Köpeklerde sarkoptik uyuz sacoptes scabie canisin neden olduğu şiddetli kaşıntı ile seyreden deri hastalığıdır. Etken derinin üst ve alt tabakasında açtığı tüneller yaşar ve buradan tüm deriye yayılım gösterir. Tüm yaşam evresini konakçı üzerinde geçirir ve 10-14 günde tamamlar. Kaşıntı parazitin neden olduğu aşırı iritasyon ve salgıya bağlı olarak deride ileri derecede bir hassasiyet görülür. Litatürde herhangi bir yaş, ırk , cinsiyete bir yatkınlık gösterilmemiştir. Etken insanlara da bulaşmakta ve insanların yaşamlarını olumsuz etkilemektedir.
Bulaşma: Bulaşmada herhangi bir yaş,ırk, cinsiyet bildirilmemiştir. Direk temas veya kontamine çevreyle temas sonucu bulaşma sık görülmektedir. Sarcoptes uyuzu kedilerde, tilkilerde ve insanlarda da enfeksiyona neden olur.
Klinik belirtiler
En belirgin ve gözle görülür belirti kaşıntılardır. Bu kaşıntılar deride eritamöz papüllere neden olur yani sınırlı kızarık kabarık ıslak bölgeler şeklinde görülür. Bu bölgeler zamanla kurur yayılım gösterir ama kaşıntı devam eder. Ayrıca
deride tüy dökülmeleri de en belirgin klinik belirtiler arasında yerini alır. Lezyonlar ve döküntüler başlangıçta dirsekler, göz çevresi, kulak uçları , karnın iç duvarı gibi az tüy barındıran yerlerde görülür. Ayrıca kaşıntıların arttığı durumlarda deride bir irinli bir enfeksiyon görülme olasılığı da bir hayli artar. Şiddetli ve müdahale edilmeyen olgularda etken bütün vücudu etkisi altına alır.
Tedavi: Yukarda belirtilen klinik semptomları görüyorsanız eğer hemen veteriner hekiminiz ile irtibata geçmelisiniz. Veteriner hekiminizin size önereceği tedavi prosedürü ile bir tedavi başlanır. Vücuda yayılım derecesine ve deride oluşturduğu lezyonlara göre tedavinin süresi belirlenir.
Köpeklerde Uyuz (Sarkoptik uyuz)
Tanım : Köpeklerde sarkoptik uyuz sacoptes scabie canisin neden olduğu şiddetli kaşıntı ile seyreden deri hastalığıdır. Etken derinin üst ve alt tabakasında açtığı tüneller yaşar ve buradan tüm deriye yayılım gösterir. Tüm yaşam evresini konakçı üzerinde geçirir ve 10-14 günde tamamlar. Kaşıntı parazitin neden olduğu aşırı iritasyon ve salgıya bağlı olarak deride ileri derecede bir hassasiyet görülür. Litatürde herhangi bir yaş, ırk , cinsiyete bir yatkınlık gösterilmemiştir. Etken insanlara da bulaşmakta ve insanların yaşamlarını olumsuz etkilemektedir. Bulaşma: Bulaşmada herhangi bir yaş,ırk, cinsiyet bildirilmemiştir. Direk temas veya kontamine çevreyle temas sonucu bulaşma sık görülmektedir. Sarcoptes uyuzu kedilerde, tilkilerde ve insanlarda da enfeksiyona neden olur.
Klinik belirtiler
En belirgin ve gözle görülür belirti kaşıntılardır. Bu kaşıntılar deride eritamöz papüllere neden olur yani sınırlı kızarık kabarık ıslak bölgeler şeklinde görülür. Bu bölgeler zamanla kurur yayılım gösterir ama kaşıntı devam eder. Ayrıca deride tüy dökülmeleri de en belirgin klinik belirtiler arasında yerini alır. Lezyonlar ve döküntüler başlangıçta dirsekler, göz çevresi, kulak uçları , karnın iç duvarı gibi az tüy barındıran yerlerde görülür. Ayrıca kaşıntıların arttığı durumlarda deride bir irinli bir enfeksiyon görülme olasılığı da bir hayli artar. Şiddetli ve müdahale edilmeyen olgularda etken bütün vücudu etkisi altına alır. Tedavi: Yukarda belirtilen klinik semptomları görüyorsanız eğer hemen veteriner hekiminiz ile irtibata geçmelisiniz. Veteriner hekiminizin size önereceği tedavi prosedürü ile bir tedavi başlanır. Vücuda yayılım derecesine ve deride oluşturduğu lezyonlara göre tedavinin süresi belirlenir.Sabır gerektiren meşakkatli bir tedavidir aylar sürebilmektedir. Bunun için hekiminizin önerdiği tedaviyi eksiksiz olarak uygulamanız gerekmektedir. Genel hatlarıyla tedavisinden bahsedecek olursak, deride görülen yara tarzı lezyonlar için mutlaka uygun antibiyotik kullanılması gerekmektedir. Çünkü enfektif bir deride her şey üreyebilir bakteride ürer, mantarda ürer, uyuz etkenleri de çoğalır öncelikle bunun önüne geçeriz. Daha sonra uyuz için iğne veya hap formunda olan uyuz etkenini yok etmeyi hedefleyen ilaçlar kullanılır. Tüm bunların yanında özel uyuz için etkili ilaçlı şampuanlar ile en az haftada bir yıkanması iyileşme sürecini hızlandıracaktır. Bozulan deri bütünlüğünü ise deri sağlığını destekleyen balık içerikli kuru mamalar ile destekleyebilirsiniz. Veteriner Hekim Mehmet KOÇ
Yorumlar 0