kedi ve köpeklerde sık karşılaşılmakla beraber, büyük köpek ırklarında görülme oranı daha fazladır. Büyüme çağında ki yavruların diyetlerinde D vitamini ve kalsiyum uygun miktar ve oranda olması gerektiği unutulmamalıdır. Profesyonel olarak yavrular için hazırlanmış kedi kuru mamaları ve köpek kuru mamaları ile beslenen yavrularda bu probleme çok fazla rastlanmamaktadır. Bu sorunlar daha çok kaynağı belli olmayan ve içeriği iyi olmayan gıdalarla dengesiz beslenmeler sonucu sık görülür. Bazen büyük köpek ırklarının çabuk boy atması kemiklerin çabuk uzaması ve ani kilo alımları nedeniyle de raşitizm belirtileri görülmektedir. Bu durumda yapılacak birkaç yol vardır. Veteriner hekimin önereceği vitamin mineral takviyeleri, bolca güneş ışığı enerjisi takviyesi ve son olarak köpeğinizin kilo artış dengesinin koruyarak birlikte düzenli yürüyüşlere çıkılmasıdır. Uzun kemiklerin metafiz (orta bölüm) bölgelerinde ki genişlemeler iskelet gelişimi sırasında bir dereceye kadar normal bir fizyolojik büyüme gösterir. Hızlı büyüme evresinde sırasında özellikle köpek yetiştiriciliğinde dev ırk diye tabir ettiğimiz yetişkin ağırlığı 40 kilogramı geçenlerin. Metafiz bölümünde ki genişlemeler bazen fizyolojik sınırların üzerine çıkar ve yine eğrilikler görülür bu durumda ise destekli bir bandaj ile eğriliğin önüne geçilmesi sağlanır. D vitamini eksikliği tanısı konurken kedi veya köpeğin yavruluk döneminde olması (0-6 aylık) iskelet anormalliklerinin gözlenmesiyle birlikte bacaklarda eğrilik, içeri basma gibi görüntüler ortaya çıkar diğer bir sebep kalitesiz içeriği belli olmayan gıda ile beslemeler ,ev yemekleri ile besleme, içeriği iyi hazırlanmayan mamalar ile beslenme soncunda raşitizmin tanısı kolaylaşır. Tedavide iskeletin durumuna göre destekli bandaj uygulamaları, profesyonel bir kuru mamaya geçiş, vitamin mineral takviyeleri tedavinin gidişatını olumlu olarak etkilemektedir. Kedi veya köpeğin güneş ışığı görmesi de tedavinin prognozu açısından önemlidir. Pratik olarak D vitamini oranı 500 IU/Kg veya 10-20 IU/Kg canlı ağırlıktan fazla olmamak şartıyla destek verilebilir. Bu dozların üzerinde D vitamini alımı toksik etkiye sebep olabilmektedir. Veteriner Hekim Mehmet KOÇ
Yorumlar 0