Balık beslemek keyifli olduğu kadar sorumluluk gerektiren bir iş. Sadece bir hobi gibi algılanan akvaryum edinme aslında farklı su canlılarının hayatlarını sürdürebilecekleri bir yuva oluşturmak demektir.
Balık beslemek keyifli olduğu kadar sorumluluk gerektiren bir iş. Sadece bir hobi gibi algılanan akvaryum edinme aslında farklı su canlılarının hayatlarını sürdürebilecekleri bir yuva oluşturmak demektir.
Balık beslemek keyifli olduğu kadar sorumluluk gerektiren bir iş. Sadece bir hobi gibi algılanan akvaryum edinme aslında farklı su canlılarının hayatlarını sürdürebilecekleri bir yuva oluşturmak demektir. Bu da akvaryum içindeki canlıların sağlıkla uzun bir ömür geçirmeleri için gerekli koşulların sağlanması anlamına gelir. Akvaryumları içinde yaşayan canlılar için sağlıklı bir ortam haline getirmenin yolu ise akvaryum malzemeleri ile mümkündür. Günümüzde akvaryum malzemeleri oldukça fazla çeşit ve özellikte hemen her yerde rahatlıkla bulunmaktadır. Konuyla ilgili birçok farklı görüş ve tavsiye bulunsa da kuracağınız akvaryumda hangi malzemelerin bulunması gerektiği işleme başlamadan önce bilinmelidir. Zira akvaryum malzemeleri temin etmeden balık ve benzeri su canlılarını beslemeniz mümkün değildir. Her akvaryum da bulunması gereken temel akvaryum malzemeleri ise şunlardır;
Akvaryum kapakları akvaryum malzemeleri arasında edinilmesi gereken ilk aksesuardır. Akvaryumlar kapaksız olarak kullanılırsa akvaryumun içine her tür toz, kir ve organizmaların girmesi kaçınılmazdır ve bu durum balıklarınızın sağlığını hatta yaşamlarını tehdit eder. Ayrıca akvaryumunuzu kapaksız olarak kullanıyorsanız hareketli balıklar akvaryumdan sıçrayıp çıkabilecekleri gibi evinizde yaşayan diğer evciller de akvaryuma müdahale edebilirler. Akvaryumlar genellikle kapakları ile birlikte satılır. Fakat kapaksız modellerde kapağı sizin temin etmeniz gerekir.
Akvaryum malzemeleri içinde belki de en önemli olanları filtrelerdir. Filtreler iç ve dış filtre olarak ikiye ayrılır. Dış filtreler suyu temizlemek için kullanılır. Dış filtre ile akvaryumdaki dışkı, yem artığı, bitki kalıntıları ve benzeri atıkları dışarı atmak mümkündür. Ayrıca dış filtreler suyun içindeki kimyasalları da temizleme işlevi görür. Dış filtrelerin bir diğer görevi de akvaryuma uygun oksijeni sağlamaktır. İç filtreler ise suyu temizleme işlevlerinin yanında dışarıdan aldığı oksijeni içeri vererek akvaryumda yaşam süren canlılara oksijen sağlamış olur. Yani filtreler bir akvaryumun olmazsa olmaz malzemeleridir. AKVARYUM FİLTRELERİ
Her canlı yaşamak için belirli bir ısıya gereksinim duyar. Balıklar ve diğer su canlıları da türlerine bağlı olarak akvaryumdaki suyun ihtiyaç duydukları sıcaklıkta olmasını isterler. Akvaryum ısıtıcıları da suyun sıcaklığını belli bir ısıya sabitleyip suda yaşayan canlıları hayatta tutmak amacı ile kullanılır. Balıklar ortam ısısının değişmesi sebebiyle hayatlarını yitirebileceğinden ısıtıcılar akvaryum için elzem aksesuarlardandır. AKVARYUM ISITICILARI ve DERECELER
Akvaryum dekorları ilk anda gereksiz gibi görülebilir, fakat dekorların su canlıları için önemi büyüktür. Örneğin balıklarınız için doğal ortam oluşturmanızın ilk adımı akvaryum kumları ile mümkündür. Böylece akvaryumunuzda yaşayan canlılar kendilerini güvende hissedecek ve strese girmeyeceklerdir. Akvaryumlarınızda kullanacağınız kumlar mikroorganizmalar ile yem artıkları ve dışkıları saklayarak bunların balıklarınızla doğrudan temas etmesinin önüne geçer. Ayrıca kumlar bitkileriniz için de gereklidir. Bitkiler kumlar aracılığıyla besin ihtiyaçlarını karşılarlar. Bitki ve taş gibi dekorlar balıklarınızın saklanarak kendilerini korumaları ve yumurtlamaların muhafazası için de gereklidir. Dekorlarla su canlılarınız için doğal bir ortam yaratırken onların korunmalarını da sağlamış olursunuz.
Akvaryum aydınlatmaları sadece hoş bir görünüm elde etmek için kullanılmaz. Akvaryumda yaşayan bitki ve hayvanların ışık ihtiyacını gideren aydınlatma gereçleri en çok bitkilerin büyümesi için kullanılır. Akvaryum aydınlatmaları günün belirli saatlerinde açık tutulmalıdır.
Hava pompaları akvaryum filtreleri ile birlikte kullanılır. Kimi filtreler hava pompası gerektirmediğinden her akvaryum için elzem malzemelerden değildir. Yani filtre alırken hava pompasına ihtiyaç duyup duymadıklarına dikkat etmeniz önemlidir. Hava pompası bazı filtreleri çalıştırmak için kullanıldığı gibi suda dalga etkisi yaratmak için de işlev görür. Bu akvaryum malzemeleri dışında buhar camı ve akvaryumun temizliğinde kullanacağınız dip süpürgelerine de ihtiyacınız olacaktır. Aynı zamanda kepçe ve süzgeçlerle balıklarınıza dokunmadan onların yerini değiştirebilir, örneğin hasta balıkları diğerlerinden ayırabilirsiniz. Su canlılarının uzun ve sağlıklı bir ömür geçirmelerini sağlamak için gerekli tüm akvaryum malzemelerini edinmeyi ve bu malzemelerde kaliteden ödün vermemeyi unutmayın. İlginizi çekebilir: AKVARYUM TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR?
Yorumlar 0