En çok beslenen evcil hayvanlardan biri olan tavşan bakımı özen isteyen bir canlıdır. Kemirgen sınıfında yer alan bu hayvanları evde beslemek kedi ve köpek gibi doğrudan insanlarla iletişime hazır evcilleri beslemekten daha farklıdır.
En çok beslenen evcil hayvanlardan biri olan tavşan bakımı özen isteyen bir canlıdır. Kemirgen sınıfında yer alan bu hayvanları evde beslemek kedi ve köpek gibi doğrudan insanlarla iletişime hazır evcilleri beslemekten daha farklıdır.
En çok beslenen evcil hayvanlardan biri olan tavşan bakımı özen isteyen bir canlıdır. Kemirgen sınıfında yer alan bu hayvanları evde beslemek kedi ve köpek gibi doğrudan insanlarla iletişime hazır evcilleri beslemekten daha farklıdır. Bu nedenle tavşan bakımı yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Eğitilmeleri çok zor olmasa da tavşan bakımı dahilinde yapılması gerekenlerin başında tavşana bir yaşam alanı oluşturmak ve kemirme sorununun önüne geçmek gelmektedir. Ayrıca tavşanların tuvalet ihtiyaçları ve üreme hızları da onları evde beslemeyi zorlaştırmaktadır.
Tüm evcil canlıların bakımı için belli materyalleri edinmeniz ve onlara yaşam alanları sağlamanız şarttır. Bu tavşan bakımı için de geçerlidir. Tavşan bakımı yapmak için gereken malzemeler ise şunlardır: *Yaşam Alanı (Tavşan kafesi) *Tavşan Yem ve Ödülleri *Tavşan Bakım Ürünleri *Tavşan Taşıma Çantaları *Tavşan Oyuncakları
Tavşan bakımı için mutlaka edinmeniz gereken ürünlerin başında TAVŞAN KAFESLERİ gelmektedir. Tavşanlar diğer tüm canlılar gibi özgür olmayı seven hayvanlar oldukları için bir kafese hapsedilmekten hoşlanmazlar. Eğer tavşanınızı evde beslemek istiyorsanız ona oldukça büyük bir kafes almalı ve onu düzenli aralıklarla kafesin dışına çıkartmalısınız. Dolayısıyla tavşan bakımı için tek bir kafes yerine bir oda ayırmanız daha uygun olacaktır. Aslında tavşanlarınızı ev içinde beslemek çok uygun değildir. Özellikle kemirme ve koku problemi yüzünden tavşanlarınızın bakımını bahçede ya da onlara ayırabileceğiniz özel açık bir alanda yapmanız ideal bir seçim olacaktır. Bu alan hem tavşanın hava alabileceği hem de özgürce gezebileceği bir mekâna büyük bir kafes kurularak düzenlenebilir. Dışarıda beslenecek tavşanların yaşam alanlarının zemininin toprak olması gerekir. Kafes gelecek tüm saldırılara ve iklim koşullarına karşı korumalı olmalıdır. Tavşanlar yem yerken dışkılama gibi bir alışkanlığa sahip olduklarından yaşam alanları ve kafesleri sık sık temizlenmeli ve tavşanlar için kafesin bir bölgesi tuvalet olarak belirlenmelidir. Tavşanlar eğitilebildikleri için onlara tuvalet eğitimi vermek ve belirlediğiniz alanda tuvalet ihtiyaçlarını gidermelerini sağlamak koku ve kirlilik sorununu da ortadan kaldıracaktır.
Tavşanlar doğada saman, ot, sebze ve meyvelerle beslenirler. Fakat bazı sebze ve meyveler tavşanları zehirleyebilir. Havuç ve yeşillikler ise tavşanlara kontrollü ve ölçülü olarak verilmelidir. Saman bu sevimli hayvanlara bolca yedirilebilir. Çünkü saman tavşanların sindirim sistemlerinin düzenlemesi ve dişleri için faydalıdır. Bol bol su içmesi gereken tavşanınızı özel olarak üretilen tavşan yemleri ile beslemeniz sağlıklı ve uzun bir ömür sürmesinin anahtarıdır. Yemler dışında tavşanlarınızı mutlu etmek için lezzetli tavşan ödülleri de kullanabilirsiniz.
Tavşanlar zaman zaman banyo yapması gereken canlılardır ve bu konuda sizi yormazlar. Yaşam alanlarına yerleştireceğiniz büyük bir su kabı ile bu gereksinimlerini giderirler. Fakat düzenli şekilde tavşanlarınızın tüylerini taramanız kürk bakımı için önem arz eder. Fırçalama işlemi için edineceğiniz taraklardan başka bu hayvanların bakımında tırnak makaslarına da ihtiyacınız olacaktır. Zira tavşanların tırnakları periyodik olarak kesilmelidir.
Tavşanlar hareket halinde olmayı seven, enerjik canlılardır. Enerjilerini atmaları ve sıkılmamaları için onlara tavşan oyuncakları almalısınız. Tavşan oyuncaklarının tavşanların iyi vakit geçirmeleri ve egzersiz yapmalarını sağlamanın yanında kemirme iç güdülerinden doğan ihtiyacı gidererek eşyalara zarar vermelerini önleme işlevleri de bulunmaktadır. Tavşan bakımı için önemli olan diğer bir nokta sağlık kontrolleridir. Tavşanlar da diğer evciller gibi veteriner hekime düzenli olarak götürülmeli ve aşıları ile kontrolleri yaptırılmalıdır. Veteriner kliniği ziyaretlerinde de mutlaka tavşan taşıma çantaları kullanılmalıdır. Ayrıca tavşanlar da ilgi ve sevgiye ihtiyaç duyarlar ve insanlarla iletişim kurma konusunda da yeteneklidirler. Bu nedenle tavşanlarınıza vakit ayırmayı ihmal etmeyin. Evcil hayvan bakımında farklı bir deneyim yaşamak isteyenler için Chinchilla Özellikleri ve Bakımı yazımızı da tavsiye ederiz.
Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mar 23, 2023Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mart 23, 2023
Yorumlar 0