Kedilerde bıyık stresi; Son derece yararlı olan bu dokunsal kıllar nedeni ile kedilerde bıyık stresi adı verilen bir rahatsızlık da baş gösterebilir.
Kedilerde bıyık stresi; Son derece yararlı olan bu dokunsal kıllar nedeni ile kedilerde bıyık stresi adı verilen bir rahatsızlık da baş gösterebilir.
Kedilerde bıyık stresi çok fazla bilinmese de pek çok kedinin yaşadığı bir sorundur. Kedilerin bıyıklarının fazlaca işlevi vardır ve bıyıklar bu hayvanlar için adeta birer dokunma organıdır. Kediler bu önemli uzuvları sayesinde etraflarını algılarlar. Ayrıca kedi bıyıklarının karanlıkta yön bulma, hava akımlarında meydana gelen değişimleri hissetme ve ruh halini yansıtma gibi görevleri de bulunur. Son derece yararlı olan bu dokunsal kıllar nedeni ile kedilerde bıyık stresi adı verilen bir rahatsızlık da baş gösterebilir. Bu rahatsızlık sevimli dostlarımızın bıyıkları ile girebilecekleri alanları ölçmesi ile ilgilidir. Bu alan çok hassas bir yapısı olan bıyıklarından dar bir boyuta sahip ise kediler oraya saklanamayacaklarını anlarlar. Bıyık stresi ise dar mekanlardan değil mama kaplarından ileri gelir. Mama kabı kedinin bıyığına göre küçük ve bıyıklarının içinde büküleceği biçimde derin ise kedilerde bıyık stresi meydana gelebilir. Yani kedilerin bıyıklarının sürekli biçimde bir nesneyle temas etmesi kedilerde stres yaratır ve onları aşırı derecede rahatsız eder. Sokakta yaşayan kediler bıyık stresi yaşamazlar. Çünkü sokak kedileri karınlarını doyurmak için mama kabı gibi araçlar kullanamazlar.
Kedilerin dokunsal organları olan ve çok hassas bir yapıya sahip olduğu için en ufak bir titreşimi bile hissedebilen bıyıklar ev kedileri için ciddi bir rahatsızlığın sorumlusu olabilir. Kedilerin mama kabı yüzünden yaşadığı bıyık stresi farklı belirtiler ile kendini gösterir. Bıyık stresinin en net belirtisi mamayı mama kabından çıkarıp yemektir. Eğer kediniz herhangi bir sağlık problemi olmadığı halde verdiğiniz mamayı patilerini ve tırnaklarını bir kaşık gibi kullanarak kabın dışına çıkarmaya çalışıyor ve mama kabından yemeyi reddediyorsa bu davranış bıyık stresinin belirtisi olabilir. Ayrıca mama kabının ortasından yiyip kenarlardaki mamayı bırakıyorsa bu da bıyık stresinin işaretlerinden biri sayılabilir. Bir başka belirti de mama azaldığında ve kabın dibinde kaldığında o mamayı yemeye çalışıp bundan vazgeçmek ve hatta aç kalmayı tercih etmektir. Bu belirtilerin yanı sıra kediniz mamayı yemediği halde mama kabının yanında gömme ya da kazma hareketini sık sık yapıyorsa bıyık stresi yaşıyor olabilir.
Tüm canlılarda ihtiyaç duyduğu miktarda mama yiyememek dolayısıyla yeterince beslenememek çok ciddi bir sorundur ve birçok rahatsızlığı da beraberinde getirir. Vaktinin çoğunu uyuyarak, yalanarak ve oyun oynayarak geçiren kediler için ise bu daha da büyük bir problemdir. Çünkü kediler yapıları gereği konfora çabuk alışan canlılar oldukları için azar azar ve sık sık mama yemek isterler. Bir anda tıka basa yemek onlar açısından uygun değildir. Yani günde pek çok kez kullandıkları mama kaplarını onların gereksinimlerine göre seçmek kedi sahiplerinin asli görevlerinden biridir. Aslında kediler bıyıkları nedeni ile yaşadıkları bıyık stresi sorunundan kolayca kurtarılabilir. Bunun için mama kabını derin ve dar tutmamanız ile mamayı sürekli olarak aynı seviyeye getirmeniz yeterlidir. Kedilerin mama kapları geniş ve sığ olmalıdır ki kedi beslenirken bıyıkları kabın kenarına değmesin. Kedinizin bıyık uzunluğuna göre KEDİ MAMA VE SU KAPLARI tercih etmeniz bıyık stresi sorununun önüne geçer. Bunun yanında kenarlarda kalan mamaları kabın ortasına toplamanız ve mama kaplarını zeminden biraz daha yükseltmeniz sorunu tamamen çözecek ve ayaklı mama kapları ile kedilerinizin bıyıklarının kaba girmesi önlenecektir. KEDİ SAHİPLERİ TARAFINDAN YAPILAN HATALAR yazımızı da okuyabilirsiniz.
Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mar 23, 2023Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mart 23, 2023
Yorumlar 0