FIV Hastalığı, ilk enfeksiyon meydana geldikten sonra yıllar boyunca semptom göstermeyebilir. Virüs yavaş hareket etmesine rağmen, bir kedinin bağışıklık sistemi hastalığa yakalandıktan sonra ciddi şekilde zayıflar. Bu, kediyi çeşitli ikincil enfeksiyonlara duyarlı hale getirir.
FIV Hastalığı.Kedi immün yetmezlik virüsü (FIV) ile enfekte olan kediler, ilk enfeksiyon meydana geldikten sonra yıllar boyunca semptom göstermeyebilir. Virüs yavaş hareket etmesine rağmen, bir kedinin bağışıklık sistemi hastalığa yakalandıktan sonra ciddi şekilde zayıflar. Bu, kediyi çeşitli ikincil enfeksiyonlara duyarlı hale getirir. Destekleyici tıbbi bakım alan, stressiz, kapalı bir ortamda tutulan enfekte kediler, hastalığın kronik aşamalarına ulaşmadan aylar hatta yıllar boyunca nispeten rahat bir hayat yaşayabilir.
FIV'in Belirtileri Nelerdir?
FIV ile enfekte olmuş bir kedi yıllarca hiçbir belirti göstermeyebilir. Bununla birlikte, semptomlar geliştiğinde, sürekli olarak hastalık ilerler - ya da bir kedi yıllarca bir sağlıklı bir hasta olabilir. Kediniz aşağıdaki belirtilerden herhangi birini gösteriyorsa, lütfen veteriner hekiminize danışın:
- Büyümüş lenf düğümleri
- Ateş
- Anemi
- Kilo kaybı
- Dağınık ceket
- İştahsızlık
- İshal
- Anormal görünüm veya göz iltihabı ( konjonktivit )
- Diş etlerinin iltihabı (diş eti iltihabı)
- Ağız iltihabı ( stomatit )
- Diş hastalıkları
- Cilt kızarıklığı veya aşırı tüy dökülmesi
- İyileşmeyen yaralar
- Hapşırma
- Gözlerden veya burundan akıntı
- Sık idrara çıkma, kum kutusunun dışında idrara çıkma
- Davranış değişikliği
FIV Nasıl Bulaşır?
FIV esas olarak kediden kediye, derin ısırık oluşturan yaralardan geçer, genellikle agresif kavgalar ve bölgesel anlaşmazlıklar sırasında açık havada meydana gelir - bu hastalık kedinizi içeride tutmak için mükemmel bir nedendir. Kedinizi sokak kedileri karşılaşacağı ortamlarda dışarı salmayın.
Bir başka, daha az yaygın bulaşma şekli, FIV ile enfekte olmuş bir kedinin doğum yapmasıdır. Yavru kediler FIV ile enfekte olmuş olarak doğarlar.
Hangi Kediler FIV'e Daha Yatkındır?
Herhangi bir kedinin FIV 'e yakalanmasına dair hassasiyeti olmamasına rağmen, serbest dolaşan,sokak kedileri, özellikle erkek kediler, bu hastalığa en çok yakalanan gruptur. Ev kedileri enfekte olma olasılığı en düşük gruptadır.
Bir İnsan Kedilerden FIV İle Enfekte Olabilir mi?
Hayır. FIV kediden insana bulaşamaz, sadece kediden kediye bulaşabilir.
Kediler de FIV Nasıl Teşhis Edilir?
FIV enfeksiyonu rutin olarak kan testi ile teşhis edilir. Her kedinin FIV olup olmadığı bilinmelidir. En yaygın test tipi, kandaki virüse karşı antikorların sayısıdır. Hiçbir test her zaman yüzde 100 doğru değildir ve veteriner hekim test sonucunu yorumlayarak ve pozitif veya negatif test sonucunu doğrulamak için daha fazla test gerekip gerekmediğini belirleyecektir. Bir kedinin FIV-pozitif olduğu belirlendiğinde, bu kedi hastalığı diğer kedilere bulaştırabilir.
FIV Nasıl Tedavi Edilir?
Ne yazık ki, FIV için spesifik bir antiviral tedavi yoktur. Kediler, semptomlar ortaya çıkmadan önce virüsü uzun süre taşıyabilir. Bu nedenle, tedavi esas olarak asemptomatik sürenin uzatılmasına veya semptomlar ortaya çıkarsa, virüsün ikincil etkilerini hafifletmeye odaklanır. Veterineriniz aşağıdaki tedavilerden bazılarını önerebilir:
FIV-Enfekte Kedime Nasıl Bakarım?
- Kedinizi kapalı tutun. Dışarıdan gelebilecek diğer hastalıklara karşı daha savunmasız olacağından kapalı ortam da daha uzun süre yaşayacaktır.
- Sağlıklı yaşam kontrolü, kan sayımı ve idrar analizi için kedinizi yılda en az iki kez veterinerinize götürün.
- Kedinizi beslenme açısından dengeli bir gıda ile besleyin - çiğ gıda diyetleri yapmayın, pişmemiş et ve yumurtalardaki bakteri ve parazitler bağışıklığı düşük evcil hayvanlar için tehlikeli olabilir.
- Kedinizin kısırlaştırıldığından emin olun.
Kedi sağlık bakım ile ilgili blog yazılarımızı inceleyebilirsiniz
Yorumlar 0