Kedi ve köpeklerde mide bağırsak sistemi hastalıkları bir takım hastalıkların etkisinden kaynaklanmaktadır. Bazen nedensiz bir biçimde hastalarda kusma, ishal veya iştahsızlık görülür.
Kedi ve köpeklerde mide bağırsak sistemi hastalıkları bir takım hastalıkların etkisinden kaynaklanmaktadır. Bazen nedensiz bir biçimde hastalarda kusma, ishal veya iştahsızlık görülür.
Kedi ve köpeklerde mide bağırsak sistemi hastalıkları bir takım hastalıkların etkisinden kaynaklanmaktadır. Bazen nedensiz bir biçimde hastalarda kusma, ishal veya iştahsızlık görülür. Bu belirtiler neredeyse bir çok hastalığın klinik semptomlarında görülmektedir. Mide bağırsak sistemini oluşturan sindirim kanalının esas görevi besinlerin sindirimi ve sindirilen besinlerin vücuda geri emiliminin sağlanmasıdır. İshal, kusma ve iştahsızlık gibi olguların tedavisinin temelinde uygun diyet ve besin tedavisi yatmaktadır. Diyetle tedavinin amacı vücudun bu hastalık durumunda kaybettiği besinleri bir an önce yerine koymak ve herhangi bir vitamin mineral madde eksikliğinin oluşmasını önlemektir. Bu süreçte hasar gören bağırsak florasını ve bağırsak duvarının onarılması da uygun besin madde takviyeleri ile sağlanmaktadır . Probiyotikler: Canlı mikroorganizmalar olup bağırsak florasında yaşayan bir takım bakterileri direkt içerir. Bu canlı mikroorganizmalar bağırsakta ki enfeksiyonu ve zararlı bakterileri yok ederek bağışıklık sisteminin güçlenmesinde de önemli bir katkı sağlamaktadır. Probiyotikler mide bağırsak sistemini koruması yanında bağırsaktaki zararlı bakteriler ile faydalı bakterilerin dengesinin korunmasında da çok önemli rol oynamakta ayrıca stres kaynaklı veya uzun süre ilaçla kullanımıyla düzelmeyen ishal durumlarının önüne geçmesine neden olmaktadır. Bir mikroorganizmanın probiyotik olarak işlev görebilmesi için; Toksik olmamalı, hastalığa neden olmamalı, hayvanın bağırsağına kendi kendine yerleşebilmeli ve koloni oluşturabilmelidir. Patojenler ile savaşabilmelidir. Üretim esnasında canlı kalabilmeli iyi bir raf ömrüne sahip olmalıdır. Köpek ve kediler için tablet kapsül ,toz veya direk doğrudan kedi kuru mama veya köpek kuru mamaya katılan formları bulunmaktadır. Prebiyotikler: Prebiyotikler kedi ve köpeklerin bağırsaklarında yaşayan bir veya birkaç bakterinin beslenmesini ve büyümesine olanak sağlayan hayvan tarafından sindirilemeyen besinlerdir. Yani kısaca prebiyotikler probiyotiklerin besin maddeleri olarak sınıflandırılırlar. Çoğunlukla lifli yapıda bulunurlar. Kronik bağırsak hastalıklarında kullanımında inanılmaz çözümler ve tedavilere katkı sağladığı görülmüştür. Bazı prebiyotik yapıda ki besin maddeleri; Şeker pancarı ve pirinç kepeği orta derecede fermante olabilir lif kaynaklı olup kedi ve köpekler için diyetlere ilavesi uygundur bir çok kedi ve köpek kuru mamasında ve konser mamalarda mevcuttur. Veteriner Hekim Mehmet KOÇ
Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mar 23, 2023Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mart 23, 2023
Yorumlar 0