bir takım hastalıklara karşı bağışıklık sağlamak için insan veya hayvan vücuduna enjekte edilebilen aktif veya inaktif formda hazırlanan ve hastalığın etkenini taşıyan çözeltidir.
bir takım hastalıklara karşı bağışıklık sağlamak için insan veya hayvan vücuduna enjekte edilebilen aktif veya inaktif formda hazırlanan ve hastalığın etkenini taşıyan çözeltidir.
Aşı, bir takım hastalıklara karşı bağışıklık sağlamak için insan veya hayvan vücuduna enjekte edilebilen aktif veya inaktif formda hazırlanan ve hastalığın etkenini taşıyan çözeltidir. Aşıda temel prensip,etkene karşı bağışıklık sistemi oluşmamış hayvana minimal dozlarda verilerek bağışıklık kazanması sağlamaktır. Aşılar genellikle mortalitesi(ölümcül) ve morbiditesi(yayılması muhtemel) yüksek olan hastalıklarda uygulanır bu hastalıklar özellikle viral hastalıklar olmaktadır. Kediler için bir çok ölümcül hastalık litaratüre bildirilmiştir. Bunların önüne geçmek için aşılar ve aşılama programı oluşturulmuştur. Bu makalede kediler için uygun aşılama şartları ve uygun aşı takvimine ulaşacaksınız. Kediniz eve geldiği andan itibaren sağlık açısından bir tehdit oluşturmaması için bir takım koruyucu önlemler almanız gerekmektedir. Bu önlemleri alırken onun sağlıklı , huzurlu bir hayat geçirmesi için elimizden gelenin en iyisini yapmak isteriz. Bu hususta aklınıza birkaç soru gelecektir. Kediden bana bulaşabilecek bir hastalık var mı ? Kedimin hayatını sağlıklı devam ettirebilmesi için hangi aşıları ne sıklıkla yaptırmalıyım. Kedilere uygun aşılama programı 60 günlük iken ve mutlaka 1 kilogramın üzerinde ise başlanması çok önemlidir. Köpeklerin aksine kediler bebeklik dönemlerinde daha hassas ve bakıma muhtaç olabilirler. Kedinizin mutlaka düzenli bir beslenme alışkanlığı olması esastır mümkünse kuru mamaya geçmiş olması sizin işinizi büyük ölçüde kolaylaştıracaktır. Tabi ki ara sıra konserve mamalarda takviye olarak verebilirsiniz . Aşı öncesi günlerde kusma , halsizlik , ishal var ise mutlaka hekime bildirilmeli aşı yapılmamalıdır. Çünkü bu gibi durumlar var ise bir şeyler yolunda gitmiyor demektir . Unutulmamalıdır ki aşı sağlıklı hayvana uygulanır. Kedilere 60. Günden sonra ilk olarak iç ve dış parazit uygulaması yapılır bunu takiben senelik aşıları devam eder. Toplamda bebeklik dönemindeki senelik aşıları 2 Karma, 2Lösemi , 1 adet kuduz olmak üzeredir. Kuduz dışında ki senelik aşılamalarda 1. Ve 2. Doz arası 21 gün olması istenir. Bunun nedeni antikor seviyesinin yeterli düzeyde oluşmasının beklenmesidir. Erken olması hastalık etkenine yakalanma riskini arttırır. 21 günü geçmesi ise ilk dozun yetersiz ve etkisiz kalmasına sebep olur ve tekrarlanması gerekir.
60 Günlük olduğunda iç ve dış parazit uygulanır (10 gün sonra) Karma 1 ve iç parazitin ikinci dozu uygulanır ( 1 hafta sonra ) Lösemi 1 aşısı uygulanır ( 14 hafta sonra ) Karma 2 aşısı uygulanır (1 hafta sonra ) Lösemi 2 aşısı uygulanır ( 1hafta sonra) Kuduz aşısı uygulanır.Tebrikler aşılama programı tamamlanmıştır. Rutin olarak yavruluk dönemi aşıları bittikten sonra senede bir defaya mahsus olarak kuduz,karma,lösemi aşısı tekrarlanır. İç parazit 3 ayda 1 dış parazit ise kışın 2 ayda bir yazın ise ayda 1 tekrarlanır. Son olarak yetişkin bir kedi sahiplendiğiniz zaman senelik aşılarının hepsinin tek doz yapılması yeterlidir. (Kuduz, karma, lösemi ) iç dış parazitleri ise rutinde anlatıldığı gibidir. Veteriner Hekim Mehmet KOÇ
Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mar 23, 2023Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mart 23, 2023
Yorumlar 0