Dayanıklı canlılar olarak bilinen kediler sindirim organları söz konusu olduğunda son derece hassas hayvanlardır. Sanıldığı gibi kediler sütü ve süt ürünlerini kolay sindiremez ve her gıdayı yemezler.
Dayanıklı canlılar olarak bilinen kediler sindirim organları söz konusu olduğunda son derece hassas hayvanlardır. Sanıldığı gibi kediler sütü ve süt ürünlerini kolay sindiremez ve her gıdayı yemezler. Ayrıca bıyıklı dostlarımız mama konusunda da oldukça seçicidirler. Tüm bu unsurlar kedilerin beslenmesine özen gösterilmesini ve doğru mamanın seçilmesini gerektirir. Aynı zamanda belirli sürelerde ve özel vakitlerde kedilerde mama değişimi yapmak da zaruridir. Fakat kedilerde mama değişimi belirli şekilde uygulanması gereken bir durumdur.
Kedilerin Maması Ne Zaman ve Hangi Durumlarda Değiştirilmeli?
- Kedilerde mama değişimini gerektiren en önemli durum yaştır. Kediniz henüz bir yaşından küçükse yavru kuru kedi maması kullanılmalıdır. Kedinin 6 ayı doldurduktan sonra 1 yaşına kadar cinsine bağlı olarak yetişkin mamalara geçiş yapılması gerekir. Eğer kedinizi kısırlaştırdıysanız bu durumda yetişkin mamalarını bırakıp onu kısır kedilere özel olarak üretilen mamalarla beslemeniz şarttır. Böylece kediniz obezite ve aşırı kilo alımı gibi sorunlar yaşamaktan uzak kalır. 7 yaş ve üzerindeki kedilerin ise sindirim sistemleri iyice hassaslaştığı için onlara yaşlı kedi mamaları verilmelidir.
- Kediler gebelik süreci boyunca ve yavrularını dünyaya getirdikten sonra daha fazla enerjiye ve proteine ihtiyaç duyarlar. Anne kedi ile yavrularının besin gereksinimi doğru biçimde gidermek için mutlaka özel mamalara geçiş yapılmalıdır. Bu süre yaklaşık iki aydır. Yavru kediler sütten kesildiklerinde ise anne kedi yetişkin mamasına geri döndürülmelidir. Yavrular ise yavru kediler için üretilen mamalarla beslenmelidir.
- Kediniz herhangi bir sindirim sorunu yaşıyor ya da sık sık kusuyorsa bu rahatsızlıkların temelinde beslenme şekli olabilir. Bu durumda kedilerde mama değişimi mutlaka yapılmalı ve kedinin yeni mamaya nasıl tepki verdiği gözlenmelidir.
- Kedinizin tüyleri matlaşma ya da tüy dökme problemi gözlemliyorsanız bu da mama ile ilgili olabilir. Deri hassasiyeti ile deride alerjik reaksiyonlar da duruma eşlik ediyorsa mama değişimi yapmanızda fayda vardır.
- Sevimli dostunuz herhangi özel bir sağlık durumu yaşıyorsa mama değiştirmeniz onun için daha uygundur. Özellikle kilolu kedilerde mama değişimi şarttır. Yoksa kediniz yaş aldıkça kilo sorunu artacak ve ciddi rahatsızlıklara neden olacaktır.
- Kediler mama konusunda son derece seçici davrandıkları için bazen mamalarından memnun kalmaz, o mamayı lezzetli bulmazlar. Bu durumda deneme yanılma yöntemi ile kedinizin sevdiği mamayı tespit ederek mama değişimi yapabilirsiniz. Ama kedilerde mama değişimi işlemini mutlaka veteriner hekim kontrolünde yapın.
Kedilerde Mama Değişimi Nasıl Yapılmalı?
Kedilerde mama değişimi en az 10 günlük bir süreyi kapsamalıdır. Bu süre içinde yeni mamayı eski mama ile karıştırarak kedinize vermeniz önemlidir. Yoksa kediniz yeni mamayı yemeyi reddedebilir. Yapmanız gereken ilk şey kedinin eski mamasına ilk iki gün %25 oranında yeni mamadan eklemek ve iki mamayı iyice karıştırarak kediye yedirmek olacaktır. Eğer kediniz mamayı yemezse yeni mama miktarını biraz daha azaltabilirsiniz. Kedilerde mama değişimi sürecinin üçüncü ve dördüncü gününde mama miktarlarını eski %50’şer olacak şekilde ayarlayın. Beşinci ve altıncı günde ise kedinizin mama kabına yeni mamadan %75, eski mamadan ise %25 oranında yerleştirin. Yedinci, yani son gün tamamen yeni mamayı kullanın. Kedinizin yeni mamaya vereceği tepki tam olarak yedinci günde anlaşılacaktır. Köpeklerde Mama Değişimi Nasıl Yapılmalı? başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.
Yorumlar 0