Yavru kedi bakımı ile ilgili dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir. Kediler 60-65 günlük doğum sürecinin ardından doğum sancılarının başlaması ve artık fötal kesenin içerisinde ki besinin kendisine yetmemesi sonucu doğum gerçekleşir.
Yavru kedi bakımı ile ilgili dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir. Kediler 60-65 günlük doğum sürecinin ardından doğum sancılarının başlaması ve artık fötal kesenin içerisinde ki besinin kendisine yetmemesi sonucu doğum gerçekleşir.
Yavru kedi bakımı ile ilgili dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir. Kediler 60-65 günlük doğum sürecinin ardından doğum sancılarının başlaması ve artık fötal kesenin içerisinde ki besinin kendisine yetmemesi sonucu doğum gerçekleşir. Anne kedi doğum yaparken karanlık, sessiz, sakin yerleri tercih eder bu süreçte doğum yaklaşan anne kedileri en az stres duyacağı ortamda barındırmalısınız. Anne kedi doğum yaparken yavru kedi bir kesenin içerisinde gelir. Anne bu keseyi yalayarak açar ve yavrusunu oksijen ile tanışmasını sağlar. Eğer ki yavruyu kesenin içinde gördünüz annede yalamadıysa hemen kuru bir havlu ve peçeteyle her yerini silip annenin önüne koyup yalamasını bekleyiniz. Anne yavrusunun göbek kordonunu da kendisi yiyerek temizlemektedir. Bunları daha sonrada kusabilir endişelenmeyiniz. Doğum bitene kadar anne yavrularını emzirmeyebilir çünkü stresli bir süreç geçirmektedir. Ayrıca doğum 12 saate kadar sürmektedir.
Kediler ilk 1 hafta annelerinden ayrılmak istemezler ve anne sıcaklığında büyürler. Annede onlardan ayrılmaz 2 saate bir annelerini emerler. Yavru kediler 20-25 günlüğe tuvaletlerini kendileri yapamazlar annelerinin yardımı ile tuvaletlerini yaparlar. Eğer sokaktan gözleri açılmamış veya yürümekte zorlanan yavru bir kedi sahiplendiyseniz bu tuvalet eğitimi konusuna mutlaka dikkat etmelisiniz. Bebek kedilerin gözleri 12-14 günlük iken yavaş yavaş açılır hatta 1-2 gün arayla iki göz teker teker açılabilmektedir bu durumdan endişelenmeyiniz. Terk edilmiş bir yavru kedi bulduysanız ise annesinin ve kardeşlerinin sıcaklığını hissetmesi için yanına mutlaka sıcak su torbası koyunuz ve 3 saatte bir özel kedi sütleri ile ve kedi biberonları ile besleyiniz. Bu süre zarfı içerisinde bebekler tuvaletlerini annelerinin yardımı ile yaptıkları için onların size ihtiyacı olacaktır. Islatılmış bir pamuk yardımı ile karnından genital bölgeye doğru dairesel hareketler yapararak tuvalet ihtiyaçlarını bu şekilde karşılamış olursunuz.Yavrularımız 25 günlük olduklarında artık yavaş yavaş düşe kalka yürümelere başlayacaktır annesinden ayrılmasın diye etrafını çevirebilirsiniz bu süreç içerisinde. 35-40 günlük olduklarında yavaş yavaş annesinin mamasına göz dikmiş durumda kuru mama tıkırdatmaya başlayacaktır. Kedi kuru mama yemeye başladıktan sonra işiniz artık kolaylaşacaktır. Bu süre zarfı içerisinde tabi ki onu beslenirken gördükten 10 dakika sonra kumuna koyunuz ve tuvalete alışmasını bekleyiniz. Tabi ki alışana kadar evde ufak tefek kazalar olacaktır ama endişelenmeyin çok sürmeyecektir. Yavru kuru kedi mamasına alıştırmak için ilk başlarda kuru mamanın üzerine hafif nemlendirecek kadar tavuk suyu veya et suyu ile ıslayarak nemlendirebilirsiniz hem taneleri daha yumuşak olacaktır hem de daha lezzetli bir hal alacaktır. Kedi Sağlık Bakım ile ilgili diğer yazılar için tıklayınız. Veteriner Hekim Mehmet KOÇ
Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mar 23, 2023Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mart 23, 2023
Yorumlar 0