Dünyanın en popüler av köpekleri arasında olan İngiliz Pointerlar, atletik beden yapısı, mükemmel koku alma yeteneği ve atikliği ile bilinir. Çok asil bir görünüm ve karakteristik özelliklere sahip olan bu köpekler diğer av köpekleri gibi geniş alanlarda özgürce koşmak isterler.
Dünyanın en popüler av köpekleri arasında olan İngiliz Pointerlar, atletik beden yapısı, mükemmel koku alma yeteneği ve atikliği ile bilinir. Çok asil bir görünüm ve karakteristik özelliklere sahip olan bu köpekler diğer av köpekleri gibi geniş alanlarda özgürce koşmak isterler. İngiltere kökenli Pointerler, 16. yüzyılda birkaç köpek ırkının birleştirilmesi sonucunda ortaya çıkmıştır. Avrupa’da tavşan avına çıkan soylulara eşlik eden bu köpekler, üstün koku alma yetileri ile avın yerini belirler ve avcılara yol gösterirlerdi. Ayrıca çok hızlı koştukları ve zor yoruldukları için avı hızlıca sahiplerine getirebilirlerdi. 18. yüzyılda Amerika’da da tanınan Pointerler II. Dünya Savaşı yıllarında karşı taraf askerlerinin yerini belirleyerek orduda hizmet vermiş ve büyük başarılar elde etmişlerdir. Ülkesini gururlandıran İngiliz Pointerlar günümüzde hala kuş avları için kullanılıyor.
İngiliz Pointer Genel Özellikleri
*İngiltere kökenli bir av köpeği cinsidir. *İri bir köpek ırkıdır. Erkek İngiliz Pointerların yerden yüksekliği ortalama 65 santimetre kadar iken dişilerde bu sayı ortalama 58 santimetreye düşer. Erkekleri yaklaşık 30 kilo ağırlıktadır. Dişileri ise 25 kiloya kadar çıkabilirler. *Bacakları uzun, gövdesi çok kaslıdır. *Tüyleri sık ve kısa, kürkü ise incedir. Bu nedenle uzun süre soğuk havada kaldıklarında üşüyebilirler. *Genellikle beyaz üstüne siyah ya da kahverengi benekleri bulunur. Ama farklı renkler de olanları da mevcuttur. *Çok hareketlidirler. Yoğun egzersize ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle evde ya da apartman katlarında beslenmeleri asla tavsiye edilmez. *Geniş alanlara ihtiyaç duymasının dışında Pointerler tam bir aile köpeğidir. Bütün ev sakinlerini benimserler. *Sahiplerine çok sadık hayvanlardır. *Oldukça uyumlu bir köpek cinsidir ve sahiplerini hep iyi dinlerler. Komutlara uygun davranmak doğalarında vardır. *Çok zeki köpeklerdir, eğitime çok açıktırlar. *Kendi cinsleriyle iyi anlaşırlar. *Korumacı bir yapıları olduğu için yabancılara karşı çok hoşgörülü davranmayabilirler. *Bilinen hiçbir kalıtsal rahatsızlıkları ya da herhangi bir hastalığa yatkınlıkları yoktur. *15 yıla kadar yaşayabilirler.
İngiliz Pointer Bakımı
Av köpekleri içgüdüsel olarak büyük arazilerde gezinmeyi ve av aramayı severler. Dolayısıyla geniş alanlarda özgürce hareket edip koşmak onlar için adeta su içmek gibi bir ihtiyaçtır. Bu nedenle bir İngiliz Pointer sahibi olmak istiyorsanız mutlaka büyük bir bahçeniz olmalıdır. İngiliz Pointerların apartmanlar ve bahçesiz evlerde yaşamaları neredeyse imkansızdır. Sadece bahçe de onun için yeterli olmayacaktır. Pointerınızı her gün uzun doğa yürüyüşlerine ve koşulara çıkarmalısınız. Eğer yaşam tarzınız ve yaşadığınız ortam bu koşullara uygun değilse bu köpek cinsi gibi diğer av köpeklerini de sahiplenmeniz önerilmez. KÖPEK MAMA SAKLAMA KAPLARI İngiliz Pointerlar avcı içgüdüleri nedeniyle size bazen değişik sürprizler yapabilir. Orman gezileri ya da doğa yürüyüşlerinde bulduğu herhangi bir hayvan ölüsünü size sunarak takdirinizi kazanmaya çalışırlar. Sizi memnun etmek en büyük amaçlarıdır. Sizin kurallarınıza çabuk uyum sağlar ve isteklerinizi hemen yerine getirirken onun sizden beklediği tek şey birlikte yapılan yürüyüşler ve koşmasına izin vermenizdir. Biraz da takdir ve sevgi beklerler. Bakımı çok zor olmayan İngiliz Pointer cinsi köpekler mevsim geçişleri dışında tüy dökmezler. Tüyleri yılda iki kez bile fırçalansa onun için yeterli olacaktır. Sağlam beden yapısı nedeniyle sağlığı genel olarak hep yerindedir ama ince kürkü nedeniyle üşümeye yatkındırlar. Yani bu köpekler bahçede bakılacaksa bile sıcak tutulmalarında fayda vardır. Bilinen genetik hiçbir hastalığı olmayan İngiliz Pointerlar birer bekçi köpeği olmasalar da sahiplerini koruma eğilimi gösterirler ve tehlike sezdiklerinde sahiplerine haber vermeleriyle bilinirler. DALMAÇYALI KÖPEK IRKI ÖZELLİKLERİ
Yorumlar 0