Dünyada yaygın olarak görülen keneler tarafından bulaştırılan kan hücrelerinin yıkımlanmasıyla seyreden kan parazitidir. Köpeklerde etken Babesia canis ve Babesia canis rossidir, kedilerde ise babesia felis tarafından oluşturulur hastalık.
Dünyada yaygın olarak görülen keneler tarafından bulaştırılan kan hücrelerinin yıkımlanmasıyla seyreden kan parazitidir. Köpeklerde etken Babesia canis ve Babesia canis rossidir, kedilerde ise babesia felis tarafından oluşturulur hastalık.
Dünyada yaygın olarak görülen keneler tarafından bulaştırılan kan hücrelerinin yıkımlanmasıyla seyreden kan parazitidir. Köpeklerde etken Babesia canis ve Babesia canis rossidir, kedilerde ise babesia felis tarafından oluşturulur hastalık. Dermecentor türü kene tarafından bulaşma gerçekleşir. Kenelerin enfekte eritrositleri alması sonucu kenenin vücudunda üremeler gerçekleşir. Etken artık kenenin salyasındadır. Kene köpeği ısırdığı zaman salyasında ki etken kan yoluyla köpeğin eritrositleriyle birleşir ve eritrositler yıkımlanmaya başlar ve neticesinde de anemi tablosu ortaya çıkar. Klinik bulgular ilk başlangıçta hafif olarak görülür ve normal bir kansızlığı andırır. Hastalarda orta ve şiddetli derecede anemiler görülmektedir. İlk başta eritrositler hemoliz sonucu yıkımlanırlar ve halsizlik görülür. Hastalarda aynı zamanda yüksek ateş, iştahsızlık, depresyon ve mukozalarda solgunluk bir diğer akut klinik belirtidir. İlerlemiş olgularda sarılık ve dalak büyümesi, ağırlık kaybı, ateş, karaciğer ve lenf nodüllerinde büyümeler ve yetmezlikleri görülmektedir. Tanı için bu klinik belirtilerin görüldüğü hastalarda veya yoğun ormanlık bölgelerinde yaşayan kedi ve köpeklerde kan parazitinin olma ihtimali düşünülerek 6 ayda 1 kan paraziti testinin yapılması önerilmektedir. Babesia teşhisi koyulmuş hayvanın yoğun bir tedavi prosedürü bulunmaktadır. Bunun için kan paraziti ile savaşan ilaçlar ve kan yapımını uyaran vitaminler eklenebilir. Ağırlaşan ve kan değerlerinin düştüğü durumlarda kan naklide denenebilir. LYME HASTALIĞI Ixodes türü kenelerin ısırması sonucu bulaşabilen bakteriyel bir enfeksiyondur. Keneler etkeni taşıyan kuşlardan alır ve hastalığı bulaştırmak için konağa tutunur. Tutunmuş olduğu konakta 48-55 saatten fazla yapışık kaldı ise etkeni konağa bulaştırır. Köpeklerde etkeni aldıktan sonra etkene karşı bir enfeksiyon şekillenir. Etkeni aldıktan 2-3 ay sonra birkaç eklemde şişlik dikkat çeker. Sonrasında ara ara yükselip düşen bir ateş ve lenf yumrularında şişlik ve büyüme dikkati çeker. Etken kan yoluyla tüm vücuda yayılır ve böbrekleri de harap eder. Tanı ve teşhis için klinik semptomlar dikkat çeker ama yoğun ormanlık ortamda ve kene popülasyonu görülen bölgelerde hastalıktan şüphelenilir. Tedavi için Veteriner Hekimin belirlediği uygun antibiyotik 1 ay kadar kullanılmalıdır. Takviye olarak kan yapımını destekleyen uygun köpek vitaminleri kullanılmalıdır. Ayrıca beslenmeye oldukça dikkat edilmelidir. Profesyonel seri bir köpek kuru maması ile vücut iyice desteklenmelidir. Veteriner Hekim Mehmet KOÇ
Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mar 23, 2023Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mart 23, 2023
Yorumlar 0