Kediler diğer kedilerle çok iyi bizimle ise daha zayıf bir şekilde iletişim kurarlar. Sosyal ilişkilerin kediler için taşıdığı anlam insanlar için taşıdığı anlamdan çok farklıdır.
Kediler diğer kedilerle çok iyi bizimle ise daha zayıf bir şekilde iletişim kurarlar. Sosyal ilişkilerin kediler için taşıdığı anlam insanlar için taşıdığı anlamdan çok farklıdır.
Kediler diğer kedilerle çok iyi bizimle ise daha zayıf bir şekilde iletişim kurarlar. Sosyal ilişkilerin kediler için taşıdığı anlam insanlar için taşıdığı anlamdan çok farklıdır. Araştırmalara göre bizim gülümsememiz veya köpeklerin kuyruk sallayışının kedi iletişiminde bir karşılığı yoktur. Kedilerin bilgi alış verişi daha çok ses, dokunma, koku ve görsel ifadelerle olur.
Kedilerin tam olarak ne yaptığı veya ne ifade etmek istediği konusunda kolayca yanılabilirsiniz ama deneyimle ne istediklerini anlamayı öğreniriz. Çoğu kaynakta kedi sesleri üç kategoriye ayrılmıştır.
Bunlara mırlama ve beraber yaşadığı insanı karşılamada kullanılan sevinçli cıvıltı sesleri dahildir. Mırlamanın kaynağıysa hala anatomik bir sır olmayı sürdürmektedir ve oluşum mekanizması tam olarak çözülememiştir.
Klasik "miyav" bağlama göre değişir. Kediler miyavlamalarla konuşur. Sizden bir şey talep ettiğinde şikayet ve şaşkınlıklarını belirtmek istediklerinde miyavlarlar. Zamanla hangi seslerin neyi ifade ettiğini anlamanız kolaylaşacaktır. Siyam ve yakın akrabaları yüksek sesle miyavlama konusunda kötü bir üne sahiptirler.
Bu sesler genellikle diğer kediler için kullanılır fakat bazı yüksek tizlikte sesleri kedi sahipleri ve veteriner hekimler de iyi bilirler :) Açık ağız, biçim değiştirerek farklı sesler üretir. Homurdanma, sinirli homurdanma, tehtidkar hırlama yada tıslama, korku yada acı çığlıklarıyla dişinin yüksek tizlikteki çiftleşme iniltileri aynı şekilde üretilir.
Beden dili, kedilerin diğer kedilerle ve insanlarla iletişimde tercih ettiği önemli bir metottur. Görsel iletişimin tüm biçimlerinde kulaklar ve kuyruk kedinin en etkin kısımlarıdır. Kedi beden dili en fazla "git buradan" işareti vermek konusunda gelişmiştir. Saldırgan ve savunmacı hareketleri kolayca anlaşılacak kadar basittir. Saldırgan bir tavır doğrudan göz teması, sıklıkla buna eşlik eden kısılmış gözbebekleri ve aniden saldırmaya uygun bir duruşla ifade edilir. Baş ve bıyıklar öne yönelmiştir ve kulaklar arkaya doğru yatay bir biçim almışlardır. Korku çömelerek ifade edilebilir. Bu kedinin kendini güvende hissetmediği durumlarda kullandığı en yaygın davranıştır. Kedi kendisini tehtid altında hissediyorsa bunu bir yana yuvarlanıp savunmaya yönelik olduğu varsayılabilecek diş ve pençeleri gösteren bir pozisyon alarak belli eder. Tüyler tüm vüvutta esneyebilirler. Korku artınca kedi iyice çömelir göz bebekleri büyür ve kulakları da başının arkasına doğru yatar. Kediler çok sosyal hayvanlardır ve farklı mizaçlara sahiptirler. Bunların dışında kalan davranışları çözümlemek için kedilerle bir süre zaman geçirmek gereklidir. Genellikle zamanla çevreye ve yaşadığı bireylere uyumla birlikte kedilerin davranışları belirli bir düzene oturmaya başlar.
Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mar 23, 2023Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mart 23, 2023
Yorumlar 0