Bakım , Kedilerin hamileliği yaklaşık dokuz hafta sürer ama bu sürenin ilk yarısında tipik bir hamile kedi, gebe olduğuna dair çok az belirti gösterir.
Bakım , Kedilerin hamileliği yaklaşık dokuz hafta sürer ama bu sürenin ilk yarısında tipik bir hamile kedi, gebe olduğuna dair çok az belirti gösterir.
Bakım , Kedilerin hamileliği yaklaşık dokuz hafta sürer ama bu sürenin ilk yarısında tipik bir hamile kedi, gebe olduğuna dair çok az belirti gösterir. Avlanır dinlenir ve genellikle normal davranır. Hamilelik hormonlarından biri olan progesteron hormonunun etkisiyle ve karnında sürekli artan bir ağırlıkla kısa zaman sonra aktivite düzeyini düşürerek ve daha fazla dinlenerek davranışlarını düzenler.
Bakım , Kedinizin hamile olduğundan şüpheleniyorsanız ilk olarak göğüs uçlarını kontrol edin. Bakım, Bunlar gebeliğin üçüncü haftasından sonra daha belirgin bir hale gelip iyice pembeleşirker. Olası çiftleşmeden dört yada beş hafta sonra veteriner hekiminizin karındaki golf topu büyüklüğündeki şişlikleri hissetmesi mümkün olur. Ultrasonla ise üçüncü haftada fetusları görmek ve yaklaşık bir sayı vermek zaman mümkün olabilir. Beşinci haftadan sonra kedinizin karnı görünür şekilde büyür.
Bakım, Doğmamış yavrular için en riskli dönem ilk üç haftadır, bakım bu nedenle çok önemlidir Hem ilaçlar, hem de hastalıklar sağlıklı gelişimi ciddi şekilde engelleyebilir. Örneğin anne feline infectious enteritis (FIE ya da panleukopenia) gibi bir hastalıktan etkilenirse, hayatta kalan yavruların ciddi beyin hasarıyla doğma riski çok artacaktır. Canlı panleukopenia aşısı dahi gebelik sırasında tehlikelidir. Bu sebeple anneden gelecek maternal antikor düzeyini arttırmak için hamilelikten önceki dönemde aşılamalar düzenli olarak yapılmalıdır. Irsi bağışıklığı arttırmak için kedilerinizi asla hamileyken aşılatmayınız. Evde hamile bir kedi olduğu zaman şayet başka kedileriniz varsa onları canlı aşılarla aşılatmayınız. Canlı aşı virüsü aşılanmış kediler tarafından maskelenebilir ve hamile kedininin fetuslarını etkileyebilir.
Hamilelik süresince progestoron üretimi hızla artar ve gebeliğin 35. günü civarında en yüksek seviyesine ulaşır. Bu kedilerin hamilelik süresince daha sakin tabiatlı olmalarına neden olur. Aynı zamanda karın görünür biçimde yuvarlaklaşır. Hamilelik en az 57, en fazla 70 gündür ama doğumdan birkaç gün önce dişi huysuzlaşır ve seçeceği korunağı arar. Yatak malzemelerini yeniden düzenler ve seçtiği korunağında gittikçe daha fazla zaman geçirir. Böylece burayı kendi kokusuyla işaretlemiş olur, bu da yavruların kendilerini evlerine alıştırmalarında yardımcı olur. Doğum yaklaştıkça annenin iştahı kesilir ve kasılmalar başlayıncaya kadar yuvasında huzursuzca dolanır.
Bakım İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler 1) Eğer doğacak yavruların bir kısmını verecekseniz, bunun için gerekli araştırmayı kedinizi çiftleştirmeden önce yapmanız daha faydalı olacaktır. 2) Kediniz fiziksel olduğu kadar duygusal olarak da olgunlaşmadan hamile kalmasına izin vermeyin. 3) Hamilelik süresince ve özellikle emzirme döneminde kedinizin iyi beslenmesine dikkat edin. 4) Kedinizi ve çiftleşeceği babayı FIV yada FeLV gibi virütik hastalıklar taşıyorlar mı diye test etmek iyi bir seçenek olabilir. 5) Kedinizin doğanın kanununu izlemesine ve yabani bir kediyle çiftleşmesine izin verirseniz FeLV, FIV, FIP gibi hastalıklara yakalanma riski oluşabileceğini aklınızdan çıkarmayınız.
Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mar 23, 2023Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mart 23, 2023
Yorumlar 0