köpeklerde kürk çeşitleri hakkında neler biliyoruz.En erken köpek türleri kuzey yarımkürenin soğuk bölgelerinde ortaya çıktığı için, soğuktan ve düşmanlardan korunmak üzere kalın kürklere sahiptirler.
köpeklerde kürk çeşitleri hakkında neler biliyoruz.En erken köpek türleri kuzey yarımkürenin soğuk bölgelerinde ortaya çıktığı için, soğuktan ve düşmanlardan korunmak üzere kalın kürklere sahiptirler.
köpeklerde kürk çeşitleri hakkında neler biliyoruz.En erken köpek türleri kuzey yarımkürenin soğuk bölgelerinde ortaya çıktığı için, soğuktan ve düşmanlardan korunmak üzere kalın kürklere sahiptirler. Sonradan köpekler insanlarla birlikte sıcak iklimlere indikçe, tüyleri kısaldı ve inceldi. Arabistan'daki Saluki, Afrika'daki Basenji ve Avustralya çoban köpeği bölgesel iklim koşullarına göre farklı kürklerin ortaya çıkmasına örnektir. Günümüzde bulunan kürk çeşitliliğinin nedeni köpeklerin farklı amaçlar için özel türler geliştiren insanlar tarafından seçilerek üretilmeleridir.Sağlıklı bir kürk bakımı için köpek sağlık bakım ürünleri kullanılması faydalı olacaktır.
Sık kısa tüyler Gal Corgi gibi köpek ırklarında bulunur. Bu kürkler köpekleri soğuktan korurken aynı zamanda da suya dirençlidirler. Bu tarz tüy yapısına sahip köpeklerin en az haftada bir kez kıtıklanmanın önüne geçmek için kürk bakımı görmeleri gerekmektedir. Kıl tel bir fırça yardımıyla iyice fırçalanıp ölü tüyler ve kir kalıntıları uzaklaştırılır. Köpeğinizi tararken bir yandan da pire ve kene gibi dış parazitleri ve herhangi bir yara yada deri rahatsızlığına dikkat etmek önemlidir.
Kısa düz tüylere Doberman ırkını örnek verebiliriz. Bu tarz tüylerin bakımı çok kolay olmasına karşın soğuk havadan ve olası darbelerden vücudu koruyamaz. Kısa ve diğer köpeklere nazaran seyrek tüylü olan bu hayvanlar tüy dökerler ve her hafta fırçalanmaları gerekir. Fırçalarken: Önce lastik bir fırça veya köpek eldiveniyle tüyler ters yönde fırçalanıp ölü tüylerin ve yüzeysel kirlerin dökülmesi sağlanır. Ardından kıl fırça ile ölü tüy ve deriler uzaklaştırılır. Son olarak kürkün güderi yardımı ile daha parlak görünmesini sağlayabilirsiniz.
Airedale terierini örnek verebileceğimiz bu kürk yapısı kalın, sert, sık tüylerden oluşur ve dolanmamaları için her gün taranmaları gerekir. Bu tür tüyleri yumuşatacağından asla krem kullanılmamalıdır. Kalın tüyler dökülmezler ve düzenli olarak kesilmeleri, yada tıraş edilmeleri gerekir.
Uzun tüyler
Uzun, bol tüylü kürkler hem zarif görünür, hemde sıcak tutarlar ama çok bakım isterler. Yorkshire Teriyeri gibi ipeksi tüylü cinslerde iç kürk olmadığından, tarama sırasında deriye hasar vermemek için özen gösterilmelidir. Collie'lerin ve Shetland çoban köpeklerinin uzun tüylerinin altında kalın, sık ve koruyucu bir iç kürk vardır. Uzun tüylerin bakımında öncelikle kıtıkları açmak için düz fırça kullanınız. Dolaşıkların hafifçe fırçalanarak açılması gerekir. Tüyleri çekip kırmamaya özen gösteriniz. Kürkü bir daha fırçalayıp parlatınız. Hiçbir dolaşık kalmamış olmalıdır. Uzun tüyleri köpeğinizin sırtının ortasından iki yana ayırıp dümdüz aşağıya doğru tarayınız. Düzensiz uçlar dikkatlice makasla düzeltilebilir. Pati ve kulaklardaki tüyleri olabildiğince düzenli kesin. Gözlerin çevresindeki uzun tüyler kesilebilit veya toplanıp bir toka yardımıyla tutturulabilir.
Farklı kürk çeşitleri farklı şekillerde bakıma ihtiyaç duyarlar. Kürk ve deri bakımı çeşitli hastalıkların önüne geçmenize ve köpeğinizin genel sağlığını korumanıza yardımcı olacaktır.
İlgili ilginizi çekebilecek diğer yazılar için KÖPEK SAĞLIK BAKIM bölümünü inceleyebilirsiniz.
Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mar 23, 2023Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mart 23, 2023
Yorumlar 0