Kolay bakımı, bakım maliyetinin düşük olması, erişim kolaylığı ve birçok güzel renk alternatifi ile akvaryum hobisi olanların gözdesi olan Moli balığı en çok tercih edilen balıklar arasında yerini alır.
Kolay bakımı, bakım maliyetinin düşük olması, erişim kolaylığı ve birçok güzel renk alternatifi ile akvaryum hobisi olanların gözdesi olan Moli balığı en çok tercih edilen balıklar arasında yerini alır.
Kolay bakımı, bakım maliyetinin düşük olması, erişim kolaylığı ve birçok güzel renk alternatifi ile akvaryum hobisi olanların gözdesi olan Moli balığı en çok tercih edilen balıklar arasında yerini alır. Çok doğurgan bir deniz canlısı olan Moli balığı akvaryum hobisine yeni başlayanlar için de idealdir. Bu süs balığının kökenleri Orta Amerika’ya dayanır. Pek çok türü bulunan Moli, namı diğer Molly balığının dört türü en popüler olanlarıdır. Bunlar Black Moli, Ay Kuyruk Moli, Beyaz Moli ve Balon Moli’dir. Ayrıca bu balıkların Yelken Yüzgeçli Moli balığı, Kısa Yüzgeçli Moli balığı, Kırmızı Moli balığı ve Gümüş Moli balığı başta olmak üzere çok sayıda farklı türü de mevcuttur.
*Anavatanları Orta Amerika’dır. *Süs balıklarıdır. *Küçük balıklardır. Genellikle 3 ila 6 santimetre büyüklüğünde olanlar ülkemizde yaygındır. En büyük türlerinin boyutu ancak 15 santimetreye varabilir. *Hepçil canlılardır ama ağırlıklı olarak bitkisel beslenirler. *Suyun yüzey kısmında beslenmeleri gerekir. *Geniş bir akvaryum alanına ihtiyaç duyarlar. Her Moli balığı için 20 litre su gerekmektedir. *Yaşadıkları akvaryumun suyu 22 ila 28 derece arasında olmalıdır. Üremeleri için ise uygun su sıcaklığı ısı 26 derecedir. *Sert sularda beslenmeye uygundurlar. *Barışçıl balıklardır. *Sürü halinde yaşarlar. Bu nedenle en az 6 Moli balığı edinmek yerinde olacaktır. *Üremeleri oldukça kolaydır. Akvaryumda dişi Moli oranı erkeklerden 2 ya da 3 kat fazla olmalıdır. *Üç aylık oldukları zaman cinsiyetleri kolaylıkla tespit edilebilir. Erkek Moli balıkları dişilere göre daha ince bir gövdeye sahiptirler. Yüzgeçleri de daha sivridir. *Dişilerinin gebelik süresi ortalama 28 gündür. *Su kirliliğine karşı hassastırlar. Sudaki ısı dengesizliğinden de kolayca etkilenirler. Beyaz benek ve mantar hastalıkları bu balıklarda sık görülür. *3 ila 5 yıl arasında bir ömre sahiplerdir.
Akvaryum hobisine henüz başlayanların bile rahatlıkla besleyebileceği bir balık türü olan Moli balığı üretmesi en kolay deniz canlıları arasında konumlanır. Ama sık üreyen bu balıkların üremesini sağlamak için geniş tanklara ihtiyaç vardır. Aynı zamanda üreme döneminde suyun ısısı 26 derecenin altına düşmemelidir. Moli balıkları üreme dışında da su sıcaklığının sabit tutulmasını isterler. Sert sularda yaşayabilseler de bu balıkların ısıya karşı hassasiyetlerinin fazla olduğu bilinmektedir. Ayrıca bu minik deniz canlılarının kirli sularda yaşayamadığı da bir gerçektir. Moli balıklarının yaşamını tehdit eden sadece suyun ısısı ya da kirliliği değildir. Moliler küçük boyutlara ve barışçıl bir doğaya sahip oldukları için saldırgan balıklara yem olabilirler. Moli balıklarının zarar görmemesi ve akvaryumdaki huzurun tesis edilmesi için dip bitkileri kullanmakta yarar vardır. Böylece bu balıklar saklanacak yer bulacak ve rahatça üreyebileceklerdir. Ama üreme döneminde ve özellikle gebelikte dişilerin ayrı bir tanka alınması tavsiye edilir. Zengin içeriğe sahip pul balık yemleri ile beslenmesi gereken Moli balıkları aslında hepçildir. Ama bu barışçıl canlılar daha çok bitkisel ağırlıklı beslenirler ve suyun yüzeyine yakın yerlerden yem yerler. Aynı zamanda akvaryumdaki yosunları yemeleri bu balıkları tercih etmek için önemli bir nedendir. Üreme koşulları açısından Moli balığına benzerliği ile bilinen Lepistes Balığı Özellikleri ve Bakımı ile ilgili yazımızı da okuyabilirsiniz.
Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mar 23, 2023Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mart 23, 2023
Yorumlar 0