Güç doğumlar normal süresi uzayan ve herhangi bir müdahale olmadan gerçekleşmeyen doğumlardır. Görülme sıklığı %5 civarındadır.
Güç doğumlar normal süresi uzayan ve herhangi bir müdahale olmadan gerçekleşmeyen doğumlardır. Görülme sıklığı %5 civarındadır.
Güç doğumlar normal süresi uzayan ve herhangi bir müdahale olmadan gerçekleşmeyen doğumlardır. Görülme sıklığı %5 civarındadır. Bazı köpek ırklarında ırksal yatkınlıklar mevcuttur. Bulldog, Pug, Boston terrier, Yorkshire terrier gibi. Genellikle küçük ırklarda karşılaşılmaktadır. Güç doğumlar genel olarak anneden kaynaklı ve yavrudan kaynaklı olmak üzere ikiye ayrılırlar Bununla birlikte ikisinin kombinasyonu şeklinde de görülebilir. Olguların genellikle %75.3 ü anneden kaynaklanmaktadır, %24.7 si ise yavrudan ileri gelmektedir. Anneden kaynaklanan güç doğumların birkaç farklı sebebi vardır birincisi rahim kanalının işlevini tam olarak yapamamasından kaynaklanmaktadır. Genellikle güç doğumlar rahim tembelliğinden görülmektedir. Rahimde bir veya iki adet yavru bulunduğunda doğumu başlatmak için herhangi bir uyarının olmadığı durumlarda görülmektedir. Bunun nedeni yeteri kadar yavru ve yavru zarları olmadığından doğum başlatacak aktivite ve uyarım olmaz bu sebeple güç doğumlar şekillenebilir. Bazı durumlarda doğum başlar tüm uyarılar doğum başladığını gösterir ama hiç yavru olmaz bazı durumlarda da 1 yavru doğar daha sonra güç doğuma geçer. Yavru sayısının fazla olduğu durumlar, yaşlılık gibi sebeplerden de güç doğumlar meydana gelebilir. Rahim tembelliğinin yanı sıra rahimde oluşan fıtıklaşmalar , hormon eksiklikleri de güç doğuma neden olan diğer faktörlerdir. Kemik doğum kanalının darlığı da güç doğumun sebepleri arasındadır. Çünkü bazı durumlarda köpek gelişimini tam olarak tamamlamadığı durumlarda hamile kalır. Yani uygun hamile kalma yaşından daha önce hamile kalırsa kemiksel çatıda darlık gözükebilir buda güç doğuma neden olur. Yavrudan kaynaklanan güç doğumlar ise yavrunun geliş bozuklukları , anne ve baba farklı ırk olması, yavrunun doğum kanalında sıkışması gibi nedenler sıralanabilir. Yavrunun yanlış pozisyonda gelmesi anne ne kadar kasılırsa kasılsın yavru ne kadar hareket ederse etsin doğum devam etmeyecektir. Burada veteriner hekimin desteği muhakkak gereklidir. Diğer bir neden ırk farklılıklar babanın büyük annenin küçük yapıda olan ırklar olması doğan yavruların dev karakterde ve doğum kanalına sığmaması anlamına gelir ve doğum çok zor gerçekleşir. Doğumun gerçekleşmemesi durumunda sezeryan ile yavrular rahatlıkla alınabilir. Doğumdan sonra anneye mutlaka besin değeri yüksek yavru kuru köpek maması yedirilmesi önemlidir. Veteriner Hekim Mehmet KOÇ
Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mar 23, 2023Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mart 23, 2023
Yorumlar 0