Ülkemize has bir kedi türü olan Van kedisi, pamuk gibi upuzun tüyleri farklı renk güzel gözleriyle çarpıcı bir hayvandır. 1950’lerde iki İngiliz tarafından keşfedilen bu ırk Ankara kedisine benzetilse de Ankara kedilerinden çok daha güçlüdür.
Ülkemize has bir kedi türü olan Van kedisi, pamuk gibi upuzun tüyleri farklı renk güzel gözleriyle çarpıcı bir hayvandır. 1950’lerde iki İngiliz tarafından keşfedilen bu ırk Ankara kedisine benzetilse de Ankara kedilerinden çok daha güçlüdür.
Ülkemize has bir kedi türü olan Van kedisi, pamuk gibi upuzun tüyleri farklı renk güzel gözleriyle çarpıcı bir hayvandır. 1950’lerde iki İngiliz tarafından keşfedilen bu ırk Ankara kedisine benzetilse de Ankara kedilerinden çok daha güçlüdür. Hikayeye göre Türkiye’ye seyahate gelen iki İngiliz kadın, suyla oynayan Van kedilerini görünce çok şaşırdı ve bu kedileri Avrupa’ya götürmek istediler. İki Van kedisinin bu gezginler sayesinde Avrupa’ya gitmesiyle Van kedileri dünyaya duyurulmuş oldu. Güzelliklerinin yanı sıra çok zeki ve nazik kediler olan Van kedileri, aktif ve sadık hayvanlar olmalarıyla da dünya çapında nam saldı. Kedi Tasma ve Tasma Aksesuarları
*Anavatanları Türkiye’dir. Van Gölü civarında yaşarlar. *Dünyada nadir bulunan safkan kedi ırklarından biridir. *Beyaz uzun tüylere sahiptirler. Mevsime uyum sağlamak için bu tüyler kışın artar, yazın ise azalır. *Ağırlıkları 5 ile 8 kilo arasında değişir. *Kulakları yuvarlaktır. *Burunları pembedir. Kızdıkları zaman burunlarının rengi koyuya döner. *Gözleri farklı renktir. Genellikle bir gözleri kehribar rengi, diğeri mavi renk olur. Kehribar bazı Van kedilerinde yeşile dönüktür. Gözlerinin iki ayrı renk olması genetik bir bozukluğun sonucudur. *Büyük bir kedi türüdür. *Vücutları çok güçlüdür. *Ankara Kedileriyle karıştırılsalar da onlardan çok daha güçlü kedilerdir. *Zeki bir kedi türüdür. Zekaları sayesinde öğrenmeleri hızlıdır ve eğitime açıktırlar. *Sahiplerine bağlı olmalarına rağmen özgürlüklerine de düşkün kedilerdir. *Dost canlısı kedilerdir ama başka kedilerin alanlarına girmesine izin vermezler. *Dişileri erkek Van kedilerinden daha sakin ve daha uyumludur. *Hareketli ve aktiftirler. *Diğer kedi türlerine göre daha titizdirler ve sıkça kendilerini yalayarak temizlerler. *Kalın postları su geçirmediği için sudan korkmazlar. Hatta yüzebilirler. *Geveze kedilerdir ama sesleri çok yüksek tondan çıkmaz. * Ortalama 15 yıl ömre sahiptirler.
Van kedileri çok hareketli ve aktif hayvanlar oldukları için bol bol egzersize ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle küçük mekanlar onlar için uygun değildir. Geniş alanlarda koşmayı ve kovalayacakları oyuncaklarının olmasını çok severler. Küçük evlerde beslenmeye uygun olmayan Van kedileri, sahiplerine çok bağlıdırlar ve sahipleriyle zaman geçirmekten, onlara sokulmaktan hoşlanırlar. Gösterdikleri bu yakın tavırlara rağmen pek de kucak kedisi sayılmazlar. Özgürlüklerine düşkündürler ve sürekli kucağınıza gelmezler. Van kedileri, evde sessizlik isteyenlere çok uygun kediler değildir. Çünkü, bu kediler gevezedirler. Çok ses çıkaran Van kedilerinin miyavlamalarının çok güçlü olmaması sizin için bir avantaj olabilir. Farklı renk olan gözlerinden başka bir diğer şaşırtıcı özellikleri de suyu sevmeleridir. Postları çok kalın olduğu için su ciltlerine temas etmez, bu nedenle sudan korkmazlar ve suyla oynarlar. Hatta iyi birer yüzücüdürler. Van kedileri uzun tüylü hayvanlar oldukları için fırçalanmaya ihtiyaç duyarlar. Tüylerini haftada 2 ya da 3 kez fırçalamanız onlar için faydalı olacaktır. Bu kediler, yaza girerken vücut ısılarını dengelemek için tüy dökerler. Uzun tüylü kedilerde tüy dökmek sahiplerini rahatsız edebilir. Van kedileri evlerinde tüy görmek istemeyenlere uygun hayvanlar değillerdir. Uzun tüylerine rağmen bu kediler oldukça titizdir ve sık sık kendilerini temizlerler. Türkiye’de Van kedilerini korumak için bir araştırma merkezi oluşturulmuştur ve 2006 yılında bu kedilerin Van’a ait oldukları resmi olarak tescil edilmiştir. Ankara Kedisi Özellikleri ve Bakımı yazımız da ilginizi çekebilir.
Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mar 23, 2023Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mart 23, 2023
Yorumlar 0