American Curl Kedi Irkının ilk bakışta dikkati çeken en karakteristik özelliği geriye doğru kıvrılmış kulaklarıdır. Kulakları normalden daha yakındır birbirine. Bu durum aslında orta boy sayılabilecek kafasının daha uzun algılanmasına yol açar.
American Curl Kedi Irkının ilk bakışta dikkati çeken en karakteristik özelliği geriye doğru kıvrılmış kulaklarıdır. Kulakları normalden daha yakındır birbirine. Bu durum aslında orta boy sayılabilecek kafasının daha uzun algılanmasına yol açar.
American Curl yakın tarihte yetiştirilmeye başlanan bir kedi cinsidir. California’da yaşayan Joe ve Ruga çiftinin evlerinin yakınlarında buldukları Shulamit cinsi bir kedi ve bu kedinin dört yavrusundan iki tanesinin kulaklarının geriye doğru kıvrık , düz ve uzun tüylü olduğunu farketmesi; kedi yetiştiricileri için üzerinde çalışılacak yeni bir kedi cinsinin habercisi olmuştur. Yapılan genetik araştırmalar sonucunda bu durumun baskın bir gen kaynaklı olduğu tespit edilmiştir. American Curl cinsi ilk kez 1983’de tanımlanmış 1986’da CFA (Cat Federal Assocesetion – Kedi Meraklıları Derneği ) tarafından saf ırk olarak kabul edilmiş ve 1987’de TICA (Uluslararası Kedi Örgütü) tarafından yeni bir kedi ırkı olarak kabul edilmiştir.1993’de de iki farklı tüy uzunluğuna sahip ilk ve tek kedi cinsi olarak kabul edilmiştir.
American Curl Kedi Irkının ilk bakışta dikkati çeken en karakteristik özelliği geriye doğru kıvrılmış kulaklarıdır. Kulakları normalden daha yakındır birbirine. Bu durum aslında orta boy sayılabilecek kafasının daha uzun algılanmasına yol açar. Uzun, dik ve geriye doğru kıvrık kulakları ağzı ile orantılandığında geniş bir yapıya sahiptir. Burnu kare şeklindedir. Küçük bir ağzı ve güçlü bir çenesi vardır. Özellikle alt çenesi oldukça güçlüdür. Ceviz şeklinde genellikle mavi olan büyük gözleri vardır. Zayıf bir kas yapısı vardır. Ancak hareketli yapısı nedeniyle kasları sağlıklıdır. Geniş ve gösterişli bir kuyruğa sahiptir. Sarkık ancak buruşuk olmayan bir derisi vardır. İki farklı kürk yapısına sahip (uzun-düz / kısa-kıvrık) tek kedi cinsidir uluslararası olarak kabul edilmiş. Tüyleri parlak ve oldukça göz alıcıdır. Kedi dünyasının en güçlü işitme gücüne sahip olan cinsidir. Renk: Farklı renkleri vardır. Asıl rengi siyah olmakla birlikte gri , duman rengi , gölgeli ve beyaz renkli olanları da vardır. American Curl yavrusunun yetişkin kedi özelliklerine tam olarak erişmesi yaklaşık 2-3 yıl alır.
Kedi dünyasının Peter Pan’ıdır. Sevimli , çok konuşkan olmayan ,oyun oynamayı seven bir kedi cinsidir. Yavru dönemindeki karakter özelliklerini yetişkin döneminde de devam ettirdiği için kedi dünyasının Peter Pan’ı olarak kabul edilir. Öğrenmeye açıktırlar. Etrafına karşı dikkatli ve fazlasıyla meraklıdır. Sezgileri güçlüdür. Siz farkında olmasanız da onun gözleri hep üzerinizdedir. İlk fırsatta kucağınıza yerleşmenin bir yolunu bulur. Öğretildiğinde cisimleri getirebilir.Doğru seçilmiş kedi oyuncakları ile hem oyun oyna hemde öğrenir. Yetişebileceği mesafedeki kapı kollarını ve dolap kapılarını ustalıkla açar. Bunun için yetişebileceği mesafedeki yerlere konulan eşyalara dikkat edilmeli. Akıllı,mantıklı,asil ve duyarlıdır. Oyun oynamayı severler ve yeni oyunlar öğrenmeye yatkındırlar. Kendisine gösterilen sevgi ve ilgiye karşı duyarlıdırlar ve bu ilgiye mutlaka olumlu karşılık verirler.
Genel olarak sağlıklıdırlar. Şimdiye kadar herhangi bir sağlık sorununa karşı genetik yatkınlıkları tespit edilmemiştir. Ortalama yaşam süreleri 10-15 yıldır. Nadir olarak kulak sorunları; iltihabı görülebilir. Bunun önüne geçmek ve gerekli tedbirleri almak için haftalık kontrol ve kulak içi yapısına zarar vermemek için veteriner hekim önerisine uygun kulak bakımı yapılmalıdır. Göz temizliğine dikkat edilmelidir. Tırnaklarının haftada bir kesilmesi yeterli olur. Kedi ağız-diş bakımı için gerekli bakım ve kontroller yapılmalı. Tüy bakımı için haftada bir taranmalı özellikle mevsim geçişlerinde taranması konusunda hassas davranılmalıdır.
Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mar 23, 2023Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mart 23, 2023
Yorumlar 0