Özellikle kış aylarında kedinizin günün en soğuk saatlerinde yani geceleri ve sabaha karşı yatağınıza gelmesi ve size sokularak uyuması kedilerde üşüme belirtisidir.
Özellikle kış aylarında kedinizin günün en soğuk saatlerinde yani geceleri ve sabaha karşı yatağınıza gelmesi ve size sokularak uyuması kedilerde üşüme belirtisidir.
Kediler yoğun tüylü ve dayanıklı havyanlar olsalar da onlar da tüm diğer canlılar gibi üşürler. Kedinizin oturduğu ya da yattığı yerin sıcak olması ve kedinize dokunduğunuzda ısı hissetmeniz sizi yanıltmasın, kedilerde üşüme çok sık gözlenen bir durumdur. Yani insanlar gibi kedilerin de vücut ısıları hava şartlarından etkilenip düşer ya da yükselir. En soğuk havalarda bile kedinizin yaydığı ısının sebebi kedilerin vücut ısılarının bizden birkaç derece yüksek olmasından kaynaklanır. Yani kedinizde hissettiğiniz sıcaklık üşümediğinden değil sizin bedeninizin ondan daima biraz daha soğuk olmasındandır. Zaten kedilerde üşüme gerçekleşmeseydi onları yaz aylarında bile güneşlenirken görmemiz mümkün olmazdı.
Kediniz evden hiç çıkmasa da hava şartlarındaki değişimi algılar. Özellikle kış aylarında kedinizin günün en soğuk saatlerinde yani geceleri ve sabaha karşı yatağınıza gelmesi ve size sokularak uyuması kedilerde üşüme belirtisidir. Kedilerde üşüme öncelikle kedilerin cinsi ile ilgilidir. Örneğin Sfenks, Devon Rex ve Cornish Rexler ile Doskoy kedileri gibi tüysüz kedi ırkları diğer kedilere göre daha fazla üşürler. Fakat Maine Coon, Norveç Orman Kedileri ve Sibirya Kedileri hem daha yoğun tüylere sahip oldukları hem de dayanıklı anatomileri gereği diğer kedi ırklarına göre soğuk havalardan daha az etkilenirler. Ama bu durum bahsi geçen kedi cinslerinin üşümedikleri anlamına gelmez. Kedilerde üşüme yaşla da doğrudan bağlantılıdır. Kediler yavruyken ve yaşlandıklarında daha çok üşürler. Özellikle hastayken ya da kısırlık ameliyatı gibi herhangi bir operasyon geçirdiklerinde diğer canlılarda olduğu gibi kedilerde de vücut ısısı düşer. Kedinizin vücut sıcaklığının düşüp yükseldiğini anlamanın yolu burunlarına dokunmaktır. Bilindiği gibi kedilerin burunları daima ıslak olur. Eğer kedinizin burnu kuruysa ya ateşi vardır ya da hava çok sıcaktır. Kedinizin burnu yoğun şekilde ıslaksa ve burnuna dokunduğunuzda soğuk olduğunu hissediyorsanız kediniz üşüyor demektir. Bundan sonra yapılacak şey kulaklarını kontrol etmektir. Kulaklarının soğuk olması da kedilerde üşüme işaretidir. Titreme ise en net göstergedir. Ayrıca kediler üşüdükleri zaman büzülüp zemine daha yakın otururlar. Bu pozisyondayken tüylerini kabartır ve sırtlarını kambur hale getirirler. Bu pozisyon üşümeyi bir nebze engeller. Fakat kediler üşümeye devam ediyorlarsa ısı kaynağı arayışına girerler. Vücut sıcaklılarını artırmak için ya sizin ısınızdan faydalanmaya çalışarak size sokulmaları ya da soba, kalorifer gibi ısı kaynaklarının yakınına sığınmaları da bundandır.
Kedilerde üşüme olağan bir durumdur ve kolayca engellenebilir. Bunun için yapacağınız ilk şey kedilerin yaşadığı ortamlarda mutlaka bir ısınma aracı bulundurmaktır. Dolayısıyla evinizdeki ısıyı kış aylarında 25 derecenin altına düşürmemek kedinizin üşümesini ortadan kaldıracaktır. Kedinizin gece ve sabaha karşı üşümesini engellemek için ise ona KEDİ YATAK VE YUVALARI ile kedi battaniyeleri edinmenizde fayda vardır. Sokakta yaşayan kediler için ise bahçenize ya da sokağınızın uygun bir yerine rüzgâr, yağmur ve soğuk geçirmeyen basit kedi evleri temin edebilir ya da bu materyalleri kendiniz de yapabilirsiniz. Keza havanın sıfır derecenin altına düşmesi kediler için oldukça tehlikelidir. Kediler soğuk havalara diğer canlılar kadar dayanıklı değillerdir. Kedilerde üşüme aşırı seviyede ise can kayıplarına yol açabilir. SEVİMLİ DOSTLARIMIZ KEDİLER NEDEN KUSAR yazımız da ilginizi çekebilir.
Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mar 23, 2023Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mart 23, 2023
Yorumlar 0