Köpekler Konuşan canlılar olmadıkları için kendilerini havlayarak ifade ederler. Havlamalarının tehlikeyi haber verme, oyuna davet etme, yardım çağrısında bulunma gibi pek çok farklı nedeni olabilir.
Köpekler Konuşan canlılar olmadıkları için kendilerini havlayarak ifade ederler. Havlamalarının tehlikeyi haber verme, oyuna davet etme, yardım çağrısında bulunma gibi pek çok farklı nedeni olabilir.
İnsana olan yakınlığıyla bilinen köpek yüzyıllardır en çok rağbet gören evcil hayvandır. Köpekler konuşan canlılar olmadıkları için kendilerini havlayarak ifade ederler. Havlamalarının tehlikeyi haber verme, oyuna davet etme, yardım çağrısında bulunma gibi pek çok farklı nedeni olabilir. Köpeğinizin neden havladığını anlamak ise onu iyi gözlemleyip tanımaktan geçer. Böylece köpeğinizin her havlamasında size ne demek istediğini çözebilirsiniz.
Havlama köpeklere özgü bir davranıştır ve başka bir canlıda böyle bir içgüdü bulunmaz. İnsanlar için rahatsız edici sesler olarak algılansa da havlama köpeklerin verdiği doğal bir tepkidir ve bir köpeğin havlamasını önlemeye çalışmak onun doğasını reddetmekten başka bir şey değildir. Ayrıca köpeğiniz havlıyorsa bunun mutlaka bir nedeni vardır ve bu neden çok büyük olasılıkla köpeğiniz için çok önemlidir. Örneğin köpekler açlık, susuzluk gibi yaşamsal ihtiyaçlarını sahiplerine haber vermek için havlarlar. Havlamanın başka bir nedeni ise korkmaları olabilir. Köpekler en çok da bir yere kapatılıp yalnız kaldıklarında havlarlar. Ya da hissettikleri bir tehlike karşısında sahiplerini ya da kendi türündeki diğer evcilleri teyakkuza geçirmek ve uyarmak için havlayabilirler. Havlama oyun isteğini de ifade ediyor olabilir. Havlamanın bir diğer nedeni de karşı tarafı tehdit etmektir. Tüm bu farklı nedenler havlarken köpeğinizin ses tonuna ve havlama sıklığına bakılarak ayırt edilebilir. Yani köpeklerin sizi oyuna davet etmek için havlamalarıyla korktukları zamanki havlama sesleri aynı değildir. KÖPEK BAKIM ÜRÜNLERİ
Köpekler hem olumsuz hem de olumlu duygu durumlarında tek sesli iletişim araçları olan havlamayı kullanırlar. Yani köpeğinizin havlaması aralıksız biçimde devam ediyor ve bu havlama sesi belli aralıklarla ton değiştiriyorsa köpeğinizin ya ihtiyaç duyduğu bir şeye acil gereksinimi vardır ya da ciddi bir sıkıntısını haber vermeye çalışıyordur. Köpeklerin açlık ve susuzluk ihtiyacı olduğunda ya da bir yerde kapalı kaldıklarında çok yüksek tondan ve sık sık havladıkları gözlemlenmiştir. Bu tür havlamalarda sesin şiddetini zaman zaman değiştirirler. Köpeğiniz üç dört kez havladıktan sonra hırlayıp tekrar aynı ritimle havlamaya devam ediyorsa bu bir tehlike hissettiğinin göstergesidir. Bu havlama biçimi hızlanıp ses şiddeti yükseliyorsa köpeğiniz savunmaya geçecek demektir. KÖPEK VİTAMİNLERİ
Köpeğiniz sizi ya da sevdikleri başka bir canlıyı gördüklerinde havlamaya başlarlar. Bunun gibi durumlarda havlama bazı beden hareketlerini de beraberinde getirir. Örneğin köpeğiniz sizi uzun süredir görmediyse ilk gördüğü anda havlayarak üzerinize atlar. Bu sizi ne kadar özlediğini ifade etmesinin bir yoludur. Köpekler diğer evcillerle ve sahipleri ile oyun oynamak istediklerinde de havlarlar. Bu havlama aralıklarla ve yükselip alçalan tonlarla gerçekleşir. Ayrıca oyuna davet için havladıklarında ön patilerini size doğru uzatıp başlarını patilerine yaklaştırırlar. Havlama onlar için bir iletişin aracıdır ve kendi türlerini havlayarak yanlarına çağırırlar. Köpeğiniz uzun aralıklarla iki ya da üç kez havlıyorsa bu diğer köpeklerle haberleşmeye çalıştığı anlamına gelir. Ayrıca köpekler selamlaşmak için de havlarlar. Bu da bir ya da iki kez aralıksız havlama şeklindedir.
Köpekler gereksiz yere gürültü çıkarmak için havlamazlar ve havlama içgüdüsel bir tepkidir. Köpeğinizin havlaması olumsuz durumların habercisi olabileceği gibi köpeklerin ihtiyaçlarını anlamanıza da yardımcı olur. Yani köpeğiniz havladığında yalnız, aç ve susuz kalmadığından emin olun. Oyun oynamak ve egzersiz yapmak da köpekler için çok önemlidir. Bu gereksinimlerini de havlayarak gösterirler. Tüm ihtiyaçları doğru şekilde ve zamanında karşılanan köpeklerde havlama ölçülü boyuttadır. İnsanlarda rahatsızlık yaratsa bile havlamayı önlemeye çalışmak bir insanın konuşmasını engellemekle eş değerdir. Köpeğinizin havlaması çok doğaldır ve gereklidir. Köpeğiniz havlıyorsa mutlaka bunu ciddiye alın ve nedenleri hakkında kafa yorup köpeğinizin lehine hareket edin. KÖPEKLERİN KUYRUK SALLAMA NEDENİ NEDİR? yazımızda ilginizi çekebilir.
Yorumlar 0