Gebe olduğu bilinen kedi veya köpeğin doğum belirtisi ilk olarak 48 saat öncesinden iştahsızlık ve huzursuzluk dikkati çeker. Yaklaştıkça artan stres ve sancılar hayvanlarda iştahsızlık yapar.
Gebe olduğu bilinen kedi veya köpeğin doğum belirtisi ilk olarak 48 saat öncesinden iştahsızlık ve huzursuzluk dikkati çeker. Yaklaştıkça artan stres ve sancılar hayvanlarda iştahsızlık yapar.
Kedi ve Köpeklerde Doğum Öncesi Davranış Değişiklikleri[/caption] Gebe olduğu bilinen kedi veya köpeğin doğum belirtisi ilk olarak 48 saat öncesinden iştahsızlık ve huzursuzluk dikkati çeker. Yaklaştıkça artan stres ve sancılar hayvanlarda iştahsızlık yapar. Bu durum genellikle gebeliğin 60. Gününden sonra görülüyor ise endişe etmenize gerek yok doğum yaklaşıyor demektir daha öncesinde görülür ise çeşitli metabolik hastalıklar göz önünde tutulmalıdır.
Bir diğer belirti vücut ısısında meydana gelen değişim. Vücut ısısı doğumun yaklaşan evrelerinde düşüşe geçer. Bu düşüş çok ciddi bir düşüş olmamakla birlikte 1, 1,5 derece civarında ölçülür. Meme hacmi doğum öncesi son 1 hafta pik seviyesine ulaşır. Yavru sayısına göre karında sarkmalar gözlemlenir ayrıca genital organlarda gelişme ve şişkinlikler gözle görülebilen düzeydedir.Gebelik dönemi ve sonrası meydana gelen biyolojik değişmeler beraberinde psikososyal değişikliklere de yol açtığı unutulmamalıdır. Ruhsal olarak bu gelişmelere ilave olarak huzursuzluk, sesten ve gürültülü ortamdan uzaklaşma, kuytu sakin bölge arayışı da gözle görülebilen bazı belirtilerdir. Bu durumda sizin anneye doğumunu yapabilecek uygun bir ortam hazırlamanız gerekmektedir uygun ortamın oluşmasının stresi alaltıcı etkisi olacvaktır. Bunun için daha sık bulunduğu bir oda seçilebilir. Anneyi strese sokacak durumların hepsi göz ardı edilmelidir. Bu durumlar için özel kafesler , yataklar , oyun parkları mevcuttur bu ortamda anne kendini daha güvenli korunaklı hisseder. Doğumun, vulvadan gelen sümüksü akıntı ile başlar. Sonrasında gelen kanlı yeşil akıntıdan sonra yavru hala doğmamış ise mutlaka veteriner hekiminiz ile irtibata geçiniz. Doğum esnasında onu yalnız bırakmanız 20 dakika aralıklarla kontrol etmeniz stres faktörlerini azaltacaktır. Bazı durumlarda ise petinizin sizin yanında olma isteği sizinle doğu yapma isteği doğmaktadır. Bu durumda onu yalnız bırakmayınız ve karnına okşayarak doğum sırasında ona destek olmanızı isteyecektir. Bazen anneler yavrularının zarlarını yalamazlar veya göbek kordonlarını yemezler bu durumda yavru zarlarını bir kuru peçete yardımıyla açıp kurulayınız ve annenin önüne bırakınız onu yalamasını bekleyiniz. Unutulmamalıdır ki ilk doğum başladıktan 24 saat sonrasına kadar doğum devam etmektedir. Veteriner Hekim Mehmet KOÇ
Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mar 23, 2023Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mart 23, 2023
Yorumlar 0