Makrakanta balığı doğal bir türdür ve doğadan yakalanıp akvaryumlara hapsedildikleri için stres seviyesi yüksek canlılardır.
Makrakanta balığı doğal bir türdür ve doğadan yakalanıp akvaryumlara hapsedildikleri için stres seviyesi yüksek canlılardır.
Makrakanta balığı bilimsel adı Botia Macracanthus olup Palyaço Loach adıyla da bilinmektedir. Yaşamaları için uygun koşulların yaratılması çok kolay olmasa da Makrakantalar dünya üzerinde en çok tercih edilen balık türlerindendir. Bunun başlıca nedeni Makrakanta balıklarının güzel görünümleridir. Parlak pullara ve çizgilere sahip olan bu balıklar sudaki klor ve kirlilikten çok fazla etkilenirler. Bu balıkların yaşam alanlarında suyun dörtte bir oranında düzenli olarak değiştirilmesine ihtiyaç vardır. Sürü halinde beslenmesi gereken Makrakanta balığı doğada akıntılı tatlı sularda yaşadığı için onun için kurulacak akvaryumda güçlü bir filtre sistemi olmalıdır. Ayrıca bu balıklar çok iyi birer atlayıcı oldukları için beslendikleri akvaryumda mutlaka kapak bulundurmanız gerekir.
*Endonezya’ya özgü bir balık türüdür. *Yavaş büyüyen su canlılarındandır, fakat büyüdüklerinde 25 santimetreye kadar erişebilirler. *Tropik balıklar oldukları için 25 derecenin altındaki sularda yaşamaları mümkün değildir. *Temelde et obur canlılardır. Fakat ihtiyaç duyduklarında bitkilerle de beslenirler. *Sürü halinde yaşarlar. *Çok enerjik ve aktif balıklardır. *Geceleri gündüzlere göre daha aktiflerdir. *Genellikle akvaryumun alt kısımlarında yüzerler. *Gözlerinin altında dikensi bir yapı bulunur. *Dipteki kumu kazmayı ve dar yerlere saklanmayı çok severler. *Barışçıl oldukları için agresif balıklarla bir arada yaşamaya uygun değildirler. Fakat hareketli olmaları da sakin balıkları strese sokacaktır. *Akvaryum salyangozlarını yerler. *Suda yan yatarak dinlenir ve bu esnada hareket etmezler. *Bakımları çok kolay değildir. Su kalitesi yaşamaları için çok önemlidir. *Dayanıklı balıklar değildirler. Uzun bir hayat sürmeleri için suyun klor miktarı iyi ayarlanmalıdır. *Beyaz benek hastalığına yakalanmaya yatkındırlar. *Bu balıklarda cinsiyet ayrımı yapmak çok kolay değildir. Fakat erkek Makrakanta balığı kuyruk yüzgecine bakılarak ayırt edilebilir. Erkeklerin yüzgeçleri içe doğru kıvrık olur. *Ortalama ömürleri 15 yıldır.
Makrakanta balığı doğal bir türdür ve doğadan yakalanıp akvaryumlara hapsedildikleri için stres seviyesi yüksek canlılardır. Bunun yanında su koşullarına karşı hassas olmaları da bakımlarını zorlaştırır. Yani Makrakanta balığı ilk kez akvaryum deneyimi yaşayanlara önerilecek bir balık türü değildir. Makrakanta balıkları suyun temizliğinden hemen etkilenirler. Eğer herhangi bir nedenle sağlıkları bozulursa belirgin ve parlak olan renkleri açılmaya ve matlaşmaya başlar. Bu durumda akvaryum suyunun değiştirilmesi gerekir. Hassas canlılar olan Makrakanta balıkları suyun içinde yavaş hareket ediyor ya da kuma yakın yerlerde yavaşça geziniyorlarsa bu da bir sağlık sorununa işaret ediyor olabilir. Zira Makrakanta balığı çok hareketli ve enerjiktir. Bu balıkları bazen suda yan yatmış şekilde görebilirsiniz. Bu durum endişe etmenizi gerektirmez. Çünkü Makrakantalar suda yan yatarak dinlenmeyi severler. Makrakanta balığı ürkek bir tür olduğu için akvaryumunuzda mutlaka saklanmaya ihtiyaç duyacaktır. Bunun için mutlaka bu balıkların sığınabileceği bitki ve kayalar bulunmalıdır. Ayrıca Makrakantalar düzenli olarak kum kazarlar. Bunun için de akvaryumunuzu kurarken dipte kum bulundurmayı atlamayın. AKVARYUM KUM VE DEKOR ÜRÜNLERİ Makrakanta balıkları doğada sürüler halinde yaşadıkları için yalnız beslenmeleri uygun değildir. Bu nedenle Makrakanta balığı edinmek istiyorsanız en az üç adet almalısınız. TETRAZON BALIĞI BAKIMI VE ÖZELLİKLERİ
Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mar 23, 2023Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mart 23, 2023
Yorumlar 0