Sfenks kedisi kuşkusuz dünyanın en farklı kedisidir. Tamamen tüysüz olan Sfenks ırkı kediler, biraz ürkütücü gözükseler de hayvan severler arasında çok popüler olan çok özel hayvanlardır. Farklı fiziksel özelliklerinin yanında zeki ve uysal karakter yapılarıyla da dikkat çeken Sfenksler, Mısırlı sanılsalar da Kanada kökenlidirler.
Sfenks kedisi kuşkusuz dünyanın en farklı kedisidir. Tamamen tüysüz olan Sfenks ırkı kediler, biraz ürkütücü gözükseler de hayvan severler arasında çok popüler olan çok özel hayvanlardır. Farklı fiziksel özelliklerinin yanında zeki ve uysal karakter yapılarıyla da dikkat çeken Sfenksler, Mısırlı sanılsalar da Kanada kökenlidirler. Aslında ataları tüylü kediler olan ama genetik mutasyon sonucu tüyleri olmayan bu kediler, tesadüf eseri olarak Kanada’da keşfedilmişlerdir. Tüyleri olmadığı için farklı bir bakıma ihtiyaç duymaları dışında zahmetli kediler değillerdir. Sfenksler soğuk ve sert görünümlerinden beklenmeyecek şekilde sıcak kanlı ve hareketli olmalarının yanında sahiplerinden yoğun ilgi ve sevgi beklerler. Terapi kedileri olarak da bilinmeleri iyi huylu ve sabırlı doğalarının bir sonucudur.
Sfenks Kedisi Genel Özellikleri
*Anavatanları Kanada’dır. *Orta büyüklükte kedilerdir. 3 ile 5 kilogram arasında bir ağırlığa sahiptirler. *Gövdelerinde çok seyrek ve çok az tüylenmeler görülse de vücutları tamamen tüysüzdür. *Bedenleri hemen her renkte olabilir. *Kaslı bir gövde yapısına sahiptirler. Çok çevik kedilerdir. *Enerjik ve meraklı bir karakter yapıları vardır. *Uyumlu ve uysal hayvanlardır. *Çok zeki kedilerdir. Zekâları ve uyum sağlama konusundaki becerileri sayesinde eğitilmeleri kolaydır.
*İnsanlarla çok yakın ve sıcak ilişki kurarlar. *Nazik, kibar ve merhametli bir karakterleri vardır. *Terapi kedileri olarak da kullanılırlar. *Sosyal canlılardır. Diğer evcil hayvanlarla uyumlu şekilde yaşayabilirler. *Sahiplerinden ilgi görmekten fazlasıyla hoşlanırlar. *Oyun oynamayı çok severler. *Soğuktan ve güneşten korunmaları gerekir. Tüyleri olmadığı için soğuk hava şartlarına dayanmaları zor olan Sfenks kedileri güneşe karşı da alerjiktirler ve güneş ince derilerine zarar verebilir. *Deri hastalıklarına yatkınlıkları dışında bilinen bir genetik rahatsızlıkları yoktur, dayanıklı kedilerdir. *Ortalama ömürleri 10 yıl olsa da iyi bir bakımla bu süre artırılabilir.
Sfenks Kedisi Bakımı
Eşsiz görünümleriyle dikkat çeken Sfenks kedilerinin bakımı hiç de kolay değildir. Sahipleri için bir avantaj gibi görülen tüysüz olma özelliği, Sfenks kedisi için ciddi bir dezavantajdır.
Kürkün en büyük işlevlerinden biri hayvanları soğuktan korumasıdır. Fakat Sfenks kedileri kürkten mahrum oldukları için suni yollarla soğuktan korunmaya ihtiyaç duyarlar. Aynı zamanda güneşten de korunmaları gereken Sfenksler sokakta yaşamaya uygun kediler değildirler.
KEDİ BATTANİYESİ Hem soğuk hem de güneşli havalardan kötü etkilenen Sfenks kedilerinizi yazın ve kışın dışarı çıkarmamanız gerekmektedir. Tam bir bahar kedisi olan bu kedilerin de insanlar ve diğer canlılar gibi derileri yağ üretir ve bu yağlar kürk tarafında emilir. Fakat Sfenks kedileri tüysüz oldukları için vücutları dışına çıkan yağların dengelenmesi için düzenli olarak yıkanmaya ihtiyaç duyarlar. Onları küçük yaşlarından itibaren haftada bir kez yıkamanız gerekmektedir.
Genetik bir rahatsızlıkları bulunmayan bu eşsiz kediler, sahiplerinden yoğun ilgi beklerler. Sahiplerinin ilgisini çekmek için yüksek yerlere çıkıp evin içinde aniden koşmaya başlayabilirler. Çok oyuncu oldukları için bol bol oyun oynamak isteyen bu kediler görünüşlerinin aksine çok sosyal hayvanlardır ve evdeki her canlıyla iyi ilişkiler kurarlar. Evdeki her şeyi birer oyuncağa çevirebilen Sfenksler yalnız kalmaktan pek hoşlanmazlar. KEDİLER ÜŞÜR MÜ?
Yorumlar 0