Gebelik insanlarda olduğu gibi köpeklerde de çok dikkat edilmesi gereken ve bir takım sorunların yaşandığı bir durumdur. Bu sorunların önüne geçebilmek , yavruları ve anneyi sağlıklı büyütebilmek için bir takım önlemler ve sorumluluklar almalıyız.
Gebelik insanlarda olduğu gibi köpeklerde de çok dikkat edilmesi gereken ve bir takım sorunların yaşandığı bir durumdur. Bu sorunların önüne geçebilmek , yavruları ve anneyi sağlıklı büyütebilmek için bir takım önlemler ve sorumluluklar almalıyız.
Gebelik insanlarda olduğu gibi köpeklerde de çok dikkat edilmesi gereken ve bir takım sorunların yaşandığı bir durumdur. Bu sorunların önüne geçebilmek , yavruları ve anneyi sağlıklı büyütebilmek için bir takım önlemler ve sorumluluklar almalıyız. Gebelik muayenesi çiftleşme gerçektleştikten 3-4 hafta sonra ultrason yardımı ile teşhisi koyulabilir. Bu teşhis de net olmamakla birlikte yaru sayılır da görülebilmektedir. Gebeliğin ilk 4 haftası yavrunun yaşama ve enerji payı anne tarafından rahatlıkla karşılanmaktadır. Yavrunun besin madde ihtiyacı 5. haftadan başlar 8. haftaya kadar kademeli olarak yükselir ve annede bir takım ihtiyaçlar doğurur. Bu küçük ırklarda yaşama payının %130 u kadar artış gösteriri. Büyük ırklarda ise %160 oranında yaşama payında artışla karşılanmalıdır. Gebeliğin 5.- 6. haftasından sonra fötus, plansenta, uterus ve memelerin gelişimi nedeniyle anne adayı köpeğin ağırlığı artar. Çiftleşmeyi takiben 6. 7. haftalarında kuru mama tüketiminde ve ihtiyaçları artış gösterir. Bu ihtiyaç duyulan enerji ve ham madde ihtiyaçları birçok farklı şekilde karşılanabilmektedir. Kullandığınız kuru mamayı yavru kuru köpek mamasına geçiş yaparak karşılayabilirsiniz. Bunun yanında köpekler için özel hazırlanmış vitamin mineral takviyeleride köpeğinizin sağlıklı bir gebelik geçirmesi konusunda yarar sağlayacaktır. Gebeliğin son 2 haftasında ve emzirme döneminde kalsiyum takviyesi köpeğinizin sağlığı için çok önemlidir. Çünkü süt üretebilmek için kemiklerde depo edilen kalsiyum buralardan çekilecektir ve bu durumda köpeğinizde ayağa kalkamama, titremeler, süt üretiminde düşüşler ve yavruların beslenememesi gibi durumlar ile karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden gebeliğin son iki haftası ve emzirirken kalsiyum içeren vitaminler oral yolla veya intravenöz olarak takviye edilebilir. Haşlanmış yumurtanın kabuğu da kalsiyum deposu olarak karşımıza çıkar ve büyük ölçüde kalsiyum ihtiyacını karşılar. Haşlanmış yumurtanın kabuğunu soyun ve iyice ezin daha sonra un haline geldikten sonra konserve mamalarla karıştırarak veya yoğurt ile annemize verebilirsiniz. Gebeliğin son 12-24 saatinde ise köpeğiniz yemeden içmeden kesilecektir, bu durum çin endişelenmeyin . Köpeğinizin gebe olduğunu öğrendikten sonra onun doğumu için bir yer hazırlamayı unutmayınız sevdiği ve benimsediği bir odada sakin bir köşe onun için ayırın bu durumlar için petihtiyac.com da bir çok yuva ve doğum malzemeleri bulunmaktadır. Doğum esnasında ise köpeğinizin orda olmasını sağlayın. Doğum esnasında onu tedirgin edecek seslerden ve kalabalıktan köpeğinizi uzak tutunuz . Veteriner Hekim Mehmet KOÇ
Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mar 23, 2023Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mart 23, 2023
Yorumlar 0